Widget Recent Post No.

Ταίζοντας σιροπι τα μελίσσια. Τι γίνετε με τη κακοκαιρια

 


Κάθε χρόνο προβληματίζει ένα πράγμα τους μελισσοκόμους. Πότε να τροφοδοτήσω τα μελίσσια, και τι προβλήματα μπορούν να προκύψουν αν βιαστούμε; Οι τροφοδοσίες όπως είπαμε για τις ζεστές περιοχές της Ελλάδας ξεκινούν απο τις 10 Φλεβάρη, εφόσον υπάρχει άνοδος της θερμοκρασίας. Τι συμβαίνει όμως αν ταίσουμε σιρόπι, και μετά μέσα στις επόμενες ημέρες ξεσπάσει βροχή και αλλαγή του καιρού, πτώση θερμοκρασίας; Τα σφιχτά μελίσσια φίλοι μου μελισσοκόμοι δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα, ακόμα και αν ταιστούν με 1 λίτρο σιρόπι τη προηγούμενη μέρα. Ένα σφιχτό μελίσσι αντιμετωπίζει άριστα όλη τη κατάσταση. Αλλά πάνω σε αυτό το θέμα έχουμε να πούμε κάποια πολύ βασικά πράγματα, που δε γνωρίζουν οι περισσότεροι.
Πρίν ταΐσουμε σιρόπι, πάντα κοιτάμε τον καιρό. Δεν είναι καλό να ταίσουμε τα μελίσσια, και μετά να επικρατήσει κακοκαιρία. Το μελίσσι για να συμπυκνώσει το σιρόπι, χρειάζεται μεγάλη θερμοκρασία, και συνθήκες που μόνο τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας προσφέρονται ιδανικά. Με πτώση της θερμοκρασίας το μελίσσι δυσκολεύεται έντονα, ενώ αν δεν το έχουμε σφιχτό, και έχουμε κάνει τροφοδοσία με υπερβολή, μπορεί να ξινίσει το σιρόπι στη κηρήθρα. Γενικά όμως με τα ταίσματα δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Προσωπικά απο την εμπειρία μου, έχω ταίσει πολλές φορές και να έχει μετά κακοκαιρία, και ποτέ δεν είδα ξινισμένο σιρόπι. Απο την εμπειρία μου έχω δει άλλα προβλήματα.



Το κρύωμα του γόνου
Αυτό το έχω δεί να συμβαίνει, αλλά μόνο σε μελίσσια με "ανοιχτές γονοφωλιές" απο λανθασμένους χειρισμούς. Θα σας εξηγήσω λέγοντας ένα απλό παράδειγμα. Πχ τη Περσινή χρονιά ταίσα αρκετά νωρίς σιρόπι. Σε μερικά μελίσσια που δεν είχα σφίξει καθόλου (είχαν πολλές άδειες κηρήθρες μέσα και άδειο πάτωμα) βρήκα μέσα στον Φεβρουάριο παγωμένο γόνο σε μεγάλη έκταση. Συγκεκριμένα βρήκα νεκρές προνύμφες πεταμένες έξω απο την είσοδο, και παγωμένος σφραγισμένος γόνος, στα άκρα των πλαισίων. Αυτό έγινε γιατί η τροφοδοσία αύξησε τον γόνο, και μετά έπεσε απότομα η θερμοκρασία, με αποτέλεσμα οι μέλισσες να μη μπορούν να ζεστάνουν όλο αυτό τον γόνο. Είναι γεγονός πως για να ζεσταθεί 2 πλαίσια γόνος χρειάζονται τουλάχιστον 4 πλαίσια μέλισσες.

Υγρασία = Ασθένειες
Ταίζοντας το σιρόπι, και μετά κακοκαιρία, δημιουργείτε υγρασία στη κυψέλη. Η υγρασία δημιουργεί νοζεμίαση ασκοσφαίρωση και άλλες ασθένειες. Το μελίσσι μπορεί να έχει πρόβλημα. Πρέπει να γνωρίζουμε κάτι πολύ σημαντικό όμως. Όταν το μελίσσι έχει γόνο, η θερμοκρασία μέσα είναι στους 35. Συνεπώς αν ένα μελίσσι έχει αρκετό γόνο, και έξω δεν κάνει πολύ κρύο, αλλά έχει λίγη βροχούλα, δε πειράζει, γιατί η υγρασία σπάει. Η θερμοκρασία του γόνου σπάει την υγρασία. Γι αυτό μετά το φλεβάρη όλα στεγνώνουν μέσα στη κυψέλη, λόγω της ζεστασιάς του γόνου. Γι αυτό άλλωστε μετά το Φλεβάρη μπορούμε να έχουμε και ποιο "κλειστά" τα μελίσσια μας.

Πάντως απο την εμπειρία, ότι και να ταίσουμε ένα μελίσσι, αν το έχουμε σφιχτό, με το φελιζόλ του, με το κηρόπανο του, δεν έχει κανένα πρόβλημα όση κακοκαιρία και να κάνει. Και να ξέρετε ένα μελίσσι που είναι σφιχτό, δεν παγώνει ο γόνος αν πέσει η θερμοκρασία. Το φελιζόλ δίπλα απο το μελίσσι κάνει τρομερή δουλειά, και έχω δεί τεράστιες διαφορές. Να το γνωρίζετε αυτό.

Ο μελισσοκόμος Γιώργος ρωτάει στην Ορεινή Μέλισσα...
Χθες πήγα και έδωσα απο μισό λίτρο σιρόπι 1 προς 1 στα μελισσια και σήμερα έπιασε βροχές και για όλη την εβδομάδα θα βρέχει. Λες να έχω κάνα θέμα με υγρασία κτλ; ή είναι μικρή ποσότητα για να ανησυχώ; Δεν είχε βανίλια ο έμπορος όταν πήγα Σάββατο και σκέφτηκα να δώσω σιρόπι μιας και αυτή η εβδομάδα θα είναι με κακό καιρό.

Με μισό κιλό σιρόπι, σε μελίσσια με γόνο, ακόμα και αν ρίχνει βροχή θα καταναλωθεί πολύ γρήγορα όλη η ποσότητα. Οι μέλισσες αποθηκεύουν το σιρόπι πάντα δίπλα στον γόνο, και τον ταίζουν οταν το χρειάζεται. Με βροχή ο γόνος τρώει ακόμα περισσότερο οπότε Στη πραγματικότητα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Με μικρές ποσότητες δύσκολα αντιμετοπίζουμε πρόβλημα. Το μυστικό για εμένα απο τη δική μου εμπειρία, είναι να είναι σφιχτά τα μελίσσια, και τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα με το ταίσμα σιροπιού. Όταν λέμε σφιχτά μελίσσια εννοούμε να έχει κηρόπανο επάνω το μελίσσι, και τουλάχιστον στη μια πλευρά φελιζόλ, το οποίο να ακουμπά επάνω στις μέλισσες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια