Νέο σκεύασμα κατά της βαρρόα το οποίο είναι φτιαγμένο από ένα εντελώς ακίνδυνο υλικό το οποίο μάλιστα καταναλώνεται από τον άνθρωπο σε πολλά τρόφιμα. Δραστική του ουσία ο λυκίσκος, που βρίσκεται κυρίως στη μπύρα και είναι 100% βιολογικό.
Λόγω των ουσιών που περιέχει δεν χρειάζονται μέτρα προστασίας κατά την εφαρμογή της θεραπείας όμως καλό είναι να φοράμε γάντια και να προστατεύουμε τα μάτια μας σύμφωνα με την εταιρία. Το σκεύασμα αυτό παράγεται σε μορφή εμποτισμένων ταινιών οι οποίες σκοτώνουν βαρρόα ανεξαρτήτως των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο μελισσοκομείο.
Το hopguard εφόσον δεν εξαρτάται από τη θερμοκρασία μπορεί να χρησιμοποιείτε στα μελίσσια τόσο το χειμώνα (όταν κάνει πολύ κρύο) όσο και το καλοκαίρι (που ο υδράργυρος χτυπάει 40άρια). Σύμφωνα με εμπειρίες μελισσοκόμων έχει τρομερή αποτελεσματικότητα τις 3 πρώτες μέρες ενώ η 1 μέρα είναι η πιο αποτελεσματική. Μελισσοκόμοι που χρησιμοποίησαν το σκεύασμα έβαλαν ένα άσπρο χαρτί στον πάτο της κυψέλης και είδαν πολλά ψώφια βαρρόα από την 1η μέρα εφαρμογής.
Οι ταινίες hopguard είναι παρασκευασμένες απο χαρτί εμποtισμένο με λυκίσκο και άλλα οργανικά υλικά. Οι μέλισσες λόγω οτι παράγεται απο χαρτί σε 7-10 ημέρες περίπου (ανάλογα με την υγρασία) κομματιάζουν και αφαιρούν πολλές φορές τις ταινίες από την κυψέλη μόνες τους.
ΕΙΚΟΝΑ Ταινία hopguard την οποία κομματιάζουν οι μέλισσες για να την αφαιρέσουν από τη κυψέλη |
Το σκεύασμα αυτό σύμφωνα με όσα έδειξε η πράξη δεν ενόχλησε καθόλου τα μελίσσια (δεν έγιναν επιθετικά όπως πχ συμβαίνει με τη θυμόλη που είναι βιολογικό σκεύασμα επίσης) και η γέννα της βασίλισσας δεν σταμάτησε αλλά συνέχισε κανονικά ίσως σε λίγο μειωμένο ρυθμό. Με λίγα λόγια το σκεύασμα δεν επηρεάζει σχεδόν καθόλου την εύρυθμη λειτουργεία της κοινωνίας τον γόνο και το μέλι.
Όπως όλα τα σκεύασματα έτσι και το hopguard είναι άχρηστο όταν υπάρχει έστω και λίγος γόνος στα μελίσσια. Η εταιρία όμως προτείνει αν υπάρχει γόνος να γίνονται 3 συνεχόμενες θεραπείες με αλλαγή ταινιών κάθε εβδομάδα. Αυτό για να πιάσουμε τον βιολογικό κύκλο αναπαραγωγής των βαρρόα. Το σκεύασμα δεν αφήνει καθόλου κατάλοιπα στις κηρήθρες ούτε στο μέλι.
Οι ταινίες που πρέπει να τοποθετήσουμε σε ένα 10άρι μελίσσι είναι δύο σε αριθμό και όχι περισσότερες. Αν το μελίσσι είναι 5άρι βάζουμε μια ταινία στο κέντρο, αν είναι 10άρι βάζουμε δύο ταινίες στο 3ο και 6ο πλάισιο, και αν είναι 20 άρι βάζουμε 2 ταινίες επάνω και 2 κάτω. Όταν τα μελίσσια είναι τελείως ξεγονιασμένα αυτές οι ταινίες θα κάνουν καλή δουλειά και θα απαλλάξουν τις μέλισσες και το γόνο απο τα αιμοδιψή παράσιτα.
Όσον αφορά επίσημες έρευνες για την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, και το ΑΠΘ απαντάει:
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μήπως γνωρίζετε κάτι για τη δράση του νέου οικολογικού φαρμάκου HopGuard ενάντια στη βαρρόα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΘ: Δυστυχώς δεν έχουμε επιστημονικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος. Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα προέρχονται από επιστήμονες που εργάζονται στην ή για την παρασκευάστρια εταιρεία.
Το σκεύασμα hopguard δοκιμάστηκε απο μελισσοκόμο και αναφέρει ότι μετά την χρήση του δεν ξανα είδε κάποιο σύμπτωμα βαρρόα. Ωστόσο όπως αναφέρει δεν έκανε κάποια επίσημη μέτρηση. Δείτε μερικές φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο blog και στην συνέχεια δείτε ένα βίντεο με οδηγίες και τρόπο εφαρμογής από την εταιρία.
Τοποθετώντας μετά σιγά-σιγά τις ταινίες μέσα στις κυψέλες, μπορούμε να δια βρέχουμε με το υγρό πάλι τις ταινίες έως ότου να απορροφηθεί όλο το υγρό του δοχείου από τις ταινίες.
Καλό είναι να βάλουμε πλαστικά γάντια μιας χρήσης κατά την εφαρμογή της θεραπείας.
Η κάθε ταινία ανοίγει στα δυο και εύκολα μπορούμε να την τοποθετήσουμε στην ράχη των πλαισίων της κυψέλης.
Βάζουμε διαγώνια και σε απόσταση μεταξύ τους 2 ταινίες για μια κυψέλη 10 πλαισίων και μια ταινία για μια παραφυάδα πέντε πλαισίων.
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!