Widget Recent Post No.

Ανάπτυξη μελισσιών μέσα στον Ιανουάριο - Φεβρουάριο: Πως το μελίσσι αυξάνει τον γόνο του...

 


Καθώς η μέρα μεγαλώνει, η προσδοκίες του μελισσοκόμου, για ανάπτυξη των μελισσιών του, φτάνει όλο και πιο κοντά. Στη πραγματικότητα όμως δεν είναι ο ήλιος που θα μας δώσει πολλούς γόνους αλλά η τροφή των μελισσιών, και φυσικά η θερμοκρασία. Για παράδειγμα ένα μελίσσι που είναι στα Μέσα Ιανουαρίου, έρχονται τροφές απο λουλούδια, (και ζυμάρι στο πάνω μέρος), η θερμοκρασία είναι στους 15 βαθμούς για τη Νότια Ελλάδα, είναι απολύτως φυσικό να έχει 2 γόνους, σε μέγεθος 1-2 δάχτυλα.


Το μελίσσι για να αυξήσει την έκταση τους γόνους χρειάζεται οπωσδήποτε να έχει μέλι και γύρη μέσα στη κυψέλη, ουτοσώστε να θρέψει όλες αυτές τις προνύμφες, αλλά το κυριότερο να τις ζεστάνει. Ο γόνος το χειμώνα έχει πολύ μεγάλες απαιτήσεις σε θερμότητα. Πως απο τους 15 βαθμούς, οι μέλισσες θα φτάσουν στους 34 που χρειάζεται ο γόνος; Θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια, και πολλές φορές δε τα καταφέρνουν. Έτσι καταρρεούν και μετά βλέπουμε άδειες κυψέλες με πεθαμένο το γόνο. Οι παρατεταμένες επιθεωρήσεις μπορούν να κάνουν επίσης πολύ ζημιά. Αμα ανοίξουμε μια κυψέλη βγάλουμε πλαίσιο και το κοιτάμε μια ώρα, είναι φυσικό να χαθεί η θερμοκρασία, με ότι συνέπεια έχει αυτό.
Το ταίσμα των μελισσιών μέσα στον Ιανουάριο είναι το μυστικό, για να δώσουμε το έναυσμα στη βασίλισσα να προχωρήσει στην εκτροφή του γόνου. Ταίζουμε με καλής ποιότητας ζυμάρι ή βανίλλια ή γυρεόπιτα (γυρεόπιτα για βόρειες περιοχές και όπου δεν υπάρχει γύρη) και έτσι το μελίσσι έχει μπόλικη τροφή μέσα για να ταίσει τον γόνο. Ξέρετε, ακόμα και αν το μελίσσι έχει μέλια, η τροφή απο πάνω είναι απολύτως απαραίτητη. Επίσης το γεγονός ότι οι μέλισσες τρώνε τη βανίλια, τις βοηθάει να ξεπεράσουν και ασθένειες, όπως η νοζεμίαση, που αποδεδειγμένα σκοτώνει μόνο τις νηστικές μέλισσες, και αυτές που είναι αδύναμες.

Επίσης κάτι βασικό, και στρατηγικό θα έλεγα για την άνοιξιάτικη ανάπτυξη. Ένας βασικός παράγοντας για πολλούς γόνους, είναι να εξασφαλίζουμε ζεστά μελίσσια. Η μόνωση χρειάζεται ακόμα, μέχρι και τον Φεβρουάριο, όπου τα μελίσσια θα αρχίζουν να αναπτύσσονται πολύ πιο δυναμικά. Πρέπει το μελίσσι με τα πλαίσια να είναι στριμωγμένο στη πλευρά που χτυπά ο ήλιος. Αυτά βέβαια θα τα πούμε και σε ξεχωριστή ανάρτηση.

Εδώ βλέπουμε γόνο του Ιανουαρίο σε ένα πολύ καλό μελίσσι. Αυτή είναι η ιδανική έκταση γόνου στις αρχές του Γενάρη. Το μελι και η γύρη που βλέπουμε διπλα στο μελίσσι, θα παίξουν στρατηγικό ρόλο για την ανάπτυξη του την επόμενη περίοδο.


Εδώ βλέπουμε γύρη ανοιξιάτικη, που το μελίσσι κράτησε μέχρι και το Χειμώνα, για να ταίσει τον πρώιμο ανοιξιάτικο γόνο. Η γύρη είναι πολύ σημαντική τροφή για να ρίξουν γόνους τα μελίσσια μας. Συνήθως βρίσκετε σε έλλειψη και εκεί δημιουργούνται κάποια προβλήματα.

Ο καλός πλυθησμός του μελισσιού βοηθάει στην γρήγορη ανάκαμψη του μελισσιού,. τη σωστή θέρμανση του γόνου, και στην εξασφάλιση των πιο δυνατών μελισσιών απο νωρίς την Άνοιξη. Για πρώιμες ανθοφορίες όπως πχ της Πορτοκαλιάς τον Απρίλιο. Η φωτό είναι απο το μελισσοκόμο Γρηγόρη.

Υπαρξη ανοιχτών μελιών και όχι σφραιγμένων. Για να έχουν οι μέλισσες να θρέψουν τον γόνο τους

Και καθώς περνάει ο καιρός και μπαίνουμε στον Φεβρουάριο, τα πράγματα γίνονται απίστευτα καλά. Δείτε γόνους μελισσιών απο τον Φεβρουάριο...





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια