Widget Recent Post No.

"Μελισσογύρη": Ένα συμπληρωματικό έσοδο για τους μελισσοκόμους!



Σήμερα θα αναφερθούμε για τη γύρη που συλλέγουν οι μέλισσες, στις εξαιρετικές της ιδιότητες και στις επιχειρηματικές προοπτικές που προσφέρει στους Έλληνες μελισσοκόμους, η εμπορική εκμετάλλευση αυτού του προϊόντος.
Πριν όμως να προχωρήσουμε σε όλα αυτά τα επί μέρους θέματα, θεωρούμε σκόπιμο να διευκρινίσουμε τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ της απλή γύρης που εξάγεται από την επεξεργασία κάποιων γυρεοφόρων φυτών και της γύρης που συλλέγουν και αποθηκεύουν οι μέλισσες.

Ας θυμηθούμε πρώτα ότι η γύρη δεν είναι τίποτε άλλο, παρά το αρσενικό γενετικό συστατικό των φυτών – το σπέρμα τους θα λέγαμε- που μεταφέρεται από τους στήμονες στους ύπερους των φυτών, προκειμένου αυτά να πολλαπλασιαστούν. Έχει τη μορφή σκόνης, έχει διάφορα χρώματα και η γεύση της συνήθως είναι πικρή και σε λίγες περιπτώσεις πικρόγλυκια.

Υπάρχουν δύο είδη γύρης, η ανεμόφιλη, που μεταφέρεται  με τον άνεμο και η εντομόφιλη που μεταφέρεται από επικονιαστές, με κυρίαρχους τις μέλισσες. Η κάθε μέλισσα μεταφέρει σε κάθε της ταξίδι δυο μόνο φορτία με τα πίσω της πόδια, σε μορφή σφαιρικής μάζας που για να έχει σταθερή δομή έχουν ανακατέψει με νέκτραρ. Το βάρος της κάθε τέτοιας σφαίρας είναι 10 mg -20 και οι δυο μαζί –  και η κάθε μέλισσα χρειάζεται περίπου μια ώρα για να κάνει αυτή τη συλλογή.

Να θυμηθούμε ακόμα πως η κάθε μέλισσα μαζεύει συνήθως γύρη από τα ίδια φυτά κατά τη διάρκεια μιας πτήσης και μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις κάνει μείξη αυτών. Το μείγμα αυτό γυρεόκκοκων και νέκταρος, αποθηκεύεται από τις μέλισσες στις κηρήθρες, αποτελούν τη βασική τροφή προνυμφών και νεαρών εργατριών,  και είναι το αποκαλούμενο «μελισσόψωμο», που αποτελεί την βασική πρώτη ύλη παραγωγής βασιλικού πολτού - δεν είναι καθόλου τυχαίο που κάποιοι  ονομάζουν τον βασιλικό πολτό και  «υγρή γύρη»!!!

Αυτή λοιπόν η μελισσογύρη, έχει διαφορετική σύσταση και μεγαλύτερη θρεπτική αξία από την απλή γύρη που συλλέγεται κατ ευθείαν από τα φυτά και επί πλέον έχει την ιδιότητα να δρα καταλυτικά στην αφομοίωση και απορρόφηση των τροφών από το πεπτικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού.
Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, αμινοξέα, λιπίδια και σάκχαρα. Ακόμα περιέχει υδατάνθρακες και αρκετά ένζυμα, κάποια από τα οποία έχουν προστεθεί από τις μέλισσες και είναι εκείνα που συμβάλουν στην καταλυτική συμπεριφορά αυτού του φυσικού προϊόντος, όταν λαμβάνεται σαν τρόφιμο από τον άνθρωπο.

Η γύρη, μαζί με τον βασιλικό πολτό, θεωρούνται τα πιο πρωτεϊνούχα προϊόντα της φύσης και ξεπερνά σε περιεκτικότητα πρωτεΐνης, ανά μονάδα βάρους, ακόμα και αυτό τού μοσχαρίσιου κρέατος.
Θα ήταν παράληψη, αν δεν αναφέραμε επίσης πως το ένα τρίτο περίπου των συστατικών της γύρης παραμένουν άγνωστα - ακόμα και σε εργαστηριακές αναλύσεις.
Αυτό ίσως το γεγονός κάνει την γύρη – για τον ίδιο λόγο και τον βασιλικό πολτό – να περιβάλλεται από ένα «μυθική» πέπλο.

Οι αναφορές για θαυματουργές ιδιότητες αυτού του φυσικού προϊόντος, αγγίζουν κάποιες φορές, τα όρια της υπερβολής και δεν στηρίζονται παρά σε διαδόσεις και ανεπιβεβαίωτες ιστορίες.
Από την άλλη, οι καταγεγραμμένες και πιστοποιημένες ιδιότητες της γύρης είναι πάρα πολλές και η κατανάλωσή της σαν διατροφικό συμπλήρωμα του ανθρώπου, έχει αναμφισβήτητα οφέλη.

Κάποιες απ αυτές έχουν απλά παρατηρηθεί εμπειρικά, που όμως η μακρόχρονη και επαναλαμβανόμενη εμφάνιση τους, τις κάνει σχεδόν απόλυτα αξιόπιστες. Αλλά και από πλευράς επιστημονικών παρατηρήσεων έχουν καταγραφεί θετικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα στη θεραπεία του προστάτη, στις διουρητικές της ιδιότητες, στην αύξηση της όρεξης, στα προβλήματα εμμηνόπαυσης των γυναικών και στην αντιμετώπιση ήπιων αλλεργικών συμπτωμάτων. Ακόμα βελτιώνει την γενική φυσική κατάσταση, την υγεία και τον μεταβολισμό των οργανισμών, και αυτό ισχύει τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα!

Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη επιστημονικές έρευνες για τις «θεραπευτικές» ιδιότητες της μελισσογύρης – το ίδιο συμβαίνει και για όλα τα άλλα προϊόντα και υποπροϊόντα της μέλισσας – μερικά από τα οποία είναι: Αντιμετώπιση κακοήθους αναιμίας, ρύθμιση εντερικής λειτουργίας, ρύθμιση αρτηριακής πίεσης και καταπολέμησης της αϋπνίας.

Σε κάθε περίπτωση, η μελισσογύρη έχει ισχυρή αντιβακτηριακή δράση, που οφείλεται κυρίως στα στοματικά ένζυμα που προσθέτουν οι μέλισσες κατά την συλλογή της γύρης, όταν την αναμειγνύουν με νέκταρ, προκειμένου να την κάνουν σβόλους και να μπορέσουν να την μεταφέρουν.

Αυτή η ιδιότητα της μελισσογύρης, είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό που δεν έχει η κοινή γύρη που συλλέγεται κατ ευθείαν από τα λουλούδια και ένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με αυτή.

Έως και πριν από λίγα χρόνια η εμπορική εκμετάλλευση της φρέσκια φυσικής μελισσογύρης ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Αυτό οφειλόταν σε διάφορους παράγοντες, οι δυο βασικότεροι των οποίων ήταν η έλλειψη πληροφόρησης των καταναλωτών για τις ευεργετικές ιδιότητες της μελισσογύρης σαν συμπλήρωμα διατροφής, αλλά και στις δυσκολίες περισυλλογής της.

Η εξέλιξη και χρήση των σύγχρονων γυρεοπαγίδων που τοποθετούνται στις εισόδους των κυψελών, επιτρέπουν τη συλλογή μεγάλων ποσοτήτων μελισσογύρης, κυρίως την άνοιξη, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στους μελισσοκόμους να δημιουργήσουν μια συμπληρωματική πηγή εσόδων.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως μια τέτοια εκμετάλλευση θα μπορούσε να αποτελέσει και την κύρια πηγή εσόδων μιας μελισσοκομικής δραστηριότητας. Σε αυτή όμως την περίπτωση, θα πρέπει να τηρηθούν κάποιοι κανόνες και να εφαρμοστούν κάποιες τεχνικές, προκειμένου να καταφέρουμε να μεγιστοποιήσουμε τα προσδοκώμενα έσοδά μας.

Επιγραμματικά θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε κάποιες προδιαγραφές που θα πρέπει να έχουν οι γυρεοπαγίδες, όπως:
Η γυρεοπαγήδα να είναι εργονομικά κατασκευασμένη, να μη τραυματίζει τις μέλισσες και να έχει ικανοποιητική χωρητικότητα.
Η γυρεοπαγίδα να προστατεύεται από τη βροχή.
Το μάτι (άνοιγμα) του πλέγματος να έχει το όπτιμουμ (άριστο) μέγεθος για να κατακρατεί μεν τη γύρη που μεταφέρουν οι μέλισσες, μα όμως να μην προκαλεί κυκλοφοριακή συμφόρηση στο πήγαινε-έλα των μελισσών.
Να έχει προβλεφθεί ειδική είσοδος για τους κηφήνες.

Οι συνάδελφοι μελισσοκόμοι που θα ήθελαν να ασχοληθούν με αυτή τη δραστηριότητα «επαγγελματικά», θα πρέπει ακόμα να γνωρίζουν πως δεν πρέπει να τοποθετούν γυρεοπαγίδες νωρίς την άνοιξη, γιατί την εποχή αυτή οι ανάγκες των μελισσών σε γύρη είναι μεγάλες. Ακόμα θα πρέπει να τοποθετήσουν γυρεοπαγίδες σε όλες τις κυψέλες του μελισσοκομείου τους, γιατί αν κάποιες δεν έχουν, γίνονται η εναλλακτική επιλογή των συλλεκτριών, που ενστικτωδώς μπαίνουν εκεί όπου.... τα πράγματα είναι πιο εύκολα.

Ένα μικρό «μειονέκτημα» αυτής της δραστηριότητας είναι πως όταν γίνεται συστηματικά, μειώνεται αισθητά η ποσότητα της παραγωγής μελιού. Από την άλλη, υπάρχει το σοβαρό πλεονέκτημα πως ακόμα και σε κακές μελισσοκομικές χρονιές που η νεκταροέκκριση είναι φτωχή, η συλλογή της γύρης παραμένει σταθερή!

Μετά τη συλλογή της γύρης απαιτείται ο καθαρισμός της, η κατάψυξή της, η αποξήρανσή της και η συσκευασία της σε γυάλινα ή πλαστικά, αδιαφανή σκουρόχρωμα βάζα. Στη συνέχεια η αποθήκευσή της γίνεται στο ψυγείο (συντήρηση) και η διακίνησή της με όλους τους κανόνες διακίνησης ευπαθών προϊόντων. Η διατήρησή της σε αυτή την κατάσταση, φτάνει έως και τα δυο χρόνια, χωρίς να έχει χάσει κάποια από τα θρεπτικά-θεραπευτικά συστατικά της.

Κλείνοντας, να αναφέρουμε πως η τιμή της γύρης δεν είναι σταθερή και πως κυμαίνεται από 20 έως 40 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την εποχή, την περιοχή, το έτος μα και το «προσωπικό» δίκτυο διακίνησης που διαθέτει ο κάθε ένας μελισσοκόμος – αυτό είναι εξ άλλου και το σπουδαιότερο στοιχείο στη διαμόρφωση της τιμής όλων των μελισσοκομικών μας προϊόντων!
Επιμέλεια: Μανόλης Δερματης, ερευνητής μελισσοκόμος, συγγραφέας του βιβλίου "Η Ιστορία Μιας Βασίλισσας"

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. μπορείτε να γίνεται λίγο πιο αναλυτικός όσον αφορά την καταψηξη, αποξηρανση και συντήρηση αυτων.δηλαδή πως γίνεται η συντήρηση της αποξηραμένης και πως της κατεψυγμένης και τι πρέπει να έχει προηγηθεί αυτου;
    υ.γ ευχαριστώ πολύ για τα αρθρακια και τις καθημερινές γνώσεις που μας προσφέρεται απλοχερα.Σωτήρης πρεβεζα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!