Πολλοί επαγγελματίες μελισσοκόμοι αναρωτιούνται αν τελικά συμφέρει να βγάζουν μέλι η να κόβουν παραφυάδες. Η παραγωγή μελιού εξαρτάται από αστάθμητους παράγοντες όπως είναι ο καιρός, η νεκταροέκκριση κ.α. Ουσιαστικά εξαρτάσαι άμεσα από την φύση και το πόσο μέλι θα δώσουν τα φυτά. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια όπου η φύση δεν έδωσε καθόλου μέλι και οι μελισσοκόμοι τράβαγαν τα μαλλιά τους από την απόγνωση.
Φανταστείτε να δουλεύετε μήνες να τρέχουν ένα σωρό έξοδα και τα μελίσσια αντί να δίνουν να τρώνε! Έτσι πολλοί επαγγελματίες και μή μελισσοκόμοι στρέφονται στη πώληση νέων μελισσιών παραφυάδων, που είναι μια πιο σίγουρη δουλειά. Δεν εξαρτάσαι από τη φύση, ταΐζεις τα μελίσσια και αυτά αυγαταίνουν. Κατα πόσο αληθεύει όμως αυτός ο ισχυρισμός; Μπορεί όντως ο μελισσοκόμος να βγάλει περισσότερα χρήματα πουλώντας παραφυάδες;
Τα τελευταία χρόνια όπως είπαμε παρατηρείται μια μεγάλη μείωση στην παραγωγή μελιού. Ξέρετε οι παλιοί μελισσοκόμοι που έχουν 30 και 40 χρόνια στο επάγγελμα δηλώνουν ιδιαίτερα απογοητευμένοι από τις αποδόσεις των μελισσιών τους σήμερα οι οποίες είναι πεσμένες. "Παλιά έβγαινε μέλι απο παντού, και τα μελίσσια δεν αρρώσταιναν ποτέ". Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα έχει αλλάξει ριζικά, χάνονται μελίσσια απο ασθένειες, και πολλές φορές δεν παράγεται καθόλου μέλι. Σύμφωνα με τους ειδικούς σε αυτό οφείλεται η έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα. Η οποία περιλαμβάνει την μόλυνση των εδαφών των ποταμών των δασών των κάμπων κλπ. Το κυριότερο βέβαια είναι τα ραντίσματα με φυτοφάρμακα και ο ακαριαίος θάνατος των μελισσών.
Αν και ακούγονται λίγο μακάβρια όλα αυτά, είναι δυστυχώς αληθινά. Όμως σήμερα παρατηρείτε ένα φαινόμενο όπου όλο και περισσότεροι νέοι θέλουν να ασχοληθούν με τη μελισσοκομία. Άνεργοι και άνθρωποι που απέτυχαν σε άλλα επαγγέλματα στρέφονται στη μελισσοκομία. Δυστυχώς πολλοί που έχουν ως σκοπό να βγάλουν χρήματα και δεν αγαπάνε την μέλισσα είναι πιθανό ότι θα χάσουν την ελπίδα στην πορεία, και θα τα παρατήσουν. Για όλους τους μελισσοκόμους αυτό το φαινόμενο σημαίνει μεγάλη ζήτηση σε μελίσσια και παραφυάδες. Θα έχετε παρατηρήσει οτι μπαίνουν πολλές αγγελίες με πώληση παραφυάδων στο blog. Ποιός τις αγοράζει, η έχει σκοπό να τις αγοράσει όλες αυτές; Δεν είναι μόνο αυτοί που τώρα ξεκινούν το επάγγελμα, αλλά και μερικοί παλιοί μελισσοκόμοι που αυξάνουν έτσι το μελισσοκομείο τους. Ξέρω αρκετές περιπτώσεις.
Επειδή ξέρω τι έρχεται πρώτα στο μυαλό σας! Κάποιος συλλογίζεται: Μα θα πουλήσω παραφυάδες σε ανθρώπους που πάνε για τα χρήματα; Ποιος μου λέει ότι δεν θα χαθούν αυτές οι ζωές από κακομεταχείρηση άγνοια κλπ; Ένας μελισσοκόμος που αγαπάει τα μελίσσια του πάντα σκέφτεται και τα χέρια που θα καταλήξουν. Συνάδελφοι πάνω σε αυτό πρέπει να προσέξετε που θα τα δώσετε. Υπάρχουν άνθρωποι που πάνε για τα χρήματα αλλά υπάρχουν και άλλοι που προετοιμάζονται σωστά έχουν δίψα για μάθηση και φωνάζει το πράγμα ότι η μέλισσα πρέπει να μπει στη ζωή τους!
Επανερχόμαστε στο θέμα! Ο μελισσοκόμος που σκέφτεται να επικεντρωθεί στη πώληση παραφυάδων έχει και αυτός πολλά έξοδα. Σκεφτείτε όλα αυτά τα κεριά τα πλαίσια οι τροφοδοσίες ο κόπος που έγινε στο παρελθόν. Τον κόπο ας τον αφήσουμε, αλλά τα κεριά τα πλαίσια κλπ θα χρειαστεί να τα ξανά αγοράσουμε. Συνεπώς μεγάλο μέρος από τα κέρδη αποτελεί κόστος επένδυσης. Και αν κρίνουμε από τις τιμές όλων των καταστημάτων είναι αρκετά υψηλό. Το καλό με τις παραφυάδες είναι οτι ο μελισσοκόμος μπορεί να εισπράξει πολλά χρήματα μαζεμένα.
Η τιμή που μπορεί να πουλήσει κάποιος τις παραφυάδες του εξαρτάται από τον πληθυσμό τα αποθηκευμένα μέλια κλπ. Συνήθως η τιμή είναι 12-13 ευρώ το πλαίσιο. Αν κάποιος ασκεί βιολογική μελισσοκομία μπορεί να πουλήσει και σε καλύτερη. Για να φτιάξει κανείς τις παραφυάδες δεν είναι δύσκολο. Λίγες γνώσεις βασιλοτροφίας, να έχει μπόλικες κυψέλες για να κόψει, συχνή τροφοδοσία για να αναπτυχθούν τα μελίσσια και η εποχή να είναι άνοιξη όπου τα μελίσσια πάνε σφαίρα!
Τα κέρδη από τις παραφυάδες αν τα υπολογίσετε είναι περισσότερα από το μέλι, αλλά εγώ πιστεύω ότι αν θέλει ο μελισσοκόμος να σταθεί οικονομικά πρέπει να κάνει και τα δύο ταυτόχρονα!
1 Σχόλια
Με δύο κιλά μελι δωρο και μια παραφυάδα, ιδέα λέω τώρα για να γίνουν περισσότεροι ατζαμήδες μελισσοκόμοι και να πουλάμε και το μέλι και τις παραφυάδες μας. Το λεω γιατι προσπάθησα προχτες να πουλήσω παραφυάδες και με ρωτούσαν αν ηθελα να αγορασω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!