Σημαντικό για να επιβιώσουν τα μελίσσια μας το χειμώνα.
Σε όλα τα μελίσσια και για όλον τον χρόνο (ακόμη και το καλοκαίρι) έχω επάνω από τα τελάρα κερόπανο. Το χειμώνα τα κρατά ζεστά, καθόσον η θερμότητα που παράγει το μελίσσι δεν χάνεται και παραμένει στη γονοφωλιά πολύ περισσότερο, με αποτέλεσμα να μη καταναλώνει πολλές τροφές, ενώ το καλοκαίρι τα κρατά δροσερά, προστατεύοντάς τα από τον καύσωνα.
ΕΙΚΟΝΑ Κερόπανο με την τρύπα του έτοιμο προς χρήση. |
Την άνοιξη βγάζω όλα τα κερόπανα από τα μελίσσια, για να αερίζονται πλέον πολύ καλύτερα και να αποσυμφορηθούν από το συνωστισμό, με αποτέλεσμα να προλαβαίνω τις πρώιμες σμηνουργίες.
Επίσης χωρίς κερόπανο γίνονται πολύ ποιο εύκολα οι συχνές και πολλές ανοιξιάτικες εργασίες.
Τον Νοέμβριο όταν αρχίζει να πέφτει αρκετά η θερμοκρασία έως και τον Φεβρουάριο, επάνω από το κερόπανο βαζω και μια 2κιλη τροφή για επιπλέον θερμομόνωση αφού οι μέλισσες χρειάζονται να παράγουν πολύ θερμότητα.
Κερόπανο με 2κιλη τροφή. Φαίνονται οι μέλισσες μέσα στη συσκευασία να καταναλώνουν την μελισσοτροφή. |
Λίγα λόγια γενικά για το κερόπανο:
Όσο κι αν ο άνθρωπος προσπάθησε να φτιάξει μια τέλεια τεχνητή φωλιά για να εκμεταλλευτεί τη μέλισσα, πάντα η τεχνητή αυτή φωλιά παρουσιάζει ατέλειες. Η κλασική κυψέλη που χρησιμοποιείται πλέον στη χώρα μας, διαθέτει σίτες αερισμού στο καπάκι οι οποίες επιτρέπουν όμως την απώλεια της θερμότητας. Το σμήνος για να ζεστάνει τη φωλιά του σπαταλά ενέργεια και συνεπώς καταναλώνει τροφές. Έτσι για να μειώσουμε τις απώλειες θερμότητας και να βοηθήσουμε το μελίσσι χρησιμοποιούμε το κερόπανο, ώστε το σμήνος να διατηρεί όσο πιο εύκολα σταθερή την θερμοκρασία που χρειάζεται στη φωλιά του. Το κερόπανο είναι ένα κομμάτι βαμβακερό ύφασμα (καραβόπανο) που τοποθετείται πάνω απο τα πλαίσια της κυψέλης.
Στη φύση γνωρίζουμε πως ο ζεστός αέρας κινείται πάντα προς τα επάνω και το ίδιο συμβαίνει μέσα στη φωλιά των μελισσών. Η θερμότητα που παράγουν οι μέλισσες καταναλώνοντας τροφές κινείται προς την οροφή της κυψέλης και φεύγει απο τις σίτες αερισμού. Επίσης η απώλεια θερμότητας είναι γρήγορη μιας και πάνω απο τα τελάρα της κυψέλης μας υπάρχει κενός χώρος, ο οποίος είναι ψυχρός και δεν μπορεί να καλυφθεί από τις μέλισσες τον χειμώνα.
Το φθινόπωρο πρίν πέσουν πολύ χαμηλά οι θερμοκρασίες και πρίν τα μελίσσια κάνουν τη χειμερινή μελισσόσφαιρα, το κερόπανο βοηθά να διατηρούν εύκολα τη θερμοκρασία τους και να αυξάνουν τους γόνους περισσότερο. Το χειμώνα όταν τα μελίσσια σχηματίσουν μελισσόσφαιρα, το κερόπανο εμποδίζει το ζεστό αέρα να μη φύγει εύκολα προς τα πάνω και βοηθά τα μελίσσια, ώστε να κάνουν εξοικονόμηση σε ενέργεια και τροφές. Προσωπικά βάζω τα κερόπανα Οκτώβριο μήνα και τα βγάζω τον Μάρτιο, αλλά αυτό βέβαια διαφέρει απο περιοχή σε περιοχή.
Επίσης κάποιοι μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν τα κερόπανα και τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες πιστεύοντας πως βοηθά τα μελίσσια να διατηρήσουν τη σωστή θερμοκρασία στη φωλιά τους.
Ακόμη πέρα απο το χειμώνα το κερόπανο το χρησιμοποιώ πάντα όταν δημιουργώ νέες παραφυάδες, μέχρι αυτές να γίνουν 6-7 πλαισίων.
Πως τοποθετούμε τώρα το κερόπανο;
Απλώνουμε το κερόπανο πάνω απο τα τελάρα της κυψέλης, αφήνοντας ένα κενό διάστημα μπρός και πίσω, ώστε να αερίζεται η φωλιά του μελισσιού και να φεύγει η υγρασία. Στη μέση του κερόπανου ανοίγουμε μία τρύπα μεγέθους τραπουλόχαρτου. Τους χειμερινούς μήνες που τροφοδοτούμε με ζυμάρι-βανίλια, κάνουμε μια τρύπα στο σακουλάκι απ το ζυμάρι και το τοποθετούμε ανάποδα πάνω απο την τρύπα του κερόπανου, με τέτοιο τρόπο ώστε οι μέλισσες να παίρνουν άνετα την τροφή.
Έτσι εξασφαλίζεται σωστή μόνωση και διαθέσιμη τροφή κοντά στη μελισσόσφαιρα. Θα μπορούσαμε να βάλουμε την τροφή κάτω απο το πανί και να την σκεπάσουμε, έτσι όμως θα πρέπει να ανασηκώνουμε το κερόπανο για να δούμε αν το μελίσσι κατανάλωσε τη τροφή, ενοχλώντας όμως έτσι το μελίσσι και σπαταλώντας περισσότερο χρόνο εργασίας. Η τοποθέτηση της βανίλιας θέλει προσοχή! Η τρύπα όπου θα τρώνε οι μέλισσες τη βανίλια πρέπει να είναι ακριβώς πάνω απο τη μελισσόσφαιρα τους, αλλιώς τα μελίσσια μπορεί να μην λαμβάνουν εύκολα τη τροφή και να έχουμε αποτυχίες.
Κερόπανα μπορούμε να φτιάξουμε και μόνοι μας απο παλιά τζίν, παντελόνια του στρατού, καραβόπανα, τεντόπανα κ.α.
Κερόπανα μπορούμε να φτιάξουμε και μόνοι μας απο παλιά τζίν, παντελόνια του στρατού, καραβόπανα, τεντόπανα κ.α.
Πλεονεκτήματα κηρόπανου στα μελίσσια:
Πανί 43Χ37. Το τοποθετώ πάνω από τα τελάρα σ όλα τα μελίσσια μου και βλέπω ότι το χειμώνα η υγρασία φεύγει και τα μελίσσια απαγκιάζουν κάτω από το πανί. Το δε καλοκαίρι στα βαμβάκια τα κρατά δροσερά και δουλεύουν την κερήθρα από πάνω μέχρι κάτω ενώ όσα δεν έχουν κερόπανο λόγω του ψησίματος της λαμαρίνας κατεβαίνουν 5 cm πιο κάτω από την κορυφή του τελάρου. Στις μεταφορές με ζέστη τα μαζεύω ρολό κάτω από το καπάκι.
Ποτέ δεν έχτισε μελίσσι με κερόπανο κάτω από το καπάκι. Όταν όμως είναι ασυμπλήρωτα από τελάρα χτίζουνε διπλά κρεμώντας τη κερήθρα από το κερόπανο. Το τοποθετούμαι πάντα από την ίδια πλευρά πάνω στα πλαίσια για να μην το γεμίζουν πρόπολη και από τις δυο πλευρές.
Μαζί με το κηρόπανο εφημερίδα για επιπλέον θερμομόνωση
ΕΙΚΟΝΑ Κερόπανο με 2κιλη τροφή λίγα λεπτά πριν τοποθετήσω την εφημερίδα. |
ΕΙΚΟΝΑ Το μελίσσι με την εφημερίδα του για θερμομόνωση, απορρόφηση υγρασίας (και διάβασμα για τις δύσκολες ημέρες του χειμώνα) |
Καλό θα ήταν να κρατήσουμε αρκετές εφεδρικές, έτοιμες για χρήση εφημερίδες, για να μπορέσουμε αργότερα να αντικαταστήσουμε όποιες έχουν κρατήσει πολύ υγρασία.
ΠΗΓΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!