Widget Recent Post No.

3 απο τα σοβαρότερα λάθη στα μελίσσια το Μάρτιο: Και όμως έτσι την πατάνε οι περισσότεροι!

 



Η πιο κρίσιμη περίοδος των μελισσιών, αποτελεί αδιαμφισβήτητα το Μάρτιο! Μέσα στο Μάρτιο τα μελίσσια αυξάνουν τόσο πολύ τους ρυθμούς ανάπτυξης, και οι βασίλισσες ζορίζονται τόσο πολύ για να γεννήσουν ακόμα περισσότερα αυγά, που η βοήθεια μας είναι πολύ αναγκαία. ο Μάρτιος είναι μια περίοδος όπου κρίνονται τα πάντα. Είναι η περίοδος που μπαίνουν τα πρώτα πατώματα, και απο αυτό θα κριθεί πόσα μελίσσια θα καταφέρουν να γίνουν παραγωγικά και να βγάλουν πολύ μέλι. Όμως το Μάρτιο γίνονται και πολλά λάθη. Θανάσιμα λάθη θα έλεγα. Και σήμερα θέλουμε να καταγράψουμε τις εμπειρίες μας, να μάθετε μέσα απο τα λάθη άλλων μελισσοκόμων για να μην τα ξανα κάνετε ΠΟΤΕ!
1ο Λάθος
Άνοιγμα της γονοφωλιάς πρόωρα! Θα σας το πω όσο πιο απλά γίνετε για να το καταλάβετε. Έχουμε ένα μελίσσι για παράδειγμα με 9 πλαίσια πλυθησμό, εκ των οποίων στα 4 υπάρχει γόνος. Ένας άπειρος μελισσοκόμος, βλέποντας ότι υπάρχει πολύς πλυθησμός σκέφτεται αμέσως να τοποθετήσει πάτωμα. Δεν υπάρχει όμως κανένας να του πεί το μυστικό, ότι το Μάρτη, το πάτωμα δεν μπαίνει ανάλογα το πλυθησμό αλλά με τους γόνους. Δηλαδή αν έχει λίγους γόνους πχ μόνο 4, δεν επαρκούν για να σηκωθεί πάτωμα, και πρέπει να περιμένουμε. Γιατί όμως γίνετε αυτό; Ένα μελίσσι με λίγους γόνους, δεν αυξάνει το πλυθησμό του ώστε να πάρει πάτωμα. Δηλαδή το 9άρι μελίσσι με τους 4 γόνους, χάνει γέρικο πλυθησμό, και αυτός ίσα που προλαβαίνει να ανανεωθεί απο τον γόνο. Έχω δεί 10άρια μελίσσια να μένουν για μεγάλη περίοδο στάσιμα το Φλεβάρη, αλλά και το Μάρτη.

Έτσι λοιπόν η πρώτη συμβουλή έιναι να μην ανοίγουμε τη γονοφωλιά του μελισσιού, μην κόβουμε τη ζεστασιά που έχει μέσα. Το μελίσσι το βράδυ, γίνεται σαν σφιχτές αλυσίδες απο μέλισσες, οι οποίες κουλουριάζονται γύρω απο τα πλαίσια του γόνου για να τον κρατούν ζεστό στους 34-35 βαθμούς. Αν εμείς σπάσουμε τον γόνο με οποιαδήποτε τρόπο, το μελίσσι ίσως να μην μπορεί να καλύψει τον γόνο και αυτός να παγώσει. Το μελίσσι για να καλύψει το βράδυ τον γόνο, πρέπει να έχει 2 πλαίσια πλυθησμό απο τους γόνους. Πχ ένα μελίσσι με 3 γόνους πρέπει να έχει 5 πλυθησμό για να ζεστάνει καλά τον γόνο, όταν πέφτει η θερμοκρασία το βράδυ. Οπότε όταν προσθέτουμε πλαίσια για να γεννήσει η βασίλισσα, τα τοποθετούμε έξω απο τον γόνο, και μέσα απο τη γύρη. Εκεί είναι η καλύτερη μεριά. Εξαιρέσεις μόνο στα πολύ δυνατά μελίσσια που μπορούμε να βάλουμε σφήνα και στο κέντρο του γόνου. Ο έμπειρος μελισσοκόμος βλέπει άλλωστε τι χρειάζεται κάθε φορά.

2ο Λάθος
Μην κρατάτε πολύ σφιχτά τα μελίσσια, και μην ταίζετε υπερβολικά. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, ένα μελίσσι προετοιμάζεται να σμηνουργήσει πολλές εβδομάδες πρίν. Όταν λοιπόν κρατάμε πολύ σφιχτό ένα δυνατό μελίσσι, και το ξεχάσουμε για πολλές ημέρες είναι πολύ πιθανό να βάλει μπρός διαδικασία σμηνουργίας. Αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο όταν συνδιαστεί και με υπερβολικό ταίσμα. Το κόλπο είναι όταν βλέπουμε να χρειάζεται χώρος στο μελίσσι να δίνουμε αμέσως πλαίσια. Μην καθυστερούμε γιατι ο Μάρτιος είναι ο μήνας που αρχίζουν να μπαίνουν οι ιδέες "σμηνουργίας" στα μελίσσια μας. Αν τους κόψουμε τον αέρα απο νωρίς, ίσως προλάβουμε αρκετά περιστατικά.

3ο Λάθος
Απο εδώ και στο εξής καμία ασθένεια δεν εμφανίζεται στα μελίσσια, τουλάχιστον όσο είναι καλοθρεμμένα με νέκταρ και γύρη. Αν υπάρχει λιγοστή βαρρόα, είναι κρυμμένη και δεν μπορούμε να τη δούμε, ενώ η νοζεμίαση και η ασκοσφαίρωση "εξαφανίζονται" εφόσον το μελίσσι μπορεί να τις θεραπεύσει μόνο του. Με τη βαρρόα, όποιος δεν έκανε καλή δουλειά το χειμώνα, θα υποστεί σε λίγους μήνες τις συνέπειες. Για να ελέγξετε αν έχετε βαρρόα, ανοίξτε μερικά κηφηνοκελιά σφραγισμένα, και δείτε μέσα στον πάτο του κελιού αν υπάρχει βαρρόα. Αν σε 10-20 κελιά δεν βρείτε καθόλου βαρρόα, είστε σε πολύ καλό δρόμο, η θεραπεία το χειμώνα έγινε σωστά! Ο έλεγχος αυτός γίνετε επειδή η βαρρόα έχει αδυναμία στα κηφηνοκελιά. Συνεπώς αυτή τη περίοδο δεν κάνουμε θεραπείες για τις ασθένειες, και δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα! Επίσης τα πλαίσια και τις κηρήθρες, μαύρες και άσπρες τις αφήνουμε όπου θέλουμε, δεν υπάρχει κηροσκόρος, απο τον Μάιο Ιούνιο θα κάνει την εμφάνιση του πάλι.

4ο Λάθος
Πλέον αυτή τη περίοδο, δεν υπάρχει πρόβλημα με υγρασία στα μελίσσια! Η ζεστασιά του γόνου βοηθάει το μελίσσι να μένει ξηρό και υγιές. Συνεπώς το κηρόπανο και η όποια προστασία έχουμε απο το κρύο τα βράδια, είναι απολύτως απαραίτητη, ακόμα και αν το μελίσσι δεν παίρνει αέρα απο πουθενά. Ο γόνος χρειάζεται ζέστη και εμείς πρέπει να μερμνήσουμε γι αυτό. Επίσης εκμεταλλευόμαστε τον ήλιο όσο μπορούμε. Τοποθετούμε τα πλαίσια προς τη πλευρά με τον περισσότερο ήλιο, και όσες κυψέλες μένουν κάτω απο σκιά τις μετακινούμε σε μέρος με ήλιο. Και όμως είναι πολύ σημαντικότερο απο όσο νομίζουμε.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια