Widget Recent Post No.

Εκεί που ο μελισσοκόμος νομίζει πώς έχει το κεφάλι του ήσυχο... Κάτι κρύβει η φωτογραφία αυτή

 


Άλλη μια ανάρτηση εδώ στην Ορεινή Μέλισσα
Εκεί που ο μελισσοκόμος νομίζει πώς έχει το κεφάλι του ήσυχο... Τελικά βρίσκετε με βαρρόα! Σήμερα θέλω να σας πω συνοπτικά, τα πιο βασικά που έμαθα όλα αυτά τα χρόνια! Ξέρουμε ότι η βαρρόα είναι ανίκητη, δηλαδή πάντα μένει λίγη, ότι θεραπεία και αν κάνουμε. Ωστόσο οι μεγάλοι ερευνητές λένε, ότι αν διατηρήσουμε την προσβολή χαμηλά, πχ 1 βαρρόα κάθε 100 μέλισσες, τότε το μελίσσι συμβιώνει κανονικά και είναι παραγωγικό. Για να καταλάβει κανείς πόση βαρρόα έχει, δεν αρκεί το μάτι. Συνήθως είναι κρυμμένη. Ο καλύτερος τρόπος για σιγουριά, είναι να κάνουμε ΔΥΝΑΤΕΣ θεραπείες, τότε που υπάρχει ελάχιστος έως καθόλου γόνος.


Μερικοί μελισσοκόμοι ίσως απορούν γιατί βάλαμε τη φωτογραφία αυτή παραπάνω. Δεν είναι τυχαίο. Βλέπουμε ένα πλαίσιο με εκκολαπτόμενο γόνο. Όταν υπάρχει κενό στο κέντρο του γόνου, ο γόνος αυτός σημαίνει ότι εκκολάπτεται. Άρα 2 πράγματα συμβαίνουν:
1. Νεαρές μέλισσες με βαρρόα
2. Αυγά γεννημένα στη κηρήθρα
3. Υπαρξη της βασίλισσας κάπου κοντά

Μας ενδιαφέρει το πρώτο. Αν ένα μελίσσι έχει υψηλή προσβολή βαρρόα, είναι σίγουρο πως στον εκκολαπτόμενο γόνο θα δούμε βαρρόα. Παρατηρήστε προσεκτικά ένα τέτοιο πλαίσιο, και σιγουρευτείτε για την καθαρότητα των μελισσιών με το μάτι. Δεν είναι σίγουρος τρόπος αλλά η δική μου εμπειρία αυτό έδειξε...





Οι μελισσοκόμοι ζητούν πιασάρικες πληροφορίες, απο την εμπειρία... Και όχι τη Θεωρία! Ας πουμε λοιπόν απόσταγμα γνώσης! Η βαρρόα απο την εμπειρία μου, θέλει πολλαπλά χτυπήματα. Πχ αν κάναμε θεραπεία δεκέμβριο, δεν χάνουμε τίποτα να επαναβουμε πάλι ιανουάριο ή φεβρουάριο, πρίν τους πολλούς γόνους. Πχ εγώ έβαλα ταινίες οξαλικού οξέος τον Δεκέμρβιο, και αρχές της Άνοιξης θα επαναλάβω μια μίνι θεραπεία. Γιατί ποτέ δεν είμαστε σίγουροι αν καθαρίσαμε.

Παρακάτω βλέπουμε 2 βαρρόα κρυμμένες στη κοιλιά της μέλισσας... Καταλαβαίνετε αν 1000 μέλισσες αν έχουν 2-3 βαρρόα απο κάτω, τι πάρτυ γίνετε πίσω από τα μάτια μας...



Είναι εξωπραγματικό, ότι η βαρρόα ζεί για 2-3 μήνες επιβιώνοντας για 3-4 εκκολάψεις γόνου, και σε κάθε γεννιά διπλασιάζεται ο πληθυσμός. Πχ για 10 εργατικά κελιά γεννιούνται 18 βαρρόα και για το κηφηνόγονο 26. Η θεωρία λέει ότι ένα τέλεια θεραπευμένο μελίσσι με λίγες βαρρόα, το φθινόπωρο χρειάζεται πάλι θεραπεία. Η εμπειρία λέει ότι πρέπει να είμαστε συνεχως σε επαγρύπνηση, διότι μερικές φορές οι θεραπείες που κάνουμε δεν έχουν καλό αποτέλεσμα. Δεν είναι λίγοι οι μελισσοκόμοι που έχασαν μελίσσια, ακόμα και οι πιο έμπειροι... Το μόνο σίγουρο είναι ότι όταν δούμε βαρρόα επάνω σε μέλισσα, χρειάζεται άμεσα θεραπεία.

Η χειρότερη εμπειρία με βαρρόα είναι στο τέλος του φθινοπώρου... Αν τα μελίσσια δε γονέψουν καθαρά απο βαρρόα, τότε τα χάνουμε στο χειμώνα.



Το καλοκαίρι προτείνω μια επιπρόσθετη θεραπεία, εκτός απο όλες τις άλλες. Πέριση για πρώτη χρονιά δοκίμασα καλοκαίρι ταινίες οξαλικού οξέος, και είδα ότι είχαν αρκετά καλά αποτελέσματα...

Πέριση δοκίμασα επίσης ταινίες οξαλικού με παρουσία γόνου, νωρίς την άνοιξη, και παρότι ειχα ξανακάνει την ίδια θεραπεία το Δεκέμβρη, τα μελίσσια δεν επηρεάστηκαν. Αυτό που είχα παρατηρήσει είναι για λίγες ημέρες να ελαττώθηκε η γέννα, αλλά αμέσως επανήλθαν τα μελίσσια.

Πλέον έχω τα μάτια μου 14 με τη βαρρόα.



Η πιο αποτελεσματική ουσία λένε επαγγελματίες είναι το ΤΑΚ ΤΙΚ με διαφορά. Πολλοί μάλιστα αγοράζουν και τα έτοιμα εγκεκριμένα σκευάσματα του εμπορίου (με δραστική ουσία αμιτράζ) και ας ανεβαίνουν τα έξοδα. Το βαροστόπ και όσα έχουν δραστική ουσία φλουμεθρίνη θεωρούνται άχρηστα πλέον.

Εγώ προσωπικά δουλεύω μόνο βιολογικές μεθόδους τα τελευταία χρόνια, και έμαθα ότι μπορείς να έχεις εξαιρετικά αποτελέσματα, με τη μόνη διαφορά ότι πρέπει να έχεις λίγο περισσότερο τη προσοχή σου, πχ να κάνεις κάτι κάθε 3-4 μήνες.

Αυτά τα λίγα είχα να σας πω σημερα για τη βαρρόα, και καθώς πλησιάζουμε προς την Άνοιξη θα λέμε και άλλα ωραία τέτοια πραγματάκια....

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια