Widget Recent Post No.

Πόσο μέλι μπορώ να βγάλω από 4 μελίσσια;

 



Πολλοί ρωτάνε πόσο μέλι μπορούν να βγάλουν από λίγα μελίσσια. Συγκεκριμένα ένας νέος μελισσοκόμος μας ρώτησε τι παραγωγή μπορεί να έχει από 4 μόνο μελισσάκια. Η απάντηση που περιμένει κάποιος από αυτό το ερώτημα είναι ένας αριθμός πχ 30 κιλά μέλι ανά μελίσσι. Όμως οι παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγή ενός μελισσιού είναι πολλοί. Σήμερα έχω σκοπό να σας δώσω πολλές ελπίδες, εφόσον η παραγωγή κάποιου με λίγα μελίσσια μπορεί να ξεπεράσει κατα πολύ όλα αυτά που θεωρούμε δεδομένα. Όταν ένας μελισσοκόμος έχει λίγα μελίσσια έχει κάποια πλεονεκτήματα έναντι αυτού που έχει δεκάδες κυψέλες. Και θα τα αναλύσουμε όλα διεξοδικά...


Όταν ένας μελισσοκόμος έχει λίγα μελίσσια έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα! Μπορεί να βρει θέση για τα μελίσσια του σε όποιο μέρος θέλει. Λίγα μελίσσια χρειάζονται ελάχιστο χώρο άρα μπορούμε να στήσουμε μελισσοκομείο στις καλύτερες ανθοφορίες μελιτοφορίες της περιοχής μας. Συνήθως οι νέοι μελισσοκόμοι είναι στόχος για τους μελισσοκλέφτες, οπότε καλό είναι η περιοχή που θα τα τοποθετήσουμε να είναι κρυμμένη να μην φαίνεται από δρόμο και να τη γνωρίζουν λίγοι. Επίσης όταν είναι λίγα τα μελίσσια συλλέγουν περισσότερο μέλι εφόσον έχουν τα λουλούδια είναι περισσότερα απο τις μέλισσες.

Όταν κάποιος έχει λίγα μελίσσια μπορεί να διαθέσει πολύ χρόνο και εργασία σε κάθε μελίσσι. Για παράδειγμα να δίνει συνέχεια χώρο στη βασίλισσα για να γεννάει, να δίνει τροφή και σιρόπι όταν αυτό χρειάζεται και όλα τα υπόλοιπα που οδηγούν στην μεγάλη ανάπτυξη των μελισσιών. Ο μελισσοκόμος που έχει ως στόχο να βγάλει πολύ μέλι, πρέπει να φτιάξει δυνατά μεγάλα μελίσσια. Ο μελισσοκόμος που φτιάχνει τριόροφα μελίσσια παίρνει πολύ περισσότερο μέλι απο αυτόν που έχει πολλά και καχεκτικά. Όταν το μελίσσι έχει δεκάδες χιλιάδες συλλέκτριες είναι εντελώς απίθανο να μη συλλέξει μέλι ακόμα και σε μια κακή ανθοφορία.
Όμως ακόμα δεν απαντήσαμε στο αρχικό ερώτημα, πόσο μέλι βγάζουν 4 μελίσσια. Θα προσπαθήσω να σας το πω όσο πιο απλά μπορώ. Αν αυτά τα 4 μελίσσια είναι μονά, δεν μπορούν να βγάλουν σχεδόν καθόλου μέλι. Σε μια πλούσια ανθοφορία αντε να πάρουν 5-6 κιλά το κάθε ένα. Αν τα μελίσσια είναι διόροφα τότε μπορούμε αν η ανθοφορία είναι πλούσια να πάρουμε 1 πάτωμα με μέλι. Δηλαδή 20 κιλά μπορει και 25. Αν όμως τα μελίσσια είναι τριόροφα το μέλι μπορεί να είναι σε δύο πατώματα δηλαδή 50 κιλά μέλι σε μια πλούσια ανθοφορία. Δυστυχώς όμως τα νούμερα που αναφέρουμε σχετίζονται με την "τέλεια" ανθοφορία, και στην Ελλάδα με όλα τα σκαμπανευάσματα του καιρού, και τις κακουχίες η παραγωγή είναι πολύ μικρότερη.

Σε γενικές γραμμές ένας μελισσοκόμος που ασχοληθεί και φτιάξει τριόροφα μελίσσια μπορεί να πάρει τουλάχιστον 20 κιλά μέλι. Φυσικά αν οι βροχές είναι έντονες μπορεί να είναι και χαμηλότερη, αλλα σπανίζει τόσο μεγάλα μελίσσια να μην καταφέρουν να βγάλουν αυτή τη ποσότητα. Σίγουρα πάντως αν η χρονιά είναι κακή η παραγωγή μπορεί να είναι μικρότερη.

Ο καλύτερος συνδιασμός για υψηλή παραγωγή μελιού είναι αφού φτιάξουμε μεγάλα μελίσσια να τα μεταφέρουμε σε μια καλή μεριά. Δυστυχώς για όλους τους νέους μελισσοκόμους επικρατεί μυστικοπάθεια και κανείς δεν μαρτυρά ποιες μεριές δίνουν καλή παραγωγή. Μα καλό είναι να μη τα περιμένουμε και όλα έτοιμα! Ο επαγγελματίας μελισσοκόμος σκέφτεται πρώτα να πάνε καλά τα δικά του μελίσσια και μετά των άλλων. Ο μελισσοκόμος θα πρέπει να αναζητήσει μόνος του πιθανές θέσεις γύρω από την περιοχή του. Το μυστικό ότι δίνει μια περιοχή μέλι είναι όταν βλέπουμε πολλούς επαγγελματίες μελισσοκόμους μαζεμένους. Πολλά μελίσσια ακόμα και σε δρόμους!

Φυσικά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τοποθετήσουμε δίπλα η κοντά σε μεγάλο μελισσοκομείο τα μελίσσια μας, διότι η παραγωγή μας θα ελαττωθεί σημαντικά και είναι πιθανό να κολλήσουμε καμία ασθένεια η βαρρόα. Για να πάρουμε πολύ μέλι πρέπει να απομακρυνθούμε όσο το δυνατό περισσότερο απο άλλους μελισσοκόμους. Όσο πιο απομακρυσμένοι είμαστε από τα τεράστια "μελισσοκομεια" τόσες περισσότερες πιθανότητες έχουμε να πάρουμε καλύτερη παραγωγή.

Γενικά σε μελιτοφορίες όπως του ελάτου ή του πεύκου η μελισσοχωριτικότητα είναι μεγάλη. Δηλαδή μπορούν να χωρέσουν πολλά μελίσσια ανα τετραγωνικό χιλιόμετρο, και να βγάλουν και πολύ μέλι μάλιστα. Αντιθέτως οι ανθοφορίες έχουν πολύ μικρότερη μελισσοχωριτικότητα για παράδειγμα το γνωστό σε όλους θυμάρι ή η πορτοκαλιά.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια