Widget Recent Post No.

SUPER ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ, ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΙ ΑΠΛΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΛΕΧΓΟΥ ΒΑΡΡΟΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Wondeful Bess!



 Ένας συνεχιζόμενος «μπελάς» για εμάς τους μελισσοκόμος είναι όπως καλά ξέρουμε το Βαρρόα.

Κλειδί για την καταπολέμηση του Βαρρόα είναι να ξέρουμε την εκάστοτε στιγμή το ποσοστό προσβολής στο μελισσοκομείο μας, ο λόγος είναι ότι έτσι κάνουμε έγκαιρη και σωστή καταπολέμησης πριν το πρόβλημα ξεφύγει και χωρίς από την άλλη πλευρά να κάνουμε περιττές θεραπείες μπαίνοντας σε έξοδα, κόπο και επιβαρύνοντας τα μελίσσια μας. Θέλουμε να σας παρουσιάσουμε έναν δικό μας τρόπο που είδαμε εξαιρετικά αποτελεσματικό γρήγορο και εύκολο στην ανίχνευση του Βαρρόα με βάση την προσβολή μέσα στον γόνο και όχι πάνω στις μέλισσες.

Ο τρόπος είναι ο εξής και παρουσιάζεται με φωτογραφίες αναλυτικά:Καταρχήν διαλέγουμε 3-4 μελίσσια δειγματοληπτικά από το μελισσοκομείο μας.

Έπειτα φτιάχνουμε ένα πλαστικό τετράγωνο με μια τετράγωνη οπή (7x7 εκ.) που έχουμε κόψει στο κέντρο του με σκοπό να το έχουμε ως συγκεκριμένο μέτρο.


Στην εικόνα που βλέπουμε το τετράγωνο είναι 7x7 εκατοστά και αν μετρήσουμε τα εξάγωνα είναι περίπου 15 σειρές X 15 στήλες άρα στο κενό χωράν 15x15= 225 κελιά γόνου, αυτό θα το χρησιμοποιήσουμε ως μονάδα μέτρησης.

Αφού τοποθετήσουμε το πλαστικό τετράγωνο σε ένα πλαίσιο γόνου τότε σημαδεύουμε το κενό με κάποιο μαρκαδοράκι ή χαράζοντας με φαλτσέτα ώστε να αφήσουμε το αποτύπωμα.

Έπειτα σηκώνουμε το πλαστικό τετράγωνο και κόβουμε το κάλυμμα του γόνο προσεκτικά στο τετράγωνο που

σημαδέψαμε με μια κοφτερή φαλτσέτα.



Αφού κόψουμε χτυπάμε σε μια καθαρή επιφάνεια το πλαίσιο καλά ώστε να φύγει όλος ο γόνος από τα κελιά μαζί με το βαρρόα που είναι μέσα.



Από τα 225 κελιά σε 10-15 ο γόνος μπορεί να μείνει μέσα δεν βγαίνουν τελείως όλα μερικές φορές.

Άρα υπολογίζουμε περίπου 225- 15= 210 γόνους ανα τετράγωνο διαστάσεων (7x7εκ).

Δουλεύει αυτός ο τρόπος;



Το μελίσσι αυτό αποτελεί δείκτη για πειράματα και δεν έχει λάβει θεραπεία. Η προβολή του φαίνεται ξεκάθαρα!

Κάτι άλλο που παρατηρήσαμε είναι ότι η κατανομή του βαρροα στον γόνο του μελισσιού δεν είναι ομοιόμορφη παρότι είναι το ίδιο μελίσσι, μπορεί από πλαίσιο σε πλαίσιο να διαφέρει ίσως και αρκετά το ποσοστό προσβολής . Για να βγάλουμε μια αξιόπιστη μέτρηση υπάρχει η ανάγκη να κάνουμε 2-3 μετρήσεις σε διαφορετικά πλαίσια του ίδιου μελισσιού και έπειτα να βγάλουμε το μέσο όρο.

Πώς βγάζουμε το ποσοστό προσβολής στην πράξη;

Π.χ στο παραπάνω μελίσσι κάναμε 3 μετρήσεις και βρήκαμε τα εξής βαρρόα :

1) Μέτρηση : 18 Βαρρόα στα 210 κελιά , δηλαδή ( 100 x 18)/210= 8,57% προσβολή

2) Μέτρηση: 52 Βαρρόα στα 210 κελιά , δηλαδή ( 100 x 52)/210= 24,76% προσβολή

3) Μέτρηση: 22 Βαρρόα στα 210 κελιά , δηλαδή ( 100 x 22)/210= 10,46% προσβολή

Άρα ο Μεσος όρος είναι (8,57+24,76+10,46)/3= 14,59% προσβολή βαρρόα/ Γόνο

*Η μέτρηση του βαρρόα εξαιτίας ότι είναι κόκκινο και κάνει αντίθεση με το λευκό γόνο είναι αρκετά εύκολη, σε 1-2 λεπτά έχει γίνει το μέτρημα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια οδοντογλυφίδα για να ανακινούμε το γόνο στην επιφάνεια που το σκορπίσαμε ώστε να βλέπουμε όλο το βαρρόα.

Επίλογος

Με βάση την εμπειρία μας και παρότι χρησιμοποιήσαμε και κουπάκι με διχτάκι για την προσβολή βαρροα σε μέλισσες , βρήκαμε αυτή την μέθοδο ποίο αξιόπιστη από όλες εφόσον λογικά αν το σκεφτούμε το Βαρρόα αναπαράγεται στο γόνο και ο γόνος είναι πάντα το ποιο προσβεβλημένο σημείο του μελισσιού.

Ελπίζουμε πως αυτό το άρθρο θα να σας φανεί πρακτικά χρήσιμο πάνω στη εργασία που κάνετε και στην μάχη κατά του Βαρρόα δίνοντας σας έγκαιρη προειδοποίηση στο πρόβλημα !

Με εκτίμηση προς τους Αναγνώστες και την Ορεινή μέλισσα

Wonderful Bees

Στέφανος Ζαφειρόπουλος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια