Widget Recent Post No.

Τι κάνουμε με το σφραγισμένο μέλι: Πως μπορούν να ταΐσουν τον γόνο και να έχουμε ανάπτυξη;

 



Τις περιόδους που οι μέλισσες έχουν σφραγισμένο μέλι στη κυψέλη το αφήνουν αχρησιμοποίητο και δεν το διαθέτουν ως τροφή για τον γόνο. Συνεπώς λοιπόν μπορεί μια κυψέλη να έχει πολύ μέλι μέσα και να μην αναπτύσσεται. Οι μέλισσες σφραγίζουν το μέλι για να συντηρηθεί πολύ καιρό, και το τρώνε μόνο όταν είναι μεγάλη ανάγκη, δηλαδή πείνα. Το χειμώνα που υπάρχει η μελισσόσφαιρα ξεσφραγίζουν τα κελιά και καταναλώνουν μικρές ποσότητες για να παράξουν θερμότητα. Δεν καταναλώνουν παραπάνω από όσο χρειάζονται και κάνουν όση περισσότερη οικονομία μπορούν.
Ο βασικός κανόνας της ανάπτυξης του μελισσιού είναι να έρχεται φρέσκο νέκταρ και γύρη μαζί. Οι μέλισσες και η βασίλισσα παίρνουν το μήνυμα της φύσης ότι έξω υπάρχει τροφή και μπορεί να δημιουργηθεί ανάπτυξη. Πως παίρνουν το μήνυμα οι μέλισσες, και η βασίλισσα; Οι μέλισσες όταν δουλεύουν νέκταρ στο πρόλοβο τους μπορούν να παράγουν κερί βασιλικό πολτό κλπ. Ο βασιλικός πολτός είναι η βασική τροφή της βασίλισσας και του γόνου, συνεπώς όσο καλύτερα ταΐζεται η βασίλισσα τόσα περισσότερα αυγά μπορεί να γεννήσει. Όμως οι μέλισσες κάνουν κουμάντο μέσα στη κυψέλη, και όταν δώσουν το οκ της ανάπτυξης, όλα έρχονται από μόνα τους. Όταν οι μέλισσες θέλουν να γεννήσει η βασίλισσα της ανοίγουν χώρο στη κηρήθρα, και αν είναι "μπλοκαρισμένη" με μέλι η γύρη την πέρνουν και την διαθέτουν ως τροφή στον υπάρχων γόνο.

Μυστικό: Την άνοιξη όσο περισσότερο σιρόπι δίνουμε στα μελίσσια τόσο μεγαλύτερη ανάπτυξη θα έχουμε. Ο κάθε μελισσοκόμος δίνει τόσο σιρόπι ανάλογα με τους στόχους και το  πόσο μεγάλα μελίσσια θέλει να φτιάξει. Αν κόψουμε τη τροφοδοσία, και η φύση δεν δίνει νέκταρ η βασίλισσα θα ελαττώσει τη γέννα της.

Ο πεπειραμένος μελισσοκόμος μπορεί να καταλάβει στην επιθεώρηση όταν οι μέλισσες ανοίγουν χώρο στη βασίλισσα, και ένας καλός χειρισμός είναι με το ξέστρο να βοηθήσουμε τις μέλισσες και να σπάσουμε τη σφράγιση του μελιού που έχει στο στεφάνωμα, δηλαδή στο επάνω μέρος η στα πλάγια. Σπάζοντας τη σφράγιση γύρω απο το γόνο βοηθάμε τις μέλισσες να ανοίξουν χώρο και να γεννήσει η βασίλισσα. Το μέλι που ξεσφραγίσαμε θα ταιστεί απευθείας στις προνύμφες. Ο χειρισμός αυτός καλό είναι να γίνεται απο αρχές Άνοιξης και μετά.

Όπως είπαμε και προηγούμενος οι μέλισσες δεν καταναλώνουν για τον γόνο το σφραγισμένο μέλι. Ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει την άνοιξη, όπου οι μέλισσες τρώνε ότι βρούν μπροστά τους. Σκεφτείτε με τέτοια έκταση γόνου πόση τροφή χρειάζεται. 10 πλαίσια γόνου επί 2 πλαίσια τροφής το κάθε ένα, μιλάμε για πολύ μεγάλη ποσότητα. Έτσι λοιπόν ότι υπάρχει σε προμήθειες εκείνη τη περίοδο διατίθεται για ανάπτυξη. Οι μέλισσες προβλέπουν ότι τους χρειάζεται περισσότερο ο πλυθησμός διότι μόνο αυτός μπορεί να τους φέρει καινούργιες προμήθειες από τις μελλοντικές ανθοφορίες.

Ο μελισσοκόμος που θέλει να έχει πρώιμη ανάπτυξη την άνοιξη, η οποιαδήποτε άλλη περίοδο μπορεί να δώσει στις μέλισσες σιρόπι, αναλογίας 1 προς 1 για μικρά μελίσσια και 2 μέρη νερό 1 ζάχαρη για πιο μεγάλα μελίσσια. Επίσης για να υπάρξει ανάπτυξη απαραίτητη προυπόθεση είναι η υπαρξη γύρης. Χωρίς γύρη οι μέλισσες δεν μπορούν να λειτουργήσουν, είναι η πρωτείνη τους. Μερικοί μελισσοκόμοι λοιπόν που έχουν έλλειψη σε γύρη στα μελίσσια βάζουν γυρεόπιτα έτσι η ανάπτυξη είναι αναπόφευκτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια