Widget Recent Post No.

Μεταφορά μελισσιών σε μικρή απόσταση 200 μέτρα



Πολλοί μελισσοκόμοι με ρωτάνε πως να μεταφέρουν τα μελίσσια τους σε μικρή απόσταση. Πχ έχουμε ένα μελισσοκομείο σε μια περιοχή, και θέλουμε να το μετακινήσουμε στα 200 μέτρα. Καλώς η κακώς, όσο και να ακούγεται εύκολο, δεν μπορεί να γίνει έτσι απλά. Ο μελισσοκόμος δεν μπορεί να μετακινήσει τις κυψέλες τόσο μικρή απόσταση, έτσι κατευθείαν. Χρειάζεται κόλπο το οποίο και θα εξηγήσουμε σήμερα.

Έχω ακούσει ανάμεσα στους μελισσοκόμους να εξηγείτε ένα άλλο κόλπο. Πχ αν θέλουμε να μεταφέρουμε τα μελίσσια 100 μέτρα μακριά, μπορούμε να τους βάλουμε τροφή ένα βετέξ βρεγμένο με νερό, και να κλείσουμε τα πορτάκια για 2 μέρες. Η απάντηση η δική μου είναι εντελώς αρνητική. Δεν θα εφάρμοζα ποτέ ένα τέτοιο χειρισμό στα μελίσσια μου. Θα προτιμούσα 1000 φορές να τα αφήσω εκεί που είναι, ότι πρόβλημα και να υπάρχει παρά να τα μετακινήσω. Ξέρετε γιατί; Οι μέλισσες όταν τις κλείνουμε στρεσσάρονται. Σκεφτείτε τι έχει να γίνει για 2 ολόκληρες μέρες. Μπορεί να χάσουμε μελίσσια, αλλά το χειρότερο είναι το προσδόκιμο ζωής των μελισσών. Όταν μια μέλισσα στρεσσάρετε και προσπαθεί να βγεί απο τη κυψέλη, ζεσταίνετε τόσο πολύ, που κυριολεκτικά χάνει τη ζωή της. Συνεπώς μπορεί ένα δυνατό μελίσσι να γίνει αδύναμο έτσι για πλάκα.

Υπάρχει άλλο κόλπο που μπορούμε να εφαρμόσουμε για να μετακινήσουμε τα μελίσσια μας μια μικρή απόσταση. Για να μετακινήσουμε 100 μέτρα μακριά τα μελίσσια μας, πρέπει να τις κάνουμε αρχικά να ξεχάσουν την τοποθεσία της κυψέλης τους. Για να το επιτύχουμε αυτό, πρέπει να τις μετακινήσουμε σε μια απόσταση μεγαλύτερη των 3 χιλιομέτρων (ακτίνα που γνωρίζει μια μέλισσα). Αφού πάμε τα μελίσσια σε μια μακρινή απόσταση άνω 3χλμ, μπορούμε να τις αφήσουμε εκεί για 5-7 ημέρες που διαρκεί και η μνήμη μιας μέλισσας. Έπειτα μπορούμε εκ νέου να μεταφέρουμε τα μελίσσια στη νέα θέση των 100 μέτρων, που ήταν αρχικά στο σχέδιο μας. Δηλαδή με απλά λόγια, για να μεταφέρουμε τις κυψέλες 100 μέτρα μακριά, πρέπει πρώτα να τις πάμε 3χλμ μακριά, να ξεχάσουν τη μεριά τους, και στη συνέχεια μετά απο 5 μέρες να τις φέρουμε πάλι πίσω στη νέα θέση.

Τώρα θα με ρωτήσει κάποιος, τι γίνετε αν μεταφέρουμε κατευθείαν τις κυψέλες στα 100 μέτρα, χωρίς να μεσολαβήσει μια μεγαλύτερη απόσταση; Η απάντηση είναι πανικός! Οι μέλισσες - συλλέκτριες θα γυρίσουν πίσω στη παλιά θέση, και δεν θα έχουν που να πάνε. Πιθανώς ένα μεγάλο ποσοστό να χαθεί και να πάει σε ξένες κυψέλες άλλων μελισσοκομείων. Φανταστείτε να έχετε καλά 10άρια μελίσσια, και να χάσουν απο 2 πλαίσια πλυθησμού, απο ένα τέτοιο λάθος. Δεν υπάρχει κάτι χειρότερο, είναι μέλισσες χαμένες χωρίς λόγο.

Οι μόνες εξαιρέσεις σε αυτό τον χειρισμό, είναι όταν έχουμε πολύ μικρά μελίσσια και ο καιρός της μεταφοράς έχει βροχές αέρα κλπ, που δεν επιτρέπουν την πτήση της μέλισσας. Εγώ πολλές φορές μέσα στο χειμώνα που τα μελίσσια δεν πολυ πετάνε, κάνω τέτοιου είδους μεταφορές, έτσι απλά χωρίς απώλειες. Ξέρετε αν έχει κάτω απο 10 βαθμούς, δεν πετάει η μέλισσα. ή και να πετάει, αυτές είναι μετρημένες στα δάχτυλα απο κάθε μελίσσι. Τι και αν χαθούν 10 μέλισσες δεν έγινε τίποτα. Όμως αν έχει καλοκαιρία, και κάνουμε ένα τέτοιο λάθος, ένα 10άρι μελίσσι μπορεί να χάσει ακόμα και το  40% του πλυθησμού του. Να έχετε λοιπόν όλοι την προσοχή σας όσον αφορά τέτοιους χειρισμούς.

Και ένα τελευταίο που ήθελα να αναφέρω. Μια φορά που εφάρμοσα τέτοιου είδους μεταφορά σε μελίσσια, βρήκα πίσω στις κυψέλης απο μια μπαλίτσα μέλισσες, σαν αφεσμό. Οι μέλισσες δηλαδή παρόλο της μεταφοράς, στη μικρή απόσταση, γύρισαν πίσω στη παλιά τους θέση. Πόσο λυπύθηκα εκείνες τις μελισσούλες, πραγματικά κρίμα. Οπότε όταν είναι να κάνετε μεταφορά, να γνωρίζετε τα παραπάνω!


Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Δοκιμάστε να μεταφερετε το μελίσσι σε όποια απόσταση νύκτα καπνίστε την είσοδο και ανοίξτε το όπως κάνετε πάντα
    ΜΟΝΟ που αυτη τη φορα έξω απο την είσοδο της κυψέλης βάλτε χόρτα ωστε όταν την επόμενη μέρα τα μελισσάκια ξεκινήσουν να βγουν θα συναντήσουν κάτι που δεν ηταν εκεί εχθές κ απο μόνες τους θα προσαρμόσουν την νεα τους θέση
    το έχω κάνει 2 φορές κ παρατήρησα οτι πέτυχε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!