Widget Recent Post No.

Η ποιότητα της βασίλισσας, και οι παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στις παραφυάδες μας!



Οι παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ποιότητα της βασίλισσας είναι τρεις.
1. η τροφή πριν και μετά τη γέννηση της, με πλούσιο βασιλικό πολτό
2. η θερμοκρασία εκκόλαψης
3. η κληρονομικότητα

Τις πρώτες ημέρες μέρες, πριν σφραγιστεί το κελί της βασίλισσας, πρέπει να τραφεί με πλούσιο βασιλικό πολτό. Αλλά το μυστικό δεν είναι να είναι πολύς, αλλά και ποιοτικός! Οι μέλισσες δε παράγουν την ίδια ποιότητα βασ. πολτού, όταν τρέφονται με ζάχαρη και όταν τρέφονται με νέκταρ. Αυτό αποδείχθηκε πρόσφατα. Ο βασιλικός πολτός πρέπει να είναι πλούσιος, να παράγεται απο πολλές μέλισσες και με ύπαρξη ανθοφορίας. Επίσης όταν το βασιλοκελί σφραγιστεί, ο βασιλικός πολτός πρέπει να φτάσει και να περισσέψει. Αν προσέξετε τα βασιλικά κελιά σμηνουργίας, έχουν στο πάτο λίγο βασ. πολτό που περισσεύει. Έτσι θέλουμε, για να κάνουμε ποιοτικές βασίλισσες. Αύθονος βασιλικός πολτός.


Εδώ βλέπουμε βασιλικά κελιά που έχουν πλούσιο βασιλικό πολτό. Αν περισσέψει στο τέλος του κελιού λίγος, σημαίνει ότι η βασίλισσα χόρτασε και δε μπορούσε να το φάει όλο. Να ξέρετε πως αυτό δεν αποτελέι κανόνα. Αν ο βασιλικός πολτός ήταν χαμηλής ποιότητας η βασίλισσα δεν θα είναι τόσο καλής ποιότητας όσο επιδιώκουμε



Κατά τη γέννηση της η βασίλισσα έχει σχηματίσει κατά 60% περίπου τη σωματικής της διάπλαση. Ωστόσο αν και έχουν δημιουργηθεί τα οργανά της, συνεχίζουν να αναπτύσσονται, μέσα στο μελίσσι. Γι αυτό λέμε ότι η παραφυάδα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2-3 πλαίσια. Οι μέλισσες που θα την ταίσουν με βασιλικό πολτό, θα την ωθήσουν, να αναπτύξει πλήρως τα όργανα της, και να σχηματίσει ένα τέλειο σώμα, έτοιμο να γεννήσει 1000δες αυγά όταν φτάσει η ώρα, δηλαδή την Άνοιξη.


Ένα καλό βασιλικό κελί, έχει ανάγλυφο σχήμα, είναι μακρουλό σε μέγεθος, χοντρό σε πάχος, και φαίνεται ότι οι μέλισσες ασχολήθηκαν πολύ μαζί του, είναι σίγουρο ότι φιλοξενεί και μια ποιοτική βασίλισσα στο εσωτερικό του. Στη φωτό βλέπουμε κελιά σμηνουργίας

Η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της εξέλιξης, σύμφωνα με επιστημονικές αναφορές, πρέπει να είναι στους 34.4 βαθμούς, η οποία θεωρείτε ιδανική. Η βασίλισσα σε αυτή τη θερμοκρασία αναπτύσσετε σωστά, και απορροφά πλήρως τα θρεπτικά συστατικά, για να σχηματίσει το σώμα της.


Η καλή βασίλισσα, που έχει παχουλή και μακριά κοιλιά, σωστό μέγεθος, συνήθως έχει και καλή ποιότητα. Μπορεί να φτιάξει πολύ δυνατό μελίσσι

Σύμφωνα με νέες έρευνες, το βάρος της βασίλισσας, παίζει σημαντικό ρόλο. Έχει παρατηρηθεί ότι βασίλισσες που είναι βαριές, γονιμοποιούνται πιο γρήγορα, ενώ οι πιο ελαφριές αργούν περισσότερο. Τεράστιο ρόλο στη γονιμοποιήση, παίζει πότε αυτή θα συμβεί. Θέλουμε να συμβεί όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Η εξωτερική θερμοκρασία παίζει επίσης σημαντικό ρόλο, στο πότε θα γίνει η γονιμοποίηση. Οι ανοιξιάτικες Απριλιάτικες μέρες θεωρούνται οι πλέον ιδανικότερες για το πέταγμα της μάνας, όμως και τους άλλους μήνες έχουμε εξίσου καλή επιτυχία.


Ο καλός πλυθησμός του σμήνους, καθορίζει σε σημαντικό βαθμό τη ποιότητα της βασίλισσας

Η βασίλισσα όταν θα εκκολαφθεί, λίγες ημέρες μετά θα πετάξει για να γονιμοποιηθεί. Μέσα στη κοιλιά της, έχει ένα υγρό, το οποίο υπάρχει για να διατηρήσει αναλοίωτο το σπέρμα του κηφήνα, σε βάθος χρόνου. Σκεφτείτε ότι η βασίλισσα με αυτό το υγρό διατηρεί ενεργό το σπέρμα του κηφήνα έως και 5 χρόνια. Έχει βρεθεί, ότι όταν η βασίλισσα αργεί πάνω απο 2 εβδομάδες να πετάξει, το υγρό αυτό χάνει την βιο-δυναμική του ικανότητα, με αποτέλεσμα την κακή γονιμοποίηση της μάνας, και τη γρήγορη αντικατάσταση της απο το μελίσσι.


Βασίλισσα που βγήκε για τη γαμήλια πτήση της, το μεσημέρι στις 1, και γύρησε στη κυψέλη της. Οι μέλισσες την υποδέχονται με χαρά, κάνοντας ένα τελετουργικό φαινόμενο στην είσοδο της κυψέλης.

Η κληρονομικότητα παίζει βασικό ρόλο στη διαδικασία. Η βασίλισσα πρέπει να προέρχεται απο επιλεγμένους γόνους, απο τα καλύτερα μας μελίσσια, και οι κηφήνες να είναι επίσης απο κηφηνοτροφία, όπου θα μιλήσουμε και σε άλλη ανάρτηση αναλυτικότερα.

Το βασικό λάθος των νέων μελισσοκόμων, είναι οι μικροί πλυθησμοί. Η βασίλισσα έχει απαιτήσεις, όχι μόνο στη βρεφική της ηλικία, αλλά και τις πρώτες ημέρες όταν εκκολαφθεί. Πρέπει να υπάρχει επαρκής πλυθησμός, και στη κατάλληλη ηλικία. Άριστα διαμορφωμένες οι ηλικίες μέσα στο μελίσσι, και πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας όταν φτιάχνουμε παραφυάδες. Για παράδειγμα μια παραφυάδα με μέλισσες μεγάλες σε ηλικία, δεν παράγει ικανοποιητική ποσότητα βασ. πολτού. Οι νεαρές μέλισσες απο 1-2 εβδομάδων θεωρούνται οι top μέλισσες για παραγωγή βασ. πολτού τόσο στο γόνο όσο και στη βασίλισσα. Αυτά απο την Ορεινή Μέλισσα για σήμερα, και θα επανέλθουμε πάλι στο σημαντικότατο αυτό θέμα, που αφορά την ποιότητα της βασίλισσας!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια