Widget Recent Post No.

Μέθοδος ΧΑΛΚΙΑ... για 400 κιλά μέλι από 11 μελίσσια! (Έξυπνοι χειρισμοί-Περισσότερα μέλια)



Ξεκινώντας σήμερα τη σειρά δημοσιευμάτων με τον βασικό τίτλο «Έξυπνοι χειρισμοί-Περισσότερα μέλια!» που σας υποσχεθήκαμε, θα αναφερθούμε στη μέθοδο ή καλύτερα στην επινόηση Χαλκια, που εφαρμόστηκε από τον αείμνηστο Γεώργιο Χαλκιά, τις προηγούμενες δεκαετίες, στο πανέμορφο νησί της Καρπάθου, ειδικά σε ανθοφορίες θυμαριού.

Η επιλογή μας αυτή είναι συνειδητή, γιατί αν και η μέθοδος αυτή δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής (από ότι γνωρίζουμε, μια χούφτα άνθρωποι την εφαρμόζουν), δίνει όμως το στίγμα του ανήσυχου και εφευρετικού ελληνικού πνεύματος και αποδεικνύει πως υπήρξαν και παλιά μελισσοκόμοι που θέλησαν να ξεφύγουν από τα στατικά μέτρα της εποχής τους και να προχωρήσουν τη μελισσοκομία ένα βήμα πάρα πέρα!




Η μέθοδος αυτή λοιπόν, κατά τον εμπνευστή της, απαιτεί να διαθέτουμε μόνο11 μελίσσια ή και πολλαπλάσια αυτών φυσικά.

Γύρω στα μέσα του Φλεβάρη, αρχίζουμε να τροφοδοτούμε και τα 11 αυτά μελίσσια μας με ένα κρασοπότηρο σιρόπι σε αναλογία 1/1 (ένα νερό, ένα ζάχαρη) κάθε δεύτερη μέρα. Για βορειότερες περιοχές, φυσικά, προσαρμόζουμε τους χειρισμούς μας ανάλογα.


Την ενέργεια αυτή την συνεχίζουμε ανελλιπώς μέχρι το τέλος του Μάρτη και παράλληλα φροντίζουμε, με τους γνωστούς τρόπους, να τα έχουμε εξισώσει μέχρι τότε, έτσι ώστε τα μελίσσια μας να έχουν όλα τους από οκτώ πλαίσια πληθυσμό και ανάλογα πλαίσια με γόνο! 

Τις πρώτες μέρες του Απρίλη, από τα έντεκα αυτά μελίσσια επιλέγουμε εκείνο που έχει την πιο νέα μάνα (σ.σ.: και την πιο δραστήρια φυσικά, κατά τη γνώμη μας), και αφού του αφαιρέσουμε το καπάκι, του βάζουμε πάνω έναν κενό όροφο, παρεμβάλλοντας ένα βασιλικό διάφραγμα, μεταξύ των δυο ορόφων. (σ.σ.:Το μελίσσι αυτό θα το ονομάζουμε «Πολυώροφο, για ευκολία μας.)




Αφαιρούμε από τα υπόλοιπα 10 μελίσσια μας από ένα πλαίσιο σφραγισμένου γόνου χωρίς τον πληθυσμό του (τα τινάζουμε προηγουμένως μέσα σε αυτά) και με αυτά τα 10 πλαίσια που θα συγκεντρώσουμε, γεμίζουμε το άδειο πάτωμα που έχουμε βάλει  πάνω στο Πολυώροφο. (σ.σ.:Τα 10 αυτά μελίσσια θα το ονομάζουμε «Δότες», για ευκολία μας.)

Είναι αυτονόητο πως αναπληρώνουμε το πλαίσιο με το γόνο που πήραμε από τα δέκα μελίσσια Δότες με ένα άκτιστο ή, ακόμα καλύτερα, με ένα κτισμένο πλαίσιο.

Κάθε βδομάδα επαναλαμβάνουμε την ίδια ακριβώς διαδικασία. Δηλαδή τοποθετούμε πάνω στο Πολυώροφο μελίσσι μας, ένα κενό πάτωμα και το γεμίζουμε με σφραγισμένο γόνο, χωρίς μέλισσες, που παίρνουμε από τα 10 μελίσσια Δότες, φροντίζοντας πάντα να αναπληρώνουμε το πλαίσιο με το γόνο που πήραμε από αυτά, με ένα άκτιστο ή, ακόμα καλύτερα, με ένα κτισμένο πλαίσιο.

Αυτό το συνεχίζουμε έως τις αρχές του Ιούνη, συνεχίζοντας παράλληλα ανελλιπώς και την τροφοδοσία των 10 μελισσιών Δοτών, ανάλογα πάντα και με την υπάρχουσα ανθοφορία. 
Στόχος μας είναι η έναρξη της ανθοφορίας του θυμαριού, να μας βρει με 10 διώροφο μελίσσια (μιλάμε για τα μελίσσια Δότες φυσικά που λόγω εποχής και τροφοδοσίας θα έχουν ζητήσει πάτωμα από τα μέσα του Απρίλη), και με ένα μελίσσι 11 ορόφων, (αναφερόμαστε στο Πολυώροφο, φυσικά) με τεράστιο πληθυσμό και απίστευτη δυναμικότητα! 


Σύμφωνα με τον εμπνευστή αυτής της μεθόδου, κάθε βδομάδα και προτού τοποθετήσουμε νέο πάτωμα πάνω στο Πολυώροφο μελίσσι, θα πρέπει να κάνουμε έλεγχο του αμέσως προηγούμενο πατώματος, για την τυχόν ύπαρξη βασιλικών κελιών, τα οποία φυσικά και καταστρέφουμε, γιατί ο κίνδυνος σμηνουργίας αυτού του υπερμελισσιού είναι μεγάλος.


 Εξ άλλου, ακριβώς για να ελαχιστοποιήσουμε αυτό το ανεπιθύμητο ενδεχόμενο, έχουμε επιλέξει την ποιο νέα και (σ.σ: δραστήρια, κατά τη γνώμη μας) μάνα που διαθέτουμε, με την ελπίδα πως οι φερομόνες της θα φτάσουν μέχρι τα πάνω πατώματα και θα αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο.
Σύμφωνα με τον αείμνηστο Γιώργο Χαλκιά, σε μέτριες ανθοφορίες η απόδοση αυτής της μεθόδου είναι 400 κιλά μέλι! Διακόσια από το Πολυώροφο μελίσσι και  άλλα τόσα από τα υπόλοιπα 10 μελίσσια Δότες! Επί πλέον στο τέλος της ανθοφορίας του θυμαριού μένουμε με 11 δυνατά διώροφο μελίσσια!
  
Θα πρέπει να προσθέσουμε ακόμα πως, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, δεν υπάρχει ενδεχόμενο να παγώσει ο ώριμος γόνος που δίνουμε κάθε βδομάδα στο Πολυώροφο μελίσσι, γιατί ακριβώς ο γόνος αυτός, αφού είναι  ώριμος, δίνει άμεσα νέους πληθυσμούς που αποτρέπουν αυτό το ενδεχόμενο. 

Είναι αυτονόητο πως μια τέτοια πολυώροφη κυψέλη χρειάζεται ειδική στήριξη που μπορεί να γίνει είτε με τέσσερα καδρόνια, ένα από κάθε πλευρά, (σ.σ.: είτε με κάποια ελαφριά διαιρούμενη σκαλωσιά, στις μέρες μας), είτε με την «πάκτωση» του κάτω πατώματος της πολυώροφης κυψέλης και την χρησιμοποίηση συνδετήρων για τις από πάνω, όπως αναφέρουν κάποιοι που συνεχίζουν να εφαρμόζουν αυτή τη μέθοδο. 

Ακόμα θα χρειαστεί να δημιουργήσουμε εισόδους και στους πάνω ορόφους του Πολυώροφου μελισσιού μας (σ.σ.:τουλάχιστον μια ανά δεύτερο πάτωμα, κατά τη γνώμη μας).

Αυτή είναι φίλοι μας η μέθοδος Χαλκιά, που συγκαταλέγετε ανάμεσα στους φωτισμένους μελισσοκόμους των προηγούμενων γενεών και που προσπαθήσαμε να σας την παρουσιάσουμε όσο πιο απλά και κατανοητά γίνεται. 

Το αν, που και πότε θα την εφαρμόσετε, παραμένει μια αποκλειστικά δική σας ευθύνη και επιλογή! 
Σε όσους το τολμήσουν πάντως, ευχόμαστε καλή επιτυχία!


Επιμέλεια : Μανόλης Δερμάτης συγγραφέας του βιβλίου << ιστορία μιας βασίλισσας >> (Εκδόσεις μελισσοκομική επιθεώρηση).

Εξερευνώντας τον θαυμάσιο και εκπληκτικό κόσμο της μέλισσας.

Ορεινή Μέλισσα

Δημοσίευση σχολίου

16 Σχόλια

  1. Οσο νεα και καλη κι αν ειναι η βασιλισσα μου φαινεται παραξενο οτι δεν θα σμηνουργησει με δεδομενο οτι α) ο χωρος της θα ειναι περιορισμενος λογω βασιλικου διαφραγματος β) η δυναμικοτητα του μελισσιου θα ειναι τεραστια γ) θα ειναι εκ των πραγματων αδυνατο να επιθωρουμε το κατω πατωμα .
    Λελεκακης Γιωργος Καβαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Κε Λελεκάκη,

    Εμείς από αυτές τις σελίδες επιχειρούμε να κάνουμε απλές, κατανοητές αλλά και αντικειμενικές παρουσιάσεις των διαφόρων μαθόδων, όπως τις διατύπωσαν οι άνθρωποι που τις εφάρμοσαν ή που συνεχίζουν να τις εφαρμόζουν, χωρίς ιδιαίτερα σχόλια και αναλύσεις.
    Δεν σου κρύβουμε πάντως πως αυτή είναι και η δική μας απορία-ανησυχία. Γιαυτό το λόγο εξ άλλου και στην παρουσίαση μας αυτή κάνουμε μια μικρή εξαίρεση και συνιστούμε: «όχι μόνο νέα, μα και δραστήρια βασίλισσα.»

    Φιλικά
    Μανόλης Δερμάτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολύ ωραίο blog,πολύ όμορφη δουλειά και πληροφορίες!!!

    ΔΙΑΦΩΝΩ στα κιλά στην καλύτερη περίπτωση τα μισά και με προυποθέσεις......το κάτω ,η βάση θέλει κάθε βδομάδα 1-2 πλαίσια ανέβασμα με γόνο για να έχει η βασίλισσα χώρο να γεννάει,γυρεοπαγίδα γιατί θα μπλοκάρει με γύρες,άντε να σηκώσεις μετά τον δεύτερο όροφο.....το ίδιο και για τους δότες.....η 10 όροφη κυψέλη έχει 100 πλαίσια στην καλύτερη περίπτωση το κάθε πλαίσιο από 1200-1300 γραμ είναι 130 κιλά....από τους δότες στην καλύτερη άλλα 10 πατώματα βγάλτε το σύνολο......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ κυριε Ευάγγελε,

    Θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τις ευχάριτες μας για τις τόσο σημαντικές πληροφορίες. Όπως μπορούμε να υποθέσουμε, από τον κατηγορηματικό τρόπο με τον οποίον αναφέρεστε και την ακρίβεια των αριθμών που καταγράφετε, τα όσα μας λέτε είναι προϊόντα προσωπικών σας εμπειριών και μάλιστα για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να τα έχετε επαληθεύσει και στατιστικά.
    Αυτά όλα έρχονται να επιβεβαιώσουν τα όσα αναφέρουμε σε προηγούμενο άρθρο μας για τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μέλισσες.. και κατά συνέπεια και οι μελισσοκόμοι.
    Και το τονίζουμε αυτό επειδή μας είναι αδιανόητο να αμφισβητήσουμε τον εμπνευστή της μεθόδου, αείμνηστο Γιώργο Χαλκιά, όταν υπερασπιζόταν δημόσια, τις αποδόσεις που περιγράφουμε στο άρθρο μας

    Φιλικά
    Μανόλης Δερμάτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ Στράτο,
    Οχι δεν του αλλάζουμε θεση! Παραμένει κάτω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητή ορεινή μέλισσα ο κύριος Γιώργος Χαλκιάς από την Όλυμπο της Καρπάθου όχι μόνο αείμνηστος δεν είναι αλλά ζει και βασιλεύει και αυτή τη στιγμή παίζουμε και τάβλι.. συγγνώμη εκ των προτέρων για την παρατήρηση αλλά ο άνθρωπος είναι ολοζώντανος και ακόμα δημιουργικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε Δημήτρη,
    Ίσως να είχαμε λάθος πληροφόρηση.
    Αν πάντως μιλάμε για το ίδιο πρόσωπο, ζητάμε συγγνώμη και του ευχόμαστε να τα χιλιάσει!
    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτο το 10 οροφο μελισι αντι να βαλουμε τα πατωματα το ενα πανω στο ε δεν μπορουμε να τα βαλουμε το ενα διπλα στο αλλο και να κανουμε οριζοντια αναπτυξη ; βεβαια θα χρειαστουνε μια μικρη μετατροπη τα πατωματα αλλα αμα ειναι να περνουμε τοσο μελι τοτε αξιζει ετσι θα εχουμε ποιο ευκολους χειρησμους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ κύριε Μανώλη έχω και εγώ τις ενστάσεις μου για την ποσότητα συλλογής μελιού και τις ποιότητας στο θυμάρι όταν πρέπει να ταϊζω έστω και ένα κρασοπότηρο μέρα-παρά μέρα μέχρι τις αρχές ΙΟΥΝΙΟΥ που είδη έχει αρχίσει το θυμάρι,όταν τουλάχιστο πριν ένα μήνα από την ανθοφορία θα πρέπει να έχει σταματήσει το τάϊσμα, και δεύτερον στα δυόροφα μελίσσια στα δυνατά το πολύ να σου παράγουν 15 κιλά με δύο μεταφορές, για το πολυόροφο δεν ξέρω αλλά μπορεί και να μπλοκάρει από τα πρώτα πατώματα και να μην ανεβαίνει πάνω εκτός εαν αφήνεις κάθε δύο πατώματα είσοδο αλλά θέλουν και γερό στερέωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μανώλη Επειδή το έχω δει το έργο έχω να σου πω τα εξής:Δεν με ενδιαφέρει αν το σβήσεις ή όχι το σχόλιο αν δεν έχεις δοκιμάσει ο ίδιος κάτι καλύτερα μην το προτείνεις.Το δοκίμασα το 2005 με πλήρη αποτυχία.Τα συμπεράσματά μου τα είπα στον γράφοντα το σύστημα που δυστυχώς ήταν γραμμένο στο τραπεζάκι καφενείου σαν υπόθεση και όχι στην πράξη.Σε γνώρισα και από κοντά στο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο και έχουμε κοινούς γνωστούς στην Πάρο.Αλλά τελευταία δυστυχώς είδα οτι το μπλοκ σου μοιάζει με κάποιου άλλου άσχετου με την μέλισσα που κάνει διαφημίσεις και ίσως ζεί από αυτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Παίρνω το θάρρος και σου απαντώ εγώ ως διαχειριστής αυτού του blog.

    Απο που συμπαίρανες οτι το μπλοκ μοιάζει με κάποιο που βγάζει χρήματα απο διαφημίσεις; Και να σε ρωτήσω και κάτι άλλο ρε Μάρκο που είναι το κακό να βγούν χρήματα από διαφημίσεις;

    Εξήγησε μου για να καταλάβω και εγώ. Εξυπηρετώ τόσο κόσμο με αγγελίες προσφορές κλπ γράφω τόσες ενημερωτικές αναρτήσεις κάθε μέρα και αυτό είναι το ευχαριστώ;

    Χάρης Σταμάτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητέ Μάρκο,
    Σου απαντώ και εγώ, με κάποια καθυστέρηση – είναι η αλήθεια. Όμως φίλε μου αυτό το blog δεν είναι η κύρια απασχόλησή μου – εγώ είμαι ένας απλός συνδιαχειριστής - και δεν αποτελεί για μένα παρά μια «πύλη» επικοινωνίας με τους συναδέλφους μελισσοκόμους – ιδιαίτερα τους νέους - στους οποίους επιθυμώ να μεταφέρω κάποιες από τις γνώσεις μου και την εμπειρία μου.
    Ο «βασικός μέτοχος» αυτού του blog είναι ο Χάρης Σταμάτης, ένας εργατικότατος και ικανότατος νέος που σπουδάζει στο πανεπιστήμιο του Βόλου και που παρά τις φοιτητικές του υποχρεώσεις ξοδεύει ένα μεγάλο μέρος του πολύτιμου χρόνου του για τη συντήρηση και λειτουργία αυτής της δεξαμενής μελισσοκομικών γνώσεων και πληροφόρησης.
    Μετά από όλα αυτά που σου γράφω, θα θέσω λοιπόν και εγώ το ερώτημα: Τι το επιλήψιμο έχει αν μέσα από τη λειτουργία αυτού του blog ο Χάρης Σταμάτης προσκομίσει και κάποιο κέρδος, που θα τον βοηθήσει να τελειώσει τις σπουδές του χωρίς να γίνεται φόρτωμα στους οικείους του, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η κοινωνία μας?
    Σχετικά τώρα με το θέμα μας:
    Που είδες εσύ να την προτείνω αυτή τη μέθοδο, όπως γράφεις. Εγώ μια ακαδημαϊκή παρουσίαση έκανα και τίποτε άλλο.
    Ούτε λέω πως την έχω δοκιμάσει, ούτε επιβεβαιώνω την μέθοδο. Απλά την περιγράφω – ακαδημαϊκά!
    Μάλιστα κλίνοντας το άρθρο μου γράφω:
    «Το αν, που και πότε θα την εφαρμόσετε, παραμένει μια αποκλειστικά δική σας ευθύνη και επιλογή!
    Σε όσους το τολμήσουν πάντως, ευχόμαστε καλή επιτυχία!»
    Αυτό νομίζω τα λέει όλα!
    Κατά τα υπόλοιπα θα τα πούμε στην Πάρο όταν θα έρθω για διακοπές!
    Φιλικά
    ΜΑΝΟΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Με ενημέρωσαν ότι έχεις πάρει παλιές φωτογραφίες από τα μελίσσια μου και με φωτοσοπ τα έκανες 10άρια. Επειδή μέσω του μπλογκ μου με ξέρουν πολλοί, τα αναγνώσισαν.
    Σε παρακατώ κατέβασε άμεσα την φωτογραφία που πήρες από εδώ http://kkokinos.blogspot.gr/2010/04/blog-post.html
    και ανέβασε καμιά άλλη που θα βρεις στο ιντερνετ.
    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η φωτογραφία αφαιρέθηκε, και συγνώμη για την αναστάτωση. Στη google κυκλοφορει αυτή η επεξεργασμένη εικόνα με τα μελίσσια σου και εμείς την πήραμε απο εκεί. Και πάλι συγνώμη
    Χάρης Σταμάτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τέσσερα χρόνια ήμουν στην κάρπαθο,τον χαλκιά τον γνωρίζω ούτε δεκαόροφα μελίσσια είδα όυτε εικοσαόροφα.Απορώ πως το έχει γράψει και ο μπίκος στο βιβλίο του 'μάνα δεν είναι μόνο μία'.Μην παρασέρνετε τους νέους μελισσοκόμους γιατί θα πάθουν ζημιά.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!