Widget Recent Post No.

Πατώματα στα μελίσσια όλο το Χειμώνα

  


Πολλοί μελισσοκόμοι υποστηρίζουν ότι ξεχειμωνιάζουν μελίσσια μαζί με τα πατώματα τους για όλη τη διάρκεια του Χειμώνα. Αυτό είναι κάτι πολύ κακό, και σχεδόν αδιανόητο για όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Δυστυχώς τo προβλήμα δεν είμαι μόνο για τους Βόρειους αλλά και για μελισσοκόμους που βρίσκονται πολύ Νότια. Μην ξεχνάμε ότι το κλίμα έχει αλλάξει, ακόμα και στη Κρήτη υπήρξαν χρονιές που χιόνισαν, και η εμπειρία λέει κάποια πολύ σημαντικά πράγματα. Σήμερα θα τονίσουμε κάποια πολύ κρίσιμα πραγματάκια, όσον αφορά το ξεχειμώνιασμα των μελισσιών μας.


Αν ίσχυε, ότι το ξεχειμώνιασμα των μελισσιών γίνετε καλύτερα με τα πατώματα, τότε ποιος ο λόγος να τρέχουμε και να βάζουμε τα πατώματα στις αποθήκες, και όλη αυτη η χρονοβόρα διαδικασία; Έξοδα για αποθήκες, κόπος για μεταφορές, σκευάσματα για προστασία απο το κηρόσκορο, ταλαιπωρία κλπ. Ποιος ο λόγος που τόσοι, μα τόσοι πολλοί μελισσοκόμοι κάνουν αυτή τη δουλειά, αν δεν είχε χρησιμότητα στα μελίσσια;
Πρακτικά για να ξεχειμωνιάσει ένα μελίσσι με πάτωμα το Χειμώνα πρέπει να είναι 20άρι. Αυτό στη πραγματικότητα είναι αδύνατο. Κανένας μελισσοκόμος δεν έχει 20άρι μελίσσι μέσα στο Χειμώνα.

Το χειμώνα διατηρούμε όσο το δυνατό πιο σφιχτά τα μελίσσια. Παίζει τον σημαντικότερο ρόλο

Τα χειρότερα πρόβληματα ξεχειμωνιάζοντας με πατώματα
1. Ανάπτυξη παθογόνων επάνω στις παρατημένες κηρήθρες
Όταν υπάρχουν παρατημένες κηρήθρες τις οποίες το μελίσσι δεν καλύπτει με μέλισσες, δημιουργείτε υγρασία μικρόβια ακόμα και παθογόνοι ιοί. Αυτό αποτελεί εστία μόλυνσης για το μελίσσι. Η θερμοκρασία όπως και η υγρασία ΕΚΤΟΣ της μελισσσόσφαιρας, είναι σχεδόν ίδια με αυτή του περιβάλλοντος. Συνεπώς οι κηρήθρες υγραίνονται, αναπτύσσονται μικροοργανισμοί και δεν ειναι σωστό το μελίσσι να ξεχειμωνιάζει σε τέτοιο περιβάλλον.
Αυτές οι κηρήθρες αργότερα θα αποτελέσουν πρόβλημα, για την πρώιμη άνοιξη και το ξεκίνημα της ανάπτυξης.
Πρέπει το μελίσσι να πατά, όλες τις κηρήθρες. Και μην κοιτάτε τώρα που τα μελίσσια είναι ακόμα μεγάλα. Μέχρι το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο θα χάσουν και άλλο πλυθησμό. Τα μελίσσια δεν θα είναι τα ίδια με αυτά που βλέπουμε τώρα.

2. Δεν υπάρχει χειρότερο, ένα μελίσσι να ξεχειμωνιάζει στο ΠΑΝΩ ΜΕΡΟΣ στο δεύτερο πάτωμα
Σε μελίσσια που ξεγονιάζουν μαζί με το πάτωμα, είναι συνηθές φαινόμενο, το σμήνος να κάθεται στον δεύτερο όροφο αντί της γονοφωλιάς. Εκεί τα πρόβληματα είναι πολύ μεγάλα. Όλο το χειμώνα οι μέλισσες είναι αναγκασμένες να περνάνε απο τις άδειες κηρήθρες της γονοφωλιάς, οι οποίες είναι κρύες και οι μέλισσες δεν μπορούν να τις καθαρίσουν. Ο πάτος είναι μακριά απο το σμήνος έτσι οι μέλισσες αδυνατούν να τον καθαρίζουν και αυτόν. Εκεί συγκεντρώνονται τριμμένα κεριά, βρωμιές σκουπιδάκια, μουχλιάζουν, και δημιουργείτε εστία μόλυνσης στο μελίσσι. Κανονικά πρέπει να κάνουμε απολύμανση με τη πρώτη ευκαιρία, άρα πολλές ώρες εργασίας παραπάνω...

Αν πάλι πείτε, ότι ο πάτος είναι ανοιχτός, εκεί τα προβλήματα είναι ακόμα πιο σοβαρά. Δημιουργείτε σοβαρό πρόβλημα με τη μόνωση του μελισσιού και την επιβίωση του το χειμώνα. Πόσο μάλλον αν δεν έχει και μόνωση στο πάνω μέρος. Απο την εμπειρία η συγκεκριμένη τεχνική βγήκε τελείως αναποτελεσματική, και τα μελίσσια δεν ξεχειμώνιασαν καθόλου καλά.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια