Widget Recent Post No.

Πως φτιάχνονται τα τριώροφα μελίσσια

 



Πως φτιάχνονται τα τριώροφα μελίσσια; Τι χειρισμοί χρειάζονται; Όλοι οι μελισσοκόμοι επιθυμούν μεγάλα και δυνατά μελίσσια. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πόσο εύκολα μπορούμε να επιτύχουμε αυτό το στόχο. Δεν χρειάζονται ούτε εξειδικευμένες γνώσεις αλλά ούτε και καμία μεγάλη εμπειρία. Αρκεί να υπάρχει αγάπη, χρόνος να ασχοληθούμε μαζί τους και μερικά μυστικά. Τα μελίσσια αναπτύσσονται σύμφωνα με τη τροφή που τους δίνουμε και το πως χειριζόμαστε τα πλαίσια και τα πατώματα που τους δίνουμε. Όταν κάποιος δεν ασχολείται και δεν έχει χρήματα να πάρει τροφές, έστω ζάχαρη για να φτιάξει σιρόπι δεν θα μπορέσει να αναπτύξει σωστά τα σμήνη του.


Η πρώτη κίνηση για να στήσουμε "μελίσσια πολυκατοικίες" είναι να κάνουμε διέγερση νωρίς την Άνοιξη. Φτιάχνουμε σιρόπι 1προς1 (1 κιλό ζάχαρη - 1 λίτρο νερό) και δίνουμε 1 κιλό κάθε 4-5 ημέρες. Η ακόμη καλύτερα μισό κιλό κάθε 3 ημέρες. Σε μελίσσια που ξεπερνούν τα 7 πλαίσια πλυθησμό μπορούμε να δώσουμε 1 λίτρο κάθε 3 ημέρες. Η τροφή θα διατεθεί εξολοκλήρου στον γόνο. Πρέπει να ξέρετε οτι όση περισσότερη τροφή δίνουμε τόσο μεγαλύτερη ανάπτυξη έχουμε.

Όσο αυξάνει η θερμοκρασία στο περιβάλλον και μεγαλώνει ο πληθυσμός μπορούμε να εφαρμόσουμε ένας εξαιρετικά αποτελεσματικό χειρισμό. Εφαρμόζοντας τον, σπρώχνουμε τη βασίλισσα να ρίξει ακόμα περισσότερο γόνο, κάτι πολύ σημαντικό αυτή την εποχή. Ο χειρισμός έχει ως εξής: Παίρνουμε ένα χτισμένο πλαίσιο και το τοποθετούμε ανάμεσα απο δύο σφραγισμένους γόνους. Όταν η βασίλισσα επισκεφτεί την άδεια κηρήθρα θα την γεννήσει με μιάς. Ξέρετε η μάνα ψάχνει άδειο χώρο και δεν βρίσκει. Για τη βασίλισσα το άδειο πλαίσιο σημαίνει ελεύθερος χώρος να γεννήσει πολλά αυγά. Νομίζει πως της έχουν ανοίξει χώρο οι μέλισσες, όμως είναι απο το δικό μας χέρι.

Με τους παραπάνω τρόπους αφού σχηματίσουμε μελίσσια 8-9 πλαισίων έρχεται η ώρα να τοποθετήσουμε το πάτωμα. Για να μεγιστοποιήσουμε την ανάπτυξη πρέπει να μετακινήσουμε δύο σφραγισμένους γόνους και να τους βάλουμε στη μέση του πατώματος. Αντικαθιστούμε τους δύο γόνους στη γονοφωλιά με δύο άκριστα πλαίσια. Για να τα κτίσουν και να μην τα παρατήσουν αυτά τα πλαίσια πρέπει να τα τοποθετήσουμε ανάμεσα απο γόνους. Απο μελισσοκόμους ακούμε διάφορες θέσεις που πρέπει να τα βάλουμε τα πλαίσια, εγώ σας λέω οτι μπορείτε να τα βάλετε όπου εσείς θέλετε, με μόνο περιορισμό να βρίσκεται ανάμεσα απο γόνο.

Η τοποθέτηση δεύτερου πατώματος στα μελίσσια δεν αργεί να γεμίσει μέλισσες. Μέσα σε 1 μήνα το πολύ θα έχει γίνει 20άρι. Τότε υπάρχει ένας ακόμη σημαντικός χειρισμός που πρέπει να ακολουθήσουμε. Είναι η αντιστροφή των πατωμάτων. Ακούστε πως έχει η τεχνική και πότε την εφαρμόζουμε. Όταν το μελίσσι γεννάει στον όροφο, ψιλο-εγκαταλείπει τη γονοφωλιά κάτω. Γενικά σαν είκονα του μελισσιού έχουμε πάνω 8 πλαίσια γόνο και κάτω γύρες και κανένα μελάκι. Εδώ λοιπόν το μελίσσι μας χρειάζεται αντιστροφή ορόφων. Για να γεννήσει η βασίλισσα και το άλλο μέρος της κυψέλης, αλλά επιπροσθέτως να εκμεταλλευτεί όλη την ποσότητα γύρης που αποθηκεύτηκε. Πηγαίνουμε λοιπόν το πάτωμα κάτω, και τις γύρες επάνω.

Η αντιστροφή πατωμάτων έχει μεγάλη ανάπτυξη πολύ γρήγορα, όμως έχει ένα αρνητικό για τον μελισσοκόμο. Εκμεταλλεύεται τα υπάρχων κεριά και δεν αναγκάζει το μελίσσι να φτιάξει άμεσα καινούργια κεριά. Γι αυτό όποιος μελισσοκόμος έχει ως άμεσο στόχο να χτίσει πολλές νέες κηρήθρες γρήγορα τοποθετεί τρίτο πάτωμα με την ίδια φιλοσοφία του δεύτερου πατώματος, δύο γόνους κλπ.

Με την αντιστροφή του πατώματος κερδίζουμε περισσότερο πλυθησμό, αλλα χάνουμε χρόνο από την πλευρά του χτισίματος των κεριών. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι η αντιστροφή των πατωμάτων είναι απο τους σημαντικότερους χειρισμούς, και μπορεί να εφαρμοστεί 1 ακόμη και δύο φορές μέσα σε μια μελισσοκομική χρονιά. Νομίζω πως σήμερα σας έδωσα μια καλή γεύση για το πως μπορείτε να δημιουργήσετε μεγάλα μελίσσια. Νομίζω πως δεν είναι καθόλου δύσκολο, αρκεί αν διαθέσετε χρόνο και να πειραματιστείτε με τα μελίσσια να δείτε και μόνοι σας τους τρόπους που αναπτύσσονται πιο γρήγορα. Ελπίζω να τα καταφέρετε όλοι οι νέοι και οι παλιοί μελισσοκόμοι...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια