Widget Recent Post No.

Πατέντα με μεγάλη μόνωση στο ξεχειμώνιασμα και ανάπτυξη με πολύ μικρό κόστος. Επανάσταση!!



«Δουλεύω τη πατέντα 10 χρόνια τώρα, έχει 10 φορές περισσότερη μόνωση και τα υλικά κατασκευής είναι πολύ φθηνά. Τα μελίσσια αναπτύσσονται γρήγορα, καταναλώνουν πολύ λιγότερη τροφή και το ξεχειμώνιασμα είναι πολύ επιτυχημένο. Επιπροσθέτως οι μέλισσες ζούν περισσότερο και παράγουν περισσότερο μέλι λόγω της μεγάλης ανάπτυξής πολύ νωρίς την Άνοιξη».

Σήμερα έχω τη μεγάλη χαρά να σας παρουσιάσω μια δοκιμασμένη πατέντα από μεγάλο επαγγελματία μελισσοκόμο, ο οποίος έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε δέχτηκε να μας δώσει σημαντικές πληροφορίες. Πρόκειται για μια ιδιοφυή πατέντα που κάνει τα μελίσσια να αναπτύσσονται γρήγορα, να καταναλώνουν λίγη τροφή, και να παράγουν περισσότερο μέλι μετά από ένα επιτυχημένο ξεχειμώνιασμα. Πρώτιστος παράγοντας για να μας δώσει όλες τις πληροφορίες ήταν να αποκτήσει μεγάλη πείρα και να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία. Έτσι μετά από 10 χρόνια δοκιμής θα μας αποκαλύψει τις εμπειρίες του και όσα καταμέτρησε στα μελίσσια.

Η πατέντα είναι πολύ έξυπνη και ο μελισσοκόμος που την εμπνεύστηκε είναι επαγγελματίας και βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα όπου εκεί οι συνθήκες είναι αρκετά αντίξοες σε σχέση με τις υπόλοιπη Ελλάδα. Χρειαζόταν μια πατέντα η οποία θα είναι οικονομική, να χρησιμοποιείτε καλοκαίρι και χειμώνα και ταυτόχρονα να είναι χρηστική για όλες τις ανάγκες του σμήνους.

Ας μπούμε λοιπόν στο ζουμί της υπόθεσης. Η πατέντα αποτελείτε από 4 μέρη. Ένα νάιλον στη πάνω πλευρά, ένα νάιλον στη κάτω πλευρά, και εσωτερικά φοάμ, σύν μια στρώση απο δικό μας αλουμινόχαρτο. Το φοαμ το αγοράζουμε απο τα πρακτικέρ (οικοδομικά υλικά. διαλέγουμε τη διάμετρο των 3 χιλιοστών) και είναι πολύ οικονομικό. Μπορούμε να το αγοράσουμε και έτοιμο με ενσωματωμένο αλουμινόχαρτο αλλά θα μας έρθει πιο ακριβή η πατέντα. Το ναίλον που πρέπει να αγοράσουμε ονομάζεται νάιλον ενσίρωσης και δίνεται σε μαγαζία με οικοδομικά υλικά. Κόβουμε τα υλικά σε διαστάσεις 50x60 και σαν σάντουιτσ τυλίγουμε το φοάμ και το αλουμινόχαρτο με τα δύο ναίλον από τις δύο πλευρές. Έπειτα συρράπτουμε με ένα κοινό συρραπτικό και το μονωτικό μας "σουπερ-κηρόπανο" είναι έτοιμο.

ΕΙΚΟΝΑ: Βλέπουμε τα δύο νάιλον, μαύρο επάνω άσπρο κάτω και στη μέση "σάντουιτσ" το φοάμ με το αλουμινόχαρτο. Φωτογραφία Δεκεμβρίου


Το νάιλον ενσίρωσης είναι άσπρο απο τη μια πλευρά και μαύρο απο την άλλη. Όταν συρράψουμε τα νάιλον για τη πατέντα μας, τα βάζουμε με την ίδια φορά έτσι ώστε να έχουμε άσπρο χρώμα πάνω και μαύρο κάτω. Που θα μας χρησιμέυσει αυτό; Το μαύρο χρώμα απορροφά θερμότητα, άρα το χειμώνα θα βάζουμε τη μαύρη πλευρά να τη χτυπά ο ήλιος, ενώ το καλοκαίρι την άσπρη που αντανακλά τη θερμότητα για να μην ζεσταίνεται το σμήνος.

Το φοάμ με το αλουμινόχαρτο είναι ένα υλικό με εξαιρετική μόνωση και εκπληκτικές ανακλαστικές ιδιότητες. Που θα χρησιμεύσει; Το χειμώνα ότι θερμότητα εκπέμπει στο σμήνος θέλουμε να λειτουργεί σα καθρέφτης, και ότι θερμότητα εκπέμπουν οι μέλισσες να γυρνά πάλι πίσω. Αντιθέτως το χειμώνα ότι θερμότητα εκπέμπει ο ήλιος θέλουμε να αντανακλάται έξω, δηλαδή να μην απορροφάται μέσα στη κυψέλη και ζεσταίνει τις μέλισσες

Πρόκειται για ένα σουπερ-κηρόπανο! Σύμφωνα με τον έμπειρο μελισσοκόμο που το ανακάλυψε, το χειμώνα στις σταθερές κυψέλες το βάζουμε πλαγιαστά να μένει δύο τρία δάχτυλα κενό στη μία πλευρά για να φεύγει η υγρασία. Σε κυψέλες με αεριζόμενο πάτο δε χρειάζεται. Την άνοιξη που ο καιρός ανοίγει (μάιο) και οι μέλισσες χρειάζονται πολύ θερμότητα το κλείνουμε σε όλη την επιφάνεια και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εφόσον η παραμικρή απώλεια θερμοκρασίας είναι πολύ κρίσιμη.

ΕΙΚΟΝΑ: Το χειμώνα αφήνουμε τρία δάχτυλα κενό να φεύγει η υγρασία. Για να το πετύχουμε βάζουμε πλαγιαστά το φοαμ, δηλαδή τη μικρή διάσταση στη μεγάλη πλευρά. Αυτό το κάνουμε το χειμώνα σε μελίσσια με σταθερό πάτο.

Συμπεράσματα μετά απο 10 χρόνια χρήσης:
Το σούπερ-κηρόπανο ή φοάμ έχει απίστευτη επιρροή σε όλες τις λειτουργίες του σμήνους. Τα μελίσσια κάτω απο το "φοάμ" είναι ανοιγμένα και έχουν πολύ χαλαρή τη σφαίρα. Που σημαίνει οτι νιώθουν το σπίτι τους ζεστό και μονωμένο. Μετά απο πολλά χρόνια και προσωπικές μετρήσεις τα πλεονεκτήματα του φοάμ είναι:
  • Τα μελίσσια αναπτύσσονται 4 φορές ταχύτερα
  • Η κατανάλωση τροφής μειώνεται έως και 5-10 κιλά. Εξάλλου μη ξεχνάμε πόσο επιζήμια για το μελισσοκόμο είναι η κατανάλωση τροφής από μεγάλα μελίσσια κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
  • Η μέλισσα ζεί τρείς φορές περισσότερο. Δε κουράζεται το χειμώνα να ασχολείτε με τη παραγωγή θερμικής ενέργειας διότι το σπίτι παραμένει ζεστό.
  • Λιγότερες ασθένειες. Οι μέλισσες που καταναλώνουν λιγότερη τροφή προσβάλλονται πιο δύσκολα από τη νοζεμίαση η οποία αναπτύσσεται μέσα στο στομάχι και το έντερο.
Όσον αφορά τη θερμοκρασία υπάρχουν κάποιες πολύ σημαντικές μετρήσεις. Τρείς διαφορετικές περιπτώσεις, ένα μελίσσι χωρίς κηρόπανο, ένα μελίσσι με κηρόπανο και ένα μελίσσι με φοάμ. Η εξωτερική θερμοκρασία ήταν -2 βαθμούς. Το θερμόμετρο μέσα κατέγραψε τα εξής:
  • Χωρίς κηρόπανο: Θερμοκρασία ίδια με το περιβάλλον. Παρατηρήσεις: στο μελίσσι που δεν έχει τίποτα η θερμοκρασία ήταν σχεδόν όσο η εξωτερική θερμοκρασία γύρω στο μηδέν με σφιχτή σφαίρα
  • Με κηρόπανο: Θερμοκρασία. 7-8 βαθμούς
  • Με φοαμ: με το φοαμ 18 βαθμούς χωρις μελισσοσφαιρα, χαλαρη και ανοιχτο το μελίσσι
Η πατέντα αυτή πραγματικά είναι φοβερή. Και επαναστατική θα έλεγα για τη μελισσοκομία. Μάλιστα σε μια επίσκεψη που έγινε από το μεγάλο καθηγητή μελισσοκομίας Ανδρέα Θρασυβούλου στο μελισσοκομείο του επαγγελματία μελισσοκόμου, όταν είδε τη πατέντα με το φοάμ και έμεινε έκπληκτος. Όπως πληροφορήθηκα ίσως υπάρξουν σύντομα νέες έρευνες απο το πανεπιστήμιο. Κάτι που θα ήταν πολύ χρήσιμο για όλους μας. Μέχρι τότε κάντε μόνοι τους πειραματισμούς και διαπιστώστε μόνοι σας τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζονται στη παραπάνω πατέντα. 









Δημοσίευση σχολίου

33 Σχόλια

  1. ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΤΡΟΦΕΣ ΠΩΣ ΘΑ ΤΙΣ ΒΑΛΟΥΜΕ?
    ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΙΡΟΠΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τη πραγμα ειναι αυτο το φοαμ ευχαρηστο παναγιωτησ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ξερω γιατι ..
    αλλα αυτον τον ανθρωπο τον εμπιστευομαι σ οτι λεει.
    Ισως γιατι ποτε δεν προσπαθησε να διαφημισει καποιο ετοιμο προιον και προτεινει εναλλακτικες μεθοδους.
    Αυτο που ψαχνουμε οι περισσοτεροι δλδ.

    Ελπιζω μονο να μην μετανιωσω καποια μερα για οσα εγραψα παραπανω.

    Ευχαριστω πολυ Δασκαλε..
    αν μου επιτρεπεις να σε αποκαλω ετσι !!!

    Νικος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι τροφες εχουν περιθωριο να μπουν κάτω απο τη πατέντα. Το φοαμ το αγοράζουμε απο τα πρακτικερ, ειναι ενα λεπτο υλικο που εχει πολυ καλή μονωση. το αγοραζουμε απο τα πρακτικερ η οπου αλλου υπαρχουν τετοια υλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εγω χρονια τωρα κανω ακριβως το ιδιο βαζοντας χοντρη μαυρη σακουλα σκουπιδιων η ναυλον μαυρο θερμοκηπιου.Εχω ακριβως τις ιδιες θερμοκρασιες με αυτες που λεει ο κυριος Νταντωνας.τον οποιο και γω τον εμπιστευομαι.Απλα θελω να πω οτι ειναι πολυ απλο το να εχεις ζεστα τα μελισσια.Αλλα αυτο θελει φουλ ανοικτους πατους Αλλιως τα εχασες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αυτό το υλικό, μήπως όπως λέτε ότι την όποια ζέστη του ήλιου την μεταφέρει εντός κυψέλης, μεταφέρει και την παγωνιά όταν οι θερμοκρασίες είναι κάτω του μηδενός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αυτό το υλικό, μήπως όπως λέτε ότι την όποια ζέστη του ήλιου την μεταφέρει εντός κυψέλης, μεταφέρει και την παγωνιά όταν οι θερμοκρασίες είναι κάτω του μηδενός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ###....Σύμφωνα με τον έμπειρο μελισσοκόμο Μόσχο Ντιώνια το χειμώνα στις σταθερές κυψέλες το βάζουμε πλαγιαστά να μένει δύο τρία δάχτυλα κενό στη μία πλευρά για να φεύγει η υγρασία. Σε κυψέλες με αεριζόμενο πάτο δε χρειάζεται...###

    Δημήτρη νομίζω ότι ο κ.Ντιόνιας το λέει ξεκάθαρα...για πάτους κλειστούς.

    Θα το δοκιμάσω σε μερικές μιας και τα έχω όλα με κλειστους πάτους για να δώ την διαφορά με τα υπόλοιπα.
    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΑΠΛΩΣ ΣΥΜΦΩΝΩ.....!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα πιο εύκολα και το ίδιο οικονομικά χρησιμοποιώντας ένα και μόνο υλικό την ανακλαστική μεμβράνη.
    Το Foam που πωλείται στο Praktiker είναι φτηνό αλλά είναι υλικό περιτυλίγματος και σίγουρα δεν έχει τις θερμομονωτικές ιδιότητες που θα θέλαμε να έχει.
    Για να πετύχουμε καλή θερμομόνωση χρησιμοποιώντας foam 3mm ή 5mm πρέπει να δαπανήσουμε για το τετραγωνικό μέτρο τουλάχιστον 2 ευρώ.
    Αν σε αυτό προσθέσουμε και το κόστος αγοράς νάιλον και αλουμινόχαρτου τότε πρέπει να δαπανήσουμε πάνω από 2,5 ευρώ το τ.μ. για αυτό το κηρόπανο.
    Φυσικά απαιτεί και περισσότερο χρόνο να κόψεις και να πακετάρεις αυτά τα υλικά σε σχέση με την ανακλαστική μεμβράνη, αλλά αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό γιατί γίνεται μία φορά.
    Το χρώμα του νάιλον επίσης πιστεύω ότι δεν παίζει σημαντικό ρόλο γιατί βάζοντας το καπάκι από πάνω η ηλιακή ακτινοβολία το χειμώνα δεν φτάνει στο μαύρο νάιλον
    για να πούμε ότι το θερμαίνει. Εκτός κι αν θεωρήσουμε ότι η ηλιακή ακτινοβολία που περνά απ'τα παράθυρα αερισμού στο καπάκι και αυτή που πέφτει μόνο στο νάιλον που προεξέχει είναι ικανή
    να θερμάνει όλο το νάιλον.
    Επίσης αφήνοντας 2-3 πόντους κενό στο πίσω μέρος της κυψέλης και ταυτόχρονα το "κηρόπανο" να προεξέχει είναι βέβαιο ότι με τις βροχές του χειμώνα θα μπει νερό
    στο εσωτερικό της κυψέλης απ'το μικρό κενό που υπάρχει ανάμεσα σε καπάκι και γονοφωλιά ακόμη κι αν έχουν βάλει πρόπολη γιατί με τον πρώτο έλεγχο που θα κάνουμε θα δημιουργηθούν κενά
    που οι μέλισσες δεν τα ξαναγεμίζουν εύκολα το χειμώνα.
    Ακόμη το FOAM Πολυαιθυλένιο είναι πλαστικό και οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να κατασκευαστεί επηρεάζονται από την μακροχρόνια χρήση.
    Ειδικά οι εξωτερικές συνθήκες (ήλιος, χαμηλές θερμοκρασίες) μπορεί να δημιουργήσουν αλλοίωση της χημικής σύνθεσης του πλαστικού και στοιχεία επικίνδυνα για την υγεία μας μπορεί να διαρρεύσουν.
    Τέλος να αναφέρω ότι η ανακλαστική μεμβράνη με φυσαλλίδες αέρα κοστίζει 2,1 ευρω το τ.μ.
    Με εκτίμηση προς το Μόσχο Ντιώνια, του οποίου τα βίντεο και σχόλια παρακολουθώ με προσοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. To χειμώνα το αλουμινόχαρτο το βάζουμε απο τη κατω μερια να αντανακλα τη θερμοτητα προς τα κατω και το καλοκαιρι προς τα πανω για να αντανακλαται προς τα πανω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. #...Επίσης αφήνοντας 2-3 πόντους κενό στο πίσω μέρος της κυψέλης και ταυτόχρονα το "κηρόπανο" να προεξέχει είναι βέβαιο ότι με τις βροχές του χειμώνα θα μπει νερό...#

    Εχεις δίκιο, απλα εμείς που έχουμε κλειστούς πάτους θα το κόψουμε πιο μικρό ώστε να μην προέξέχει απο την κυψέλη, όπως τα απλα κηρόπανα.

    Η ανακλαστική μεμβράνη με φυσαλλίδες αέρα θα μπεί με τον ίδιο τρόπο ή θα βάλουμε και σε αυτό το κομμάτι αλουμινόχαρτο;

    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Στους κλειστους πατους κυψελες, θα κλεισουμε τα πορτακια απο το καπακι η θα τα αφησουμε ανοικτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Συγγνωμη για την ερώτηση και επειδή είμαι νέος στον κόσμο της μέλισσας, αλλα όταν θα εχουμε μεσα στην κυψελη 12 βαθμους στον χειμώνα με -2 θα μπορέσουμε να κάνουμε θεραπαεια με οξαλυκο οξυ για την βαρρόα;
    Δηλαδή δεν θα υπάρχει εστω και ελάχιστος γόνος με τοσο καλές και ιδανικές συνθήκες μέσα στην κυψέλη; Βεβαια γνωρίζω ότι ο γονος ζει στην θερμοκρασία >30 βαθμους. Σας ευχαριστώ. Νικος Γρεβενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 5 -10 ΚΙΛΑ ΜΕΛΙ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΜΕ ΖΥΜΑΡΙ, ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΛΑΙΣΙΩΝ ΑΦΟΥ Η ΣΦΑΙΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΝΟΙΚΤΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΜΕΛΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΩΝ ΤΟ ΑΡΘΡΟ.ΕΓΩ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΚΑΠΑΚΙΑ ΣΤΙΣ ΚΥΨΕΛΕΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΝΤΙΩΝΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ειναι ταπα τροφοδοσια για να βαζει σιρόπι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΓΕΙΑ ΣΑΣ.
    ΤΟ FOAM ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΠΕΔΟ Ή ΣΑΝ ΑΒΓΟΘΗΚΗ??
    ΣΕ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΤΟ ΒΡΟΥΜΕ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
    ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΥΠΟΥ PRAKTIKER.
    ΕΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΠΟΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΟΥ ΤΟ ΠΟΥΛΑΕΙ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ, ΘΑ ΜΕ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΠΟΛΥ!
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Θα το βρεις σε καταστημα που βαζουν πατωματα λαμινατε μπαινει απο κατω σαν αποροφητικο κραδασμων γαλακτερο χρωμα κ συνηθως 3 η 5 χιλιοστα δε θυμαμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ . ΤΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΠΟΥΝ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ???? ΝΑΥΛΟΝ ΕΝΣΙΡΩΣΗΣ . ΦΟΑΜ , ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ. ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ??? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΤΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ????? ΝΑΥΛΟΝ - ΦΟΑΜ - ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΜΠΕΙΡΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΔΑΣΚΑΛΟ ΓΙΑ ΟΛΑ.
    ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ Η΄ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΥΝΧΟΛΙΑΣΤΗΣ
    ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ ΜΕ ΦΥΣΑΛΙΔΕΣ???
    ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ. ΟΤΑΝ ΒΑΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΗΡΟΠΑΝΟ 50Χ60 ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΡΙ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΑΠΝΕΟΥΝ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ? ΕΧΩ ΑΕΡΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΑΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΦΤΑΝΕΙ ΑΥΤΟ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. μουφα μην παίρνετε το κοσμο στο λαιμο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλη Χρονια!!!το αλουμινοχαρτο που πρεπει να μπει?κατω απο το μαυρο προφιλ? η κατω απο το ασπρο προφιλ ευχαριστω!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Εγώ πάντως μετα απο δοκιμή ειδα πολλες μελισσες νεκρες εγκλωβισμένες πανω απο το φοαμ κοντα στο παραθυράκια από το καπάκι.εκανα κατι λαθος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλή η πατέντα με το φοαμ και το αλουμινόχαρτο.
    Το νάυλον ενσυρωσης που σκεπάζει το αλουμινόχαρτο εινα μαύρο από την μια πλευρά του και λευκό από την άλλη.
    Μέσα από το νάυλον δεν θα περασει η θερμική ακτινοβολία που παραγουν οι μέλισσες να φθάσει στο αλουμινόχαρτο και να ανακλασθει πίσω στο μελίσσι.
    Θα δούλευε καλυτερα με διάφανο νάυλον πχ.θερμοκηπιου αλλά δοκιμασμενο δεν αντέχει περισσότερο από 2-3 χρόνια.
    Δοκιμάζω τώρα ένα νάυλον διάφανο χοντρο πού βαζουμε στις τέντες στα σκαφη θαλάσσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Σαχλαμάααααρες. Είναι γεγονός ότι το μελίσσι φοβάται την υγρασία και όχι την χαμηλή θερμοκρασία. Όταν εγκλωβίζεται η υγρασία μέσα στο μελίσσι, υποφέρει απο νοζεμίαση, κοιλιακά κλπ. Αυτά τα αγνοούν οι ανωτέρω με τις πατέντες τους. Απλά για να έχεις λιγώτερες τροφές κλπ, ξεχειμωνιάζεις τα μελίσσια σου στα χειμαδιά και δεν έχεις τίποτα να ζηλέψεις απο κάποιον άλλον που αυτοσχεδιάζει (να μην πώ κι άλλα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Συμφωνώ με το σχόλιο για τα θέματα που προκαλεί η υγρασία.. Επίσης να ρωτήσω και να επισημάνω το εξής.. Αν εμείς τον χειμώνα μονωσουμε την κυψέλη τα μελίσσια μήπως δεν ξεγονιασουν? Αυτό δεν θα προκαλέσει κόπωση στις μάνες.? Πως θα ανεβάσουν λιπίδια για την επόμενη άνοιξη αν δεν κόψουν τον γόνο? Και αυτό να γίνεται βόρεια οκ μην παρασύρονται όλοι.. Θέλει λίγο εξέταση με βάση το κλίμα κάθε περιοχής

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!