Widget Recent Post No.

Τοποθέτηση πατωμάτων στα μελίσσια: Η μέθοδος που εγγυάται τη μεγαλύτερη ανάπτυξη

 


Τα πατώματα ποτέ δεν πρέπει να μπαίνουν πρίν την ώρα τους στα μελίσσια. Διότι αντί για ανάπτυξη μπορεί να έχουμε καταστροφικές συνέπειες. Σε γενικές γραμμές οι μελισσοκόμοι τοποθετούν τα πρώτα πατώματα μετά το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, και μόνο σε μελίσσια πραγματικά δυνατά, με πάνω απο 6 γόνους και πλυθησμό πάνω απο 9 πλαίσια. Συνεπώς για να σηκώσουμε πάτωμα αυτή την εποχή είναι πολύ ριψοκίνδυνο, και χρειάζεται πολύ καλός καιρός (20 βαθμούς) με ταυτόχρονα δυνατά μελίσσια με καλούς πλυθησμούς!

Η τοποθέτηση των πατωμάτων γίνετε με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι να τοποθετήσουμε σκέτο το πάτωμα πάνω από το μελίσσι και ο δεύτερος πιο "δύσκολος" να τοποθετήσουμε και δύο γόνους για γρήγρότερη αποδοχή και ανάπτυξη. Και οι δύο τρόποι είναι αποτελεσματικοί αρκεί να γνωρίζουμε κάποια μικρά μυστικά. Σήμερα θα σας αναπτύξουμε και τις δύο τεχνικές, και θα σας δώσουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζονται για να γίνουν σωστά χωρίς προβλήματα.


1. Τοποθέτηση σκέτου πατώματος χωρίς γόνο
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο μελισσοκόμος θέλει να αφήσει το μελίσσι να επιλέξει μόνο του πότε θα ανέβει στο πάτωμα. Απο πλευράς "ηθικής" αυτός θεωρείτε ο πιο σωστός τρόπος, δηλαδή να αφήσουμε το μελίσσι να επιλέξει την κατάλληλη στιγμή. Η τοποθέτηση του πατώματος χωρίς γόνο είναι πολύ αποτελεσματικός όταν έχουμε στη διάθεση μας χτισμένα πλαίσια. Ειδικά αν υπάρχουν σκούρες κηρήθρες η βασίλισσα τις λατρεύει για να γεννάει. Συνεπώς όταν τοποθετήσουμε όροφο με χτισμένα πλαίσια το μελίσσι θα τον πιάσει αμέσως την στιγμή που θα τον χρειαστεί.

Τι γίνετε όμως στη περίπτωση που δεν έχουμε χτισμένα πλαίσια; Τότε χρειάζεται να κάνουμε μια μικρή αλλαγή στη μέθοδο. Ακούστε τι κόλπο θα κάνετε για να πιάσουν γρηγορά το πάτωμα: Αφου τοποθετηθούν δέκα άκτιστα πλαίσια, στο κέντρο παίρνουμε και βάζουμε μια δίκιλη βανίλια. Η ύπαρξη τροφής θα οδηγήσει τις μέλισσες να αρχίζουν να χτίζουν τα κεντρικά πλαίσια. Αφού μάθουν να χρησιμοποιούν τα πλαίσια για να πέρνουν την τροφή είναι σχεδόν αδύνατο να μην τα χτίσουν. Αφήνοντας τελείως σκέτο το πάτωμα οι μέλισσες είναι πιθανό να αργήσουν περισσότερο να το πιάσουν, και αυτό έχει μια μικρή συνέπεια στην ανάπτυξη η οποία δεν παίρνει ψηλούς ρυθμούς.

ΕΙΚΟΝΑ: Παρακάτω βλέπουμε ένα δεκάρι μελίσσι. Το πάτωμα δεν πρέπει να το τοποθετούμε ποτέ σε 10άρια πλυθησμό αλλά σε 8άρια 9άρια. Όταν βάζουμε το πάτωμα οριακά είναι πιθανό το μελίσσι να έχει ήδη τάση για σμηνουργία. Όταν ένα μελίσσι πάρει απόφαση για σμηνουργία δεν το κρατάει τίποτα. Τότε καλό είναι να κόψουμε καμιά παραφυάδα...



2. Τοποθέτηση πατώματος βάζωντας γόνο
Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι όταν τοποθετούν πατώματα στα μελίσσια βάζουν και 1-2 πλαίσια κλειστού γόνου μαζί. Και το μελίσσι πιάνει το πάτωμα πολύ γρήγορα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι φερομόνες του γόνου είναι πολύ ισχυρές στη κυψέλη. Όταν λοιπόν ξεκινούν να εκκολάπτονται μέλισσες επάνω, εκκρίνονται φερομόνες που μαγνητίζουν τη βασίλισσα. Αν καταφέρει και φτάσει η βασίλισσα επάνω τότε όλο το μελίσσι θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το πάτωμα. Ένα δείγμα οτι οι μέλισσες έχουν αναγνωρίσει το πάτωμα είναι το προπολάρισμα των πλαισίων. Όταν δουμε κολλημένα τα πλαίσια μεταξύ τους πάει να πει ότι το μελίσσι έχει πιάσει το πάτωμα.

Όταν τοποθετούμε πάτωμα με άκτιστα πλαίσια οι μέλισσες έχουν ανάγκη να χτίσουν πολλά κεριά ταυτόχρονα. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς για να χτιστεί ένα πάτωμα άχτιστων πλαισίων χρειάζονται 7 κιλά μέλι. Τι θέλω να σας πώ λέγοντας αυτό. Οι μέλισσες για να χτίσουν χρειάζονται πολύ τροφή. Αν η φύση δεν δίνει επαρκή ποσότητα τότε οι μέλισσες δεν θα χτίσουν γρήγορα τα πλαίσια. Ιδανική μέθοδος για χτίσιμο πλαισίων είναι η τροφοδοσία με σιρόπι αναλογίας 1 προς 1 (1 λίτρο νερό - 1 κιλό ζάχαρη). Όμως για το χτίσιμο θα χρειαστούν πολλά λίτρα. Συνεπώς όταν δείτε οτι οι μέλισσες ξεκινούν το χτίσιμο πρέπει να τις βοηθήσετε. Αν δεν υπάρχει δυνατή ανθοφορία θα δυσκολευτούν πολύ να χτίσουν όλα τα πλαίσια. Επίσης πρέπει να γνωρίζετε οτι οι μέλισσες χτίζουν πλαίσια όταν φέρνουν και γύρη μαζί. Γι αυτό άλλωστε σε μελιτοφορίες όπως ο έλατος ή το πεύκο έχουν λιγότερη όρεξη απο ότι στην πορτοκαλιά και άλλες σημαντικές ανθοφορίες.

Κλείνοντας θέλω να σας πω τι κάνω εγώ στα δικά μου μελίσσια. Όταν έχω στη διαθεσή μου κτισμένα πλαίσια βάζω το πάτωμα χωρίς καθόλου γόνο. Ξέρετε η θερμοκρασία που ακτιβολεί το καπάκι είναι πόλος έλξης για τη βασίλισσα, η οποία προτιμά πάντα το πιο ζεστό μέρος για να γεννάει τα αυγά της. Εκτός βέβαια απο το Καλοκαίρι που είναι πολύ ανεβασμένες οι θερμοκρασίες. Όταν δεν έχω κτισμένα αλλά άκτιστα, ανεβάζω αναγκαστικά 2 πλαίσια γόνου. Χωρίς γόνο έχω παρατηρήσει οτι τα μελίσσια είναι πολύ δυστακτικά και αργούν πολύ να ανέβουν. Μαζί με τα δύο πλαίσια γόνο τοποθετώ συνήθως και τροφή, σιρόπι ή ζυμάρι ή και τα δύο μαζί ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε μελισσιού. Αν ένα μελίσσι δεν έχει καθόλου μέλι στα φρύδια η στις άκρες χρειάζεται επειγόντως ενίσχυση.

Επίσης κάτι τελευταίο. Συμβαίνει καμία φορά να ανεβάζουμε δύο γόνους και το μελίσσι μετά απο μέρες να μην έχει επεκταθεί στον όροφο. Η ένδειξη ότι το μελίσσι ανέβηκε επάνω - εκτός απο τα προπολαρισμένα πλαίσια - είναι τα αυγά μέσα στις κτισμένες κηρήθρες. Αν όμως πέρασαν οι μέρες και δεν ανέβηκε ακόμα τι κάνουμε; Σε μια τέτοια περίπτωση αφού περάσουν 7 ημέρες ανεβάζουμε αλλό ένα πλαίσιο με ανοιχτό η κλειστό γόνο. Αν η βασίλισσα δεν ανέβηκε με την πρώτη με τη δεύτερη θα ανέβει σίγουρα. Πρόκειται για δοκιμασμένα πράγματα. Εύχομαι πολλά και δυνατά μελίσσια!!!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια