Widget Recent Post No.

Μελισσοκομικός Εξοπλισμός: Τα απαραίτητα εργαλεία του μελισσοκόμου

Βασικός Μελισσοκομικός Εξοπλισμός. Όλες οι οδηγίες και τα μυστικά του.

Σε λίγες μέρες ο ημερολογιακός χειμώνας θα μας χαιρετίσει και τη θέση του θα πάρει η «δραστήρια», για εμάς τους μελισσοκόμους, άνοιξη.
Για τα μελίσσια μας αυτή η αλλαγή έχει πραγματοποιηθεί εδώ και πολλές βδομάδες, από τις αρχές του Γενάρη, που άρχισε η μέρα  να μεγαλώνει και η μάνες ξεκίνησαν τις γέννες τους.

Να λοιπόν που ήρθε και η δική μας η σειρά να πιάσουμε δουλειά στο μελισσοκομείο μας και να ξεκινήσουμε τους διάφορους χειρισμούς που θα μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε τα σμήνη μας ή να δημιουργήσουμε νέα, προκειμένου να αυξήσουμε τον αριθμό τους. Το πρώτο που έχουμε να κάνουμε, επομένως, είναι έναν έλεγχο στον βασικό-προσωπικό μας εξοπλισμό, προκειμένου να διαπιστώσουμε την καταλληλότητά του και να προχωρήσουμε στην ανανέωσή του, όπου διαπιστώσουμε ελλείψεις.

Πριν από μερικά χρόνια, κλήθηκαν κάποιοι μελισσοκόμοι-ερευνητές να κατονομάσουν τις πιο απαραίτητες-βασικές εφευρέσεις της σύγχρονης μελισσοκομίας. Η απάντηση που έδωσαν ήταν η εξής. Τα κινητά πλαίσια, ο μελιτοεξαγωγέας, η προσωπίδα και το καπνιστήρι.

Διαπιστώνουμε πως οι δυο από αυτές, δηλαδή η προσωπίδα και το καπνιστήρι, ανήκουν σε αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε «προσωπικό εξοπλισμό» του μελισσοκόμου.
Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από αυτά τα δυο εξαρτήματα.

Η προσωπίδα είναι ίσως ο πιο «ευαίσθητος» και απαραίτητος εξοπλισμός του μελισσοκομείου μας, παρά το γεγονός πως δεν συμμετέχει με άμεσο τρόπο στους μελισσοκομικούς χειρισμούς. Είναι όμως το εξάρτημα εκείνο, η καταλληλότητα του οποίου θα επιτρέψει σε εμάς να εκτελέσουμε όλα μας τα μελισσοκομικά καθήκοντα, που έχουν να κάνουν με την επαφή μας με τις μέλισσες.

Θα πρέπει να είναι απόλυτα μελισσοστεγανή, να μη μας σφίγγει, να μην κολλάει στο κεφάλι μας και να μπαινοβγαίνει σχετικά εύκολα, χωρίς την απαραίτητη βοήθεια κάποιου τρίτου προσώπου. Ακόμα καλό θα είναι να μπορεί να προσφέρει ένα ασφαλές αλλά εύκολο άνοιγμα, για να μπορούμε να κάνουμε κάποιες αναγκαίες ενέργειες χωρίς να είναι απαραίτητο να βγάλουμε ολόκληρη την προσωπίδα – όπως να πιούμε λίγο νερό, για παράδειγμα!

Η προσωπίδα μπορεί να είναι μονοκόμματη με μια μελισσοκομική φόρμα ή να είναι ένα ανεξάρτητο κομμάτι που φοριέται πάνω από αυτή – αυτή η δεύτερη εκδοχή είναι και η πιο πρακτική.
Να σημειωθεί πως δεν θα πρέπει να πλένουμε τις προσωπίδες, αλλά και τις άλλες μελισσοκομικές μας φορεσιές με αρωματικά απορρυπαντικά και σαπούνια, γιατί τα αρώματα αυτά ερεθίζουν τις μέλισσες και τις κάνουν επιθετικές.

Ένας ακόμα προσωπικός εξοπλισμός, είναι τα γάντια. Πολύ σπάνια θα συναντήσουμε κάποιον «ψημένο» μελισσοκόμο να χρησιμοποιεί γάντια, όμως για τους νέους  του επαγγέλματος η χρήση τους είναι απαραίτητη, όχι τόσο γιατί αν δεχθούν μερικά τσιμπήματα στα χέρια θα γίνει κάτι φοβερό, όσο γιατί αν τα δεχτούν την ακατάλληλη στιγμή – όταν για παράδειγμα έχουν βγάλει ένα πλαίσιο με χιλιάδες μέλισσες για επιθεώρηση – τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστα.



Το καπνιστήρι θα πρέπει να είναι σχετικά μεγάλο – τα μικρά μπορεί να φαίνονται πρακτικά αλλά σβήνουν γρήγορα – να έχει προστατευτικά τοιχώματα και οι δίοδοί του αέρα να είναι πάντα καθαροί. Τα ανοξείδωτα καπνιστήρια που κυκλοφορούν, διατηρούνται σε καλύτερη κατάσταση, αλλά χρειάζεται προσοχή που τα ακουμπάμε, όταν είναι αναμμένα, γιατί συνήθως αναπτύσσουν μεγαλύτερες θερμοκρασίες στην βάση τους.

Ξέστρο μελισσοκομίας

Ένα άλλο ταπεινό, αλλά πολύ χρήσιμο εργαλείο είναι το ξέστρο. Αν και στην ανάγκη μπορεί να αντικατασταθεί από ένα άλλο εργαλείο, όπως από ένα κατσαβίδι για παράδειγμα,  παρ όλα αυτά ένα καλοσχεδιασμένο ξέστρο μας δίνει μεγάλη βοήθεια, ιδιαίτερα κατά τις πρώτες επιθεωρήσεις της άνοιξης, όταν βρεθούμε αντιμέτωποι με μια «συμπαγή» μάζα πλαισίων κολλημένων με πρόπολη που πρέπει να αποκολλήσουμε και να βγάλουμε από τη θέση τους.

Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά είδη ξέστρων, μερικά από τα οποία μπορούν να κάνουν και κάποιες ακόμα εργασίες, εκτός από την αποκόλληση των πλαισίων, όπως να το τραβήξουν, να κόψουν την πρόπολη κ.λ.π. Λόγω του χαμηλού τους κόστους και της ευκολίας με την οποία χάνονται, θα συνιστούσαμε σε όλους μας, παλιούς και νέους μελισσοκόμους, να έχουμε δυο τρία από αυτά τα τόσο χρήσιμα εργαλεία στο μελισσοκομείο μας και άλλα τόσα στο αυτοκίνητο μας.

Με την ευκαιρεί αυτή μπορούμε να αναφέρουμε πως ένας απλός και πρακτικός τρόπος να μη χάνονται τα ξέστρα μας εύκολα, είναι να τους στερεώσουμε πάνω τους με ταινία ένα κομμάτι χρωματιστό σχοινί. Το που ακριβώς θα το στερεώσουμε και πόσο μακρύ θα είναι, εξαρτάται από τον τύπο του ξέστρου και τα δικά μας τα γούστα.

Η μελισσοκομική βούρτσα είναι ένα ακόμα χρήσιμο εργαλείο χαμηλού κόστους, αν και πολλοί μελισσοκόμοι την χρησιμοποιούν σπάνια. Σε κάθε περίπτωση, εμείς τη θεωρούμε ένα απαραίτητο εξάρτημα που πρέπει να βρίσκεται σε κάθε μελισσοκομείο.

Εκτός όμως από αυτόν τον βασικό και «προφανή» μελισσοκομικό εξοπλισμό, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως υπάρχει ένα μακρύς κατάλογος από μικρά και, φαινομενικά, όχι τόσο απαραίτητα εργαλεία και αντικείμενα, που πρέπει να βρίσκονται πάντα στη διάθεσή μας, τόσο στους χώρους του μελισσοκομείου μας, όσο και μέσα στο αυτοκίνητό μας.

Έχει τύχει πολλές φορές, ακόμα και έμπειροι μελισσοκόμοι, να έχουν υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία, επειδή δεν είχαν φροντίσει να έχουν μαζί τους, εκτός από τον βασικό τους εξοπλισμό, και κάποιο από τα πιο κάτω αντικείμενα.
Αναπτήρες, Φακούς, Μαχαίρια, Σχοινιά, Σύρμα, Ταινία συσκευασία, Καρφιά –σφυρί, Βίδες –   
      κατσαβίδι, Εφημερίδες, Στουπιά-πανιά, Χαρτί κουζίνας, Νερό πόσιμο, Κινητό, Στυλό-μπλοκάκι. 

      Όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε, διαβάζοντας την πιο πάνω λίστα, τα περισσότερα είδη
      αναφέρονται στον πληθυντικό. Αυτό δεν έγινε από λάθος, αλλά επειδή έτσι πρέπει να είναι! Ποτέ
      δεν πρέπει έχουμε ένα μόνο αναπτήρα ή ένα μόνο ξέστρο, για παράδειγμα. Αυτά τα μικροπράγματα
      είναι, και πρέπει  να θεωρούνται από όλους μας αναλώσιμα, και σαν τέτοια να αντιμετωπίζονται.

      Κλείνοντας και το σημερινό μας άρθρο, θεωρούμε χρήσιμο να συμβουλεύσουμε, τους νέους κυρίως 
μελισσοκόμους, πως δεν θα πρέπει να ενθουσιάζονται και να αγοράζουν ακριβό προσωπικό  
      εξοπλισμό, όπως ολόσωμες φόρμες και δερμάτινα γάντια, πριν σιγουρευτούν ότι θα τα
      χρησιμοποιήσουν - αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τη τριβή τους με τη μελισσοκομία. 

     Το καλύτερο που έχει να κάνει ένας νέος μελισσοκόμος είναι να ξεκινήσει με έναν αξιόπιστο αλλά
     απλό εξοπλισμό και στη συνέχεια να τον αναβαθμίσει, ανάλογα με τις ανάγκες και τα γούστα του. 
     Επιμέλεια: Μανόλης Δερμάτης μελισσοκόμος, συγγραφέας, ερευνητής.


 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια