Widget Recent Post No.

Άκτιστο πλαίσιο «σφήνα» στον γόνο: Τα μελίσσια αναπτύσσονται πιο γρήγορα; Είναι σωστό η λάθος;

 



Δείτε μερικά ενδιαφέρον σχόλια που δημοσιεύτηκαν από μελισσοκόμους σχετικά με το αν είναι σωστή η λάθος τοποθέτηση κενού άκτιστου πλαισίου κατά μέσης του γόνου. Έγινε μια ανάρτηση σχετικά με το πώς φτιάχνουμε τριόροφα τα μελίσσια γρήγορα, και στην τοποθέτηση δεύτερου πατώματος ανέφερα ως μέθοδο την αφαίρεση δύο σφραγισμένων γόνων (για τον όροφο) και την αντικατάσταση τους με δύο άκτιστα τα οποία τοποθετούμε ανάμεσα απο γόνο...


Αντώνης λέει...
Εγώ σαν νέος μελισσοκόμος θέλω να μου πει ο συντάκτης του άρθρου αν βάλω άχτιστα φύλα ανάμεσα στην γέννα αν θα τα κάνω τριώροφα η θα χάσω στα δέντρα τα μισά μου σμήνοι περιμένω και ευχαριστώ!

Γιάννης λέει...
Επειδή υπάρχουν πολλοί νέοι συνάδελφοι, γνώμη μου είναι ότι η συγκεκριμένη πρακτική (καρφωτα αχτιστα μέσα στον γόνο) δεν ενδείκνυται. Για να κάνεις κάτι τέτοιο, πρέπει να έχεις αρκετή εμπειρία και να λάβεις υπόψιν σου αρκετές παραμέτρους. Πρέπει η δυναμική του μελισσιου να το σηκώνει. Αυτό σημαίνει ότι αν πετύχει σε ένα μελίσσι, δεν σημαίνει ότι θα πετύχει και στο άλλο. Επίσης το σωστό τάιμινκ παίζει μεγάλο ρόλο. Αν δηλαδή το κάνεις τώρα και πετύχει, δεν σημαίνει ότι θα πετύχει και τον άλλο μήνα. Μία άλλη παράμετρος είναι το νέκταρ και η γύρη, που έρχεται στην κυψέλη. Πρέπει να εκτιμηθεί η ποσότητα και να συμπληρωθεί με τροφοδοσία, αν απαιτείται. Χωρίς εμπειρία είναι δύσκολο να συνδυαστούν αυτές οι παράμετροι και αντί να κτιστεί σε δύο μέρες και να γεμίζει με αυγά, να γεμίζουν τα θαμνακια με σμαρια, όπως λέει και ο Αντώνης. Αρχίζοντας λοιπόν την μελισσοκομία καλό είναι να εφαρμόζονται πιο κλασικές πρακτικές. Θα υπάρχει η δυνατότητα στο μέλλον για μεταπτυχιακό και ντοκτορα.

Απάντηση...
Η προσθήκη άκτιστων πλαισίων μέσα στον γόνο είναι μια μέθοδος που έχει θετικά και αρνητικά. Σίγουρα είναι ριψοκίνδυνη διότι αν δεν καταφέρουν να το κτίσουν οι μέλισσες και κόψει η νεκταρέκκριση τροφοδοσία, τότε θα μείνει σαν χώρισμα διαχωρίζοντας το σμήνος σε δύο κομμάτια. Και εκεί είναι το μεγάλο λάθος. Μπορούμε να κάνουμε έτσι ζημιά στο σμήνος. Αν το μελίσσι μείνει χωρισμένο στη μέση είναι πιθανό αν μην μπορεί να θερμάνει σωστά τον γόνο (έχει λίγο πλυθησμό, σε μια ενδεχόμενη βραδινή πτώση θερμοκρασίας). Το άλλο που μπορεί να συμβεί είναι η βασίλισσα να σταματήσει τη γέννα της από τη μια πλευρά, και να νομίσει οτι το μελίσσι τελειώνει εκεί που βρίσκεται το άκτιστο πλαίσιο. Μερικοί μελισσοκόμοι αναφέρουν ότι τοποθετώντας άκτιστο πλαίσιο μέσα στον γόνο, είναι πιθανό να γίνουν και βασιλικά κελιά σμηνουργίας απο τη μια μεριά. Προσωπικά όλα τα χρόνια που έχω εφαρμόσει τη μέθοδο δεν είδα ποτέ κάτι απο τα παραπάνω, και αυτός είναι και ο λόγος που ανέφερα τη μέθοδο για προσθήκη δεύτερου πατώματος.

Επειδή έχω κάνει κάποια πειράματα στα μελίσσια μου έχω δει όλα τα αρνητικά αλλά και τα θετικά που αφορούν την μέθοδο, και με αφορμή τα σχόλια των μελισσοκόμων παραπάνω θα καταγράψω όλα τα συμπεράσματα που έβγαλα. Δοκιμάζοντας άκτιστο πλαίσιο στο κέντρο του γόνου, σε μικρά μελίσσια, εποχές που δεν έχουν όρεξη για χτίσιμο πχ φθινόπωρο είδα ότι δεν μπορούν να ολοκληρώσουν σωστά το χτίσιμο. Θεωρώ τελείως λάθος να ωθούμε ένα μελίσσι να χτίσει όταν δεν μπορεί - βιολογικά - να το καταφέρει. Σε μελίσσια που δεν είχαν όρεξη για χτίσιμο - ταυτόχρονα με τροφοδότηση - το άχτιστο πλαίσιο έχτιζαν στο 1/3 και το υπόλοιπο έμενε άκτιστο.

Σε μελίσσια καλής δυναμικότητας νωρίς την Άνοιξη πχ Μάρτιο τα μελίσσια χτίζουν μέσα σε 2-3 ημέρες ολόκληρο το άκτιστο πλαίσιο και η βασίλισσα το γεννούσε στη συνέχεια. Ωστόσο είχα παρατηρήσει ορισμένες φορές ότι το πλαίσιο αυτό χρησιμοποιούταν και σαν αποθηκευτικός χώρος μιας και η βασίλισσα έχει αδυναμία στα σκούρα πλαίσια νωρίς την Άνοιξη. Παρατήρησα ότι το άκτιστο πλαίσιο δούλευε πολύ καλά στα μελίσσια Από τον Απρίλιο και μετά. Θυμάμαι χαρακτηριστικά που πρόσθετα άκτιστα πλαίσια ανάμεσα από τους γόνους στην μελιτοέκκριση του ελάτου, και αυτά ήταν κτισμένα την επόμενη ημέρα. Ήταν σχεδόν απίστευτο!

Γενικά παρατήρησα ότι το άκτιστο πλαίσιο μέσα στον γόνο, χτίζεται πολύ γρήγορα αν το μελίσσι είναι πάνω από 6-7 πλαίσια και έξω επικρατεί νεκταροέκκριση. Ποτέ δεν παρατήρησα μελίσσι να χτίσει βασιλοκελιά λόγω προσθήκης άκτιστου πλαισίου. Έπισης παρατηρούσα οτι και η βασίλισσα δεν είχε θέμα με το άκτιστο πλαίσιο - που ήταν άκτιστο - και το προσπερνούσε για να γεννήσει στην άλλη πλευρά.

Κλείνοντας θέλω να τονίσω πως αυτός ο χειρισμός δεν είναι πράγματι, κατάλληλος για τους νέους μελισσοκόμους οι οποίοι δεν γνωρίζουν να ερμηνεύουν τη συμπεριφορά των μελισσιών τους και ότι μπορεί καμιά φορά να προκύψουν προβλήματα. Για όσους θέλουν να μεγιστοποιήσουν την ανάπτυξη χωρίς κανένα ρίσκο μπορούν αντί για άκτιστο να βάλουν κτισμένο μέσα στον γόνο. Επίσης όσοι θέλουν να χτίσουν πλαίσια και δεν θέλουν να ρισκάρουν να τα βάλουν στο γόνο, μπορούν να τα τοποθετήσουν στο τέλος (του γόνου) πριν τη γύρη. Θα τα χτισούν και εκεί μια χαρά!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια