Widget Recent Post No.

Ανοίγουμε τα καπάκια για τη νοζεμίαση - Φοβερός χειρισμός για τώρα το Χειμώνα!



Η νοζεμίαση είναι ο χειρότερος εχθρός το χειμώνα στα μελίσσια. Εμφανίζεται τον Οκτώμβριο, και απο τον Φεβρουάριο αρχίζει να υποχωρεί. Στο διάστημα αυτό όμως μπορεί να μας καταστρέψει κυριολεκτικά. Το χειρότερο είναι ότι αν και υπάρχει στα περισσότερα μελισσοκομεία,δυστυχώς υπάρχουν μελισσοκόμοι που δεν εφαρμόζουν τις απαραίτητες προληπτικές θεραπείες. Είτε με nozevit, είτε με τροφή με σκόρδο, θυμόλη στο σιρόπι κλπ. Όλα αυτά τα κάνουμε Άνοιξη και φθινόπωρο, προληπτικά, και έτσι διατηρούμε καθαρά τα μελίσσια μας χωρίς καθόλου άγχος!


Υπάρχει όμως ένας πραγματικά "φοβερός" χειρισμός, τον οποίο μπορούν να εφαρμόσουν κυρίως οι μικρομεσαίοι μελισσοκόμοι, με απίστευτα αποτελέσματα. Ξέρετε στο μελίσσι εκτός απο τη βαρρόα και τη νοζεμίαση, υπάρχουν πολλά αυτοάνοσα "νοσήματα". Δηλαδή ιοί και μικρόβια τα οποία ταλαιπορούν το μελίσσι, αλλά αυτό μαθαίνει να τα αντιμετωπίζει μόνο του. Ξέρουμε ότι όσο πιο δυνατό είναι ένα μελίσσι τόσο καλύτερα αντιμετωπίζει όλους αυτούς τους ιούς όπως πχ τη νοζεμίαση, την ασκοσφαίρωση, και διάφορους ιούς που μεταδίδει η βαρρόα.



Ας πάμε όμως στο ζούμι, της σημερινής μας ανάρτησης...
Θυμάμαι παλιά όταν ήμουν και εγώ νέος μελισσοκόμος, έκανα πολλές επιθεωρήσεις και άνοιγα για ώρες ένα μελίσσι. Ένας παλιός μελισσοκόμος μου είπε κάτι που δεν ξέχασα ποτέ! Μου λέει λοιπόν: Με τις πολλές επιθεωρήσεις κάνεις κακό στα μελίσσια, όμως ταυτόχρονα βοηθάς να πολεμούνται οι ασθένειες. Αμέσως τον ρώτησα γιατί; Και μου απαντά με μεγάλο ενθουσιασμό, "Όταν ανοίγεις το μελίσσι το χτυπά ο ήλιος, περνά καθαρός ξηρός αέρας, γίνετε η καλύτερη απολύμανση για διάφορες ασθένειες λόγω της υγρασίας. Μάλιστα μου περιέγραψε τότε μια μέθοδο, που ανοίγοντας ολα τα καπάκια, και δίνοντας σιροπάκι με διάφορα βότανα, καταφέρνει να κάνει μια καλή πρόληψη κατά της νοζεμίασης και των ασθενειών. Η υγρασία είναι ο χειρότερος εχθρός του μελισσιού και η πηγή όλων των προβλημάτων!

Τα μελίσσια είναι σε άστικη περιοχή για να ξεχειμωνιάσουν με ασφάλεια! Έχω παρατηρήσει ότι κοντά σε κατοικιμένη περιοχή (ή μέσα) οι διαφορές είναι τεράστιες στην επιτυχία του ξεχειμωνιάσματος...


Μέθοδος να πολεμήσουμε τη νοζεμίαση
Μια καλή ηλιόλουστη μέρα πάμε στις 11 το πρωί, με θερμοκρασία πάνω απο 12 βαθμούς και φυσικά χωρίς δυνατούς ανέμους, και ανοίγουμε όλα τα καπάκια των κυψελών, και τα αφήνουμε να λιαστούν. Όλα τα καπάκια τα στηρίζουμε ανάποδα για να φύγει τυχών υγρασία που έχει μαζέψει το ξύλο ή το πλαστικό αντίστοιχα. Μόλις ανοίξουμε τα καπάκια οι μέλισσες θα τρελαθούν με τον ήλιο που μπαίνει μέσα, όλα τα σημεία θα απολυμανθούν! Ο ήλιος απολυμαίνει! Τίποτα δε μπορεί να επιβιώσει στην συνεχή ηλιακή ακτινοβολία, και εδώ είναι το μυστικό μας! Λιάζοντας απο μέσα τα μελίσσια το Χειμώνα, σπάει η υγρασία και το μελίσσι καταπολεμά το όποιο πρόβλημα υπάρχει!

Μα πως γίνετε να απολυμανθούν οι κηρήθρες απο τον ήλιο;
Φυσικά και δεν πρόκειται να απολυμανθούν. Όμως η κατακόρυφη πτώση της υγρασίας, θα δημιουργήσει τις τέλειες συνθήκες για να μην επιβιώσουν πάρα πολλά μικρόβια. Και φυσικά η νοζεμίαση, η οποία βάση συνεχόμενων ερευνών, παρουσιάζει έξαρση όταν τα μελίσσια ζούν σε υγρή κυψέλη, υγρό έδαφος κλπ.

Αν οι κυψέλες σας έχουν το παραμικρό δείγμα απο υγρασία μην το σκεφτείτε κάθόλου να το δοκιμάσετε. Επίσης επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά ότι εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει το μελίσσι μας να το στριμώξουμε προς τη πλευρά που χτυπά ο ήλιος. 1 και 2 βαθμοι πιο πάνω δε ξέρετε πόσο σημαντικοί είναι για το μελίσσι.



Επίσης άλλο ένα μυστικό. Οι μέλισσες δεν μπορούν να κουνηθούν, αν το σώμα τους κρυώσει κάτω απο 13 βαθμούς. Λιάζοντας τα μικρά μελισσάκια, τα βοηθάμε να ζεσταθούν, οι μέλισσες να κάνουν τις πρώτες τους πτήσεις, και να αφοδεύσουν, απομακρύνοντας έτσι απο τη κοιλιά τους τα καταστροφικά σπόρια της νοζεμίασης. Ξέρουμε ότι η νοζεμίαση μεταδίδεται απο τα περιττώματα που διασκορπίζουν οι μέλισσες μέσα στη κυψέλη. Όσο περισσότερο κλείνονται οι μέλισσες τόσο το χειρότερο.

Τα μελίσσια τα αφήνουμε ανοιχτά για 2-3 ωρίτσες και μετά τα κλείνουμε, μόλις αρχίζει να πέφτει ο ήλιος ή πρέπει να φύγουμε. Δεν υπάρχει κίνδυνος λεηλασίας το Χειμώνα, τα μελίσσια είναι ναρκωμένα. Δεν εφαρμόζουμε αυτή τη μέθοδο αν έχει κρύο η αέρα, διότι τα μελίσσια μας δεν πρέπει να τα ενοχλούμε όταν έπικρατούν τέτοιες συνθήκες.

Αμέσως μετά έρχεται και νέα ανάρτηση, πως να ταίσουμε "απολεπίσματα" τις μελισσούλες μας, για να ρίξουν τους πρώτους γόνους, και να πάρουν σημαντική βοήθεια για τον ερχομό της Άνοιξη! Μείνετε συντονισμένοι!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια