Widget Recent Post No.

Απάτη κατά των νέων μελισσοκόμων...

  



Ένα θέμα που πρέπει να δώσουν πολύ προσοχή οι νέοι μελισσοκόμοι και όσοι σκέφτονται να ασχοληθούν στο μέλλον με τη μελισσοκομία. Ο κλάδος της μελισσοκομίας τον τελευταίο καιρό τείνει να αυξάνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό. Νέοι άνθρωποι που λόγω ανεργίας αποφασίζουν να γυρίσουν πίσω στη πρωτογενή παραγωγή και να δημιουργήσουν από την αρχή! Δυστυχώς όμως όσο και αν σας φαίνεται παράξενο η μελισσοκομία πέρα από ανθρώπους που αγαπάνε τη φύση, έχει και καιροσκόπους, που κοιτάνε να εκμεταλλευτούν τους νέους και να αρπάξουν ότι προλάβουν.

Τα σεμινάρια για έναν νέο μελισσοκόμο είναι μια Σανίδα σωτηρίας! Σκέφτεται ότι άμα πληρώσει πολλά χρήματα, θα μάθει γρήγορα την τέχνη και στη συνέχεια θα μπορέσει να ξεκινήσει το επάγγελμα για να επιφέρει κέρδη η δουλειά. Δυστυχώς δεν είναι τόσο απλά πράγματα. Και πίσω από τον όρο "σεμινάρια" μπορεί κανείς να μπερδευτεί, να πέσει θύμα απάτης ή να ξοδέψει άσκοπα τα λίγα χρήματα που έχει στη διάθεση του. Δεν λέω προς θεού ότι δεν γίνονται αξιόλογα σεμινάρια, από πανεπιστήμια, έμπειρους μελισσοκόμους όμως χρειάζεται προσοχή.




Τα σεμινάρια που γίνονται διαρκούν συνήθως λίγες ώρες, οι οποίες πραγματοποιούνται μέσα σε λίγες ημέρες. Όμως ένας μελισσοκόμος για να πάρει τις γνώσεις που του χρειάζονται πρέπει να δουλέψει πλάι σε έμπειρο μελισσοκόμο, και αυτό να γίνει για τουλάχιστον 1 χρόνο. Πρέπει να μάθει τους βασικούς χειρισμούς, τη ζωή του μελισσιού και απλά πράγματα που γίνονται σε συγκεκριμένες εποχές του χρόνου.

Οι παλιοί μελισσοκόμοι είναι μυστικοπαθείς και αυτό δεν συμβαίνει τυχαία! Ξέρετε πόσες κλοπές έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα; Το μόνο που πρέπει να δείξετε στο μελισσοκόμο είναι ότι είστε αξιόπιστο σαν άτομο, για να μπορέσει να αυτός να σας εμπιστευτεί. Δυστυχώς γίνονται πολλά τελευταία και όλοι είμαστε φοβισμένοι. Οπότε μην τους ρίχνετε άδικο, έχουν και αυτοί ένα δίκιο.

Τώρα στο θέμα μας. Αν κάποιος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να βρει γνωστό μελισσοκόμο να τον πάρει μαζί του στα μελίσσια, τότε η τελευταία επιλογή είναι τα σεμινάρια. Γνωρίζω ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπως και το Γεωπόνικο Πανεπιστήμιο Αθηνών διοργανώνουν αξιόλογα σεμινάρια στα οποία διδάσκουν επιστήμονες, και μπορεί κανείς να μάθει πράγματα πολύ χρήσιμα. Απο όσο θυμάμαι τη τελευταία φορά που έβγαλα ανακοίνωση εδώ στο blog, υπήρχαν τμήματα για αρχάριους και προχωρημένους και οι διδάσκοντες ήταν πραγματικά αυθεντίες.

Αν παρακολουθήσει κανείς αυτά τα σεμινάρια πληρώνει λίγα χρήματα και ταυτόχρονα παίρνει βαθιά γνώση. Τι καλύτερο για ένα νέο μελισσοκόμο να ξεκινήσει ακούγωντας τόσο ενημερωμένους ανθρώπους, τους επιστήμονες της μελισσοκομίας;

Όσον αφορά τα ιδιωτικά σεμινάρια. Και εκεί υπάρχουν άνθρωποι με μεγάλη εμπειρία και προς θεού δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να τους πάρει όλους η μπάλα. Όμως ανάμεσα τους μπορεί να βρίσκονται και άνθρωποι που πάνε να εκμεταλλευτούν τους νέους, και δεν έχουν γνώσεις αλλά και πολύχρονη εμπειρία πάνω στη μελισσοκομία. Τα τελευταία χρόνια έχω ακούσει πολλές τραγικές ιστορίες με πρωταγωνιστές νέους μελισσοκόμους που εξαπατήθηκαν και έχασαν όλα τους τα χρήματα. Γι αυτό οι νέοι να έχετε πάντα τη προσοχή σας και αν κάποιος σας τάξει "φύκια για μεταξωτές κορδέλες" σκεφτείτε καλά πριν υποκύψετε στο πειρασμό.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια