Δύο είναι τα μυστικά επιτυχίας της παγίδας:
1. Μαύρη κηρήθρα: Η μαύρη κηρήθρα είναι μαύρη από τις δεκάδες εκδύσεις που γίνονται από το κουκούλι που πλέκει ο γόνος. Δηλαδή για να καταλάβετε τι γίνετε. Κάθε φορά που γεννιέται μια μέλισσα στο κελί μιας κηρήθρας καθώς μεγαλώνει πλέκει ένα κουκούλι στο οποίο μεταμορφώνεται απο σκουληκάκι σε νύμφη και στην συνέχεια σε μέλισσα. Το κουκούλι όμως δεν ξεκολλάει απο τη κηρήθρα και γίνεται ένα σώμα με το κερί. Το σκούρο χρώμα του κουκουλιού ενσωματώνετε λοιπόν στη κηρήθρα, και οι μέλισσες για να καθαρίσουν απο τα μικρόβια ρίχνουν ένα πολύ λεπτό στρώμα με πρόπολη. Απολυμαίνουν το κελί προκειμένου να γεννηθεί καινούργια μέλισσα και να επαναληφθεί η διαδικασία. Το αποτέλεσμα είναι κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένα κύκλος αναπαραγωγής να σκουραίνει το πλαίσιο, μέχρι που μετά απο 2-3 χρόνια περίπου γίνεται σχεδόν κατάμαυρο.
Αυτό το πλαίσιο θεωρείτε επικίνδυνο για το μελίσσι μιας και φέρει στο εσωτερικό του πολλές ασθένειες οι οποίες συνήθως κρύβονται ανάμεσα απο τις στρώσεις των κουκουλιών που αναπαράχθηκε ο γόνος. Ένα λάθος λοιπόν και μπορεί να αποκαλυφθεί μια ασθένεια που είχε αντιμετωπιστεί στο παρελθόν απο το μελίσσι.
Το μυστικό με τη μαύρη κηρήθρα όμως είναι οι μυρωδιές που έχει επάνω της! Κάθε φορά που γεννήθηκε γόνος στο εσωτερικό της στιγματίστηκε με φερομόνες οι οποίες θα παραμείνουν ενεργές για χρόνια ολόκληρα! Αυτές οι φερομόνες αποτελούν πόλο έλξης για τις ανιχνεύτριες εργάτριες που ψάχνουν θέση για ένα νέο σπιτικό. Συνεπώς η μαύρη κηρήθρα αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα έλξης μιας σμηνουργίας.
2. Μαντηλάκι για αφεσμούς: Το μαντηλάκι για αφεσμούς κάνει τεράστια δουλειά. Σε συνδιασμό με τη μαύρη κηρήθρα έχει πολύ καλό αποτέλεσμα. Το μαντηλάκι έχει κάποια αρώματα που μιμούνται κάποιες φερομόνες του μελισσιού, πράγμα το οποίο εξαπατά τις μέλισσες. Το μαντηλάκι βοηθά να έχει πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα η παγίδα μας.
3. Επιλογή κατάλληλης κυψέλης και τοποθέτηση: Η κατάλληλη κυψέλη είναι μια που έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από μελίσσι. Δεν έχει σημασία πόσο καιρό έζησε, αρκεί να υπήρξε ζωή στο εσωτερικό της. Για να λέμε την αλήθεια όμως όσα περισσότερα χρόνια ζούσε σμήνος τόσο καλύτερα έχει ποτιστεί το "ξύλο" με τις μυρωδιές και τις φερομόνες του μελισσιού. Προσπαθούμε η κυψέλη να είναι τοποθετημένη σε δροσερό μέρος όχι πολύ ήλιο ούτε αέριδες, και 3 μέτρα ψηλά απο το έδαφος. Ιδανικά είναι να κλαρώσουμε τη κυψέλη πάνω στα κλαριά δέντρου. Προτιμάται δέντρα όπως πορτοκαλιές λεμονιές νερατζιές. Έχουν μεγάλη αδυναμία οι μέλισσες.
Ένα μικρό μυστικό: Όταν βάζουμε παγίδα σε δέντρα όπως πορτοκαλιές οι εργάτριες που επισκέπτονται τα άνθη φαίνεται να γνωρίζουν ότι εκεί υπάρχει παγίδα και λόγω ότι το δέντρο έχει την αγαπημένη τους μυρωδιά - θυμίζει τη φερομόνη της βασίλισσας έχουμε μεγάλο αποτελεσμα.
Στις φωτογραφίες παρακάτω δείχνω αναλυτικά πως να βάλετε μια παγίφα σε ένα δέντρο. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν για τις ανάγκες τις ανάρτησης γι αυτό η κηρήθρα δεν είναι τελείως μαύρη. Για να έχουμε μεγάλο αποτέλεσμα πρέπει η κηρήθρα να είναι όσο πιο σκούρα γίνεται.
Δείτε λοιπόν φωτογραφίες...
1 Σχόλια
υπαρχει περιπτωση σμηνος απο αλλη κυψελη να φυγει και να παει στην κυψελη με το ματηλακι αφεσμων?
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!