Ένα θέμα που απασχολεί όλους τους μελισσοκόμους είναι πως θα ξεχειμωνιάσουν με ασφάλεια τα μελίσσια τους. Έτσι κι εγώ προσπάθησα να βρω ένα καλύτερο τρόπο, από τους ήδη γνωστούς, έτσι ώστε με οικονομία και εύκολα να ενισχύσω τις κυψέλες, για να έχουν τα μελίσσια μου ένα καλό ξεχειμώνιασμα με ελάχιστες απώλειες πληθυσμού και μικρή κατανάλωση τροφής.
Το μόνο υλικό που πρέπει να αγοράσετε είναι η ανακλαστική μεμβράνη. Πρόκειται για ένα θερμομονωτικό ρολό με φυσαλίδες αέρα, επενδεδυμένο με φύλλο αλουμινίου, διαστάσεων 1,20x50m και πάχος περίπου 3,5 χιλιοστά. Μπορείτε να το προμηθευτείτε από κατάστημα με οικοδομικά υλικά και κόστος αγοράς περίπου 2 ευρώ/τ.μ.
Όπως γνωρίζουμε ο ζεστός αέρας κινείται πάντα προς τα επάνω με αποτέλεσμα η θερμότητα που παράγουν οι μέλισσες να φεύγει από τα παράθυρα αερισμού στο καπάκι.
Έτσι για να μειώσουμε τις απώλειες θερμότητας τοποθετούμε την ανακλαστική μεμβράνη επάνω καλύπτοντας όλα τα πλαίσια της κυψέλης (τις διαστάσεις είναι καλύτερα να τις μετρήσετε μόνοι σας διότι διαφέρουν ανάλογα με τον κατασκευαστή και την παλαιότητα της κυψέλης).
Εδώ θέλω να τονίσω ότι δεν πρέπει να αφήσουμε κενό διάστημα μπροστά ή πίσω ώστε να φεύγει η υγρασία όπως υποστηρίζουν αρκετοί μελισσοκόμοι, γιατί μαζί με την υγρασία θα έχουμε και μεγάλη απώλεια θερμότητας. Επίσης δεν χρειάζεται να βάλουμε πάνω ή κάτω από τη μεμβράνη κάποιο άλλο υλικό (ύφασμα, εφημερίδα, νάιλον) γιατί δεν προσφέρει κάτι περισσότερο στη θερμομόνωση της κυψέλης. Έχω παρατηρήσει τα 3 τελευταία χρόνια που χρησιμοποιώ την πατέντα αυτή ότι πρέπει η τοποθέτηση της μεμβράνης να γίνεται έγκαιρα τον Δεκέμβρη, όταν πετούν οι μέλισσες σχετικά καλά ακόμη, ώστε να έχουν το χρόνο να κλείσουν με πρόπολη όλα τα κενά μεταξύ μεμβράνης και ξύλου στις άκρες. Εδώ να αναφέρω ότι στη Βέροια όπου έχω τα μελίσσια κάνω θεραπεία για βαρρόα αρχές Δεκέμβρη με Οξαλικό οξύ, στη συνέχεια τοποθετώ την μεμβράνη και δεν την μετακινώ για αρκετό καιρό.
Κάποιος μπορεί να ρωτήσει, «γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε νάιλον καλύπτοντας όλα τα πλαίσια;» Η απάντηση είναι προφανής όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα, είτε είναι διαφανές ή άσπρο ή μαύρο το νάιλον. Η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας σε εκείνο το σημείο έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών σταγόνων νερού.
Αντίθετα, με την ανακλαστική μεμβράνη δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας με αποτέλεσμα σταγονίδια νερού να εμφανίζονται μόνο μέσα στην μελισσοτροφή η οποία πρέπει να τοποθετείται πάνω από τη μεμβράνη.
Στις εικόνες παρακάτω με ημερομηνία λήψης 31/12/2015 και θερμοκρασία 0 ºC, βλέπουμε πως δεν υπάρχει καθόλου υγρασία σε κάποιο σημείο της κυψέλης (ανοικτή ή κλειστή βάση) . Μάλιστα η υγρασία που συσσωρεύεται μόνο μέσα στην μελισσοτροφή βοηθάει τις μέλισσες να την καταναλώσουν πιο εύκολα. Εδώ να αναφέρω ότι η Βέροια είναι μια περιοχή με αυξημένη υγρασία και πολλές βροχοπτώσεις και πολλές φορές στο παρελθόν εμφανίζονταν μούχλα στα υφασμάτινα κυρίως κερόπανα που επεκτείνονταν και στα τελάρα φυσικά με αρνητικές συνέπειες για το μελίσσι.
Έχοντας λοιπόν κάνει το καλύτερο που μπορούσαμε για την θερμομόνωση της κυψέλης βοηθάμε το μελίσσι να ζεστάνει τη φωλιά του καταναλώνοντας λιγότερη τροφή και να έχει πιο γρήγορη ανάπτυξη νωρίς την Άνοιξη. Δείτε παρακάτω με εξωτερική θερμοκρασία κάτω του μηδέν πόσο χαλαρή μελισσόσφαιρα σχηματίζει το μελίσσι (τελευταίο πλαίσιο στη βορινή πλευρά της κυψέλης).
Η χρήση της ανακλαστικής μεμβράνης είναι επίσης απαραίτητη νωρίς την Άνοιξη με την τοποθέτηση των πρώτων πατωμάτων όπου με την ραγδαία αύξηση του γόνου και τις χαμηλές νυκτερινές θερμοκρασίες χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς για να μην παγώσει ο γόνος.
Για μελίσσια που είναι μικρότερα από 8 πλαίσια παράλληλα με την ανακλαστική μεμβράνη χρησιμοποιώ ένα φελιζόλ πάχους 2 εκατοστών στην βορινή πλευρά της κυψέλης καθώς και στην είσοδο όπως φαίνεται στις παρακάτω εικόνες.
1 Σχόλια
Οι φωτογραφιες που δειχνεις για την υγρασια,η εποχη ειναι λαθος....
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ περισσοτερη υγρασια δημιουργειται οταν το μελισσι αναπτυξει σχετικα μεγαλους γονους και λογω αναπνοης.
Η υγρασια ειναι στο DNA της μελισσας... Μεγαλο λαθος και τον Επι..στημονων και τις ερευνες τους.(Γατος)
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!