Widget Recent Post No.

Σφήκες..... ''Εχθρος'' δίχως τελειωμό , Γιατί????



Ενας αδιστακτος κυνηγος αλλα και θανασιμος εχθρος της μελισσας ειναι αδιαμφησβητητα η γνωστη  σε ολους μας ΣΦΗΚΑ. Ενα εντομο προικισμενο με ιδιαιτερη ''εξυπναδα'' και ευκινησια ντυμενο στα χρωματα κιτρινο-μαυρο δηλωνοντας απο μακρια για την υπαρξη ''δηλητηριου''.



Ειναι ενα εντομο που ενω για την μελισσοκομια θεωρειτε επιβλαβες , για το περιβαλλον θεωρειτε ωφελημο. Βοηθαει στην ισσοροπια του οικοσυστηματος , καθαριζει απο νεκρα εντομα και ζωα το δασος και εξισσοροπει αποτελεσματικα τους πλυθησμους πολλων παρασιτικων εντομων. Σκοτωνει και κυνηγα μικρα εντομα οπως μυγες και πολλα μικροσωμα εντομα.

Η ενηλικη σφηκα τρεφεται με νεκταρ η μελιτωματα δηλαδη ζαγχαρα υδατανθρακες. Ενω ο γονος της σφηκας τρεφεται με πρωτεινες δηλαδη κρεας. Η αντιστοιχη τροφη για το γονο των εργατικων μελισσων ειναι η γυρη.

Οι σφηκες την περιοδο του καλοκαιριου τοτε δηλαδη που ο γονος και ο πλυθησμος τους ειναι αρκετα αυξημενος , εχουν μεγαλες αναγκες σε πρωτεινη και τοτε ειναι που οι μελισσουλες δεχονται τη μεγαλυτερη επιθεση.

Ωστοσο πολλοι ανθρωποι δεν γνωριζουν το σημαντικοτερο πραγμα για τις σφηκες. Δεν γνωριζουν οτι υπαρχουν πολλα ειδη στην ελλαδα , και ενα ειναι αυτο που κανει τη ''ζημια''. Εχουμε δει πολλες φορες σφηκες στα σπιτια μας και οι περισσοτεροι εχουμε δει απο κοντα τις γνωστες σφηκοφωλιες οι οποιες φαινονται στο δικο μας ματι σαν ''χαρτονι'' και τυχαινει να τις βρισκουμε  σε διαφορες γωνιες του σπιτιου η του κηπου.




Σαν την παραπανω εικονα ειναι οι σφηκοφωλιες που οι περισσοτεροι εχουμε δει. Αλλα αν παρατηρησουμε προσεκτικα θα δουμε οτι αυτες οι σφηκες δεν ειναι ιδιες με αυτες που ερχονται στο τραπεζι μας για ''φαγητο'' δεν ειναι οι ιδιες με αυτες που επιτιθονται στα μελισσια μας. Ειναι ενα ειδος που αν δειτε και στο μεγεθος της φωλιας δεν μπορει καν να αναπτυξει μεγαλους πλυθησμους ωστε να μπορει να αποτελεσει προβλημα.




Τοτε ομως απο που πηγαζουν οι κοινες σφηκες? απο που ερχονται τοσες χιλλιαδες εντομα , και πως γινεται να μην μπορουμε να τις εξολοθρευσουμε οσες παγιδες και αν βαλουμε?




η Απαντηση συναδελφοι ειναι μια.......... Η φωλια της κοινης σφηκας ειναι υπογεια. Βρισκεται μεσα στο χωμα και ειναι απολυτα προστατευμενη απο καθε εχθρο. Μεσα στο χωμα οι σφηκες χτιζουν μεγαλες φωλιες σαν κηρηθρες τις οποιες κανουν με οροφους στιβαζοντας τες την μια πανω απο την αλλη. η αυξημενη υπαρξη γονου κανει τους πλυθησμους τους ατελειωτους. η Εικονα μιας τετοιας φωλιας ειναι πραγματικα τρομακτικη , και κανενας δεν θα τολμουσε να πειραξει μια τετοια φωλια χωρις εξοπλισμο και προστασια του προσωπου.

Αυτες ειναι που επιτιθονται κατα μετωπο οταν πηγαινουμε τα μελισσακια στον Ελατο και αυτες ειναι που θα ερθουν να κλεψουν λιγο κρεας απο το τραπεζι σας οταν βρουν ευκαιρια.

η Διαφορα ειναι οτι την φωλια απο αυτες τις σφηκες δεν θα την εντοπισεις ευκολα. Πραγμα που αποτελει τον κυριοτερο παραγοντα που αυτες οι σφηκες επιβιωνουν και αναπτυσσουν τοσους μεγαλους πλυθησμους. Αυτες οι σφηκες λεγεται οτι μπορουν να αναπτυξουν μια μεγαλη αποικια τοση οση ενος μικρου μελισσιου.

Οποτε οσοι εχετε σκοπο να πατε τα μελισσακια σας στα ελατα , αρχηστε απο τωρα να .... ΨΑΧΝΕΤΕ!!

εδω  μια σφηκα που φτιαχνει ''μικρες'' φωλιες σε κηπους σκεπες κλπ



και εδω η κοινη σφηκα που φτιαχνει τη φωλια υπογειως , και αποτελει και τον μεγαλυτερο εχθρο για τη μελισσα.





orinimelissa.blogspot.com








Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Αγαπητέ συνάδελφε νομίζω ότι και τα 2 αυτά είδη σφήγκας είναι ένα, απλώς αυτή με την μεγάλη κοιλιά είναι βασίλισσα ,οι σφήγκες που επιζήσουν και ξεχειμωνιάσουν, γίνονται όλες βασίλισσες αυτή την εποχή, τις βλέπουμε και είναι τεράστιες, δεν πιάνονται όμως εύκολα σε παγίδες, γιατί υπάρχει πληθώρα τροφής στην φύση, και έτσι δεν έχουν ανάγκη το δόλωμα, εγώ έχω βάλει πάνω από τις κυψέλες φειζολ για μόνωση το χειμώνα αλλά τις αφήνω και το καλοκαίρι για την ζέστη, αυτήν την εποχή βρίσκω σχεδόν κάτω από το κάθε φειζόλ και μια τέτοια βασίλισσα γιατί είναι ζεστά κάτω από το φειζόλ και το προτιμούν , αν σκοτώσεις μια τέτοια είναι σαν να σκοτώνεις 5000 από τις μικρές που θα εμφανιστούν λίγο αργότερα και που προς στο τέλος του καλοκαιριού κάνουν πολύ ζημιά στα μελίσσια , να ξέρεις ότι τις καλές χρονιές που ευνοούνται τα μελίσσια ευνοούνται και οι σφήγκες και φαίνεται μια τέτοια χρονιά να είναι και η φετινή τα πράγματα δείχνουν ότι θα έχουμε πολλές σφήγκες φέτος μόνο σήμερα σκότωσα πάνω από 10 τέτοιες βασίλισσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εχεις απολυτο δικιο Αλεξανδρε.......... ετσι ειναι γιατι οι σφηκες τρεφονται με νεκταρ οπως και οι μελισσες. Απλως ομως αν παρατηρησεις καλα τις φωλιες τους θα δεις οτι δεν ειναι οι ιδιες. εχω βρει πολλες υπογειες φωλιες , και εκει ειναι μεγαλοι οι πλυθησμοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!