Widget Recent Post No.

Έφτιαξε 400 μελίσσια και ζεί εξοκλήρου απο τη μέλισσα...

 


Οι βασίλισσες, οι εργάτριες, οι συλλέκτριες, οι ανιχνεύτριες, οι αερίστριες, οι κηφήνες αποτελούν την κοινωνία που τον «μαγεύει». Αναφέρεται στον κόσμο των μελισσών σα να αφηγείται ένα παραμύθι για μικρούς που σαγηνεύει ακόμη και μεγάλους. Το όνομά του είναι Γιώργος Κοτσόκολος κι είναι πάνω από 40 χρόνια μελισσοκόμος. Η επαφή του ήταν καθοριστική με την τέχνη της μελισσοκομίας. Την γνώρισε από παιδί κοντά στον πατέρα του και αργότερα έστησε το δικό του μελισσοκομείο. Η αγάπη, το μεράκι, και ο σεβασμός για τη μέλισσα, τον έκαναν να μετατρέψει το μικρό μελίσσι του σε μια σύγχρονη μελισσοκομική μονάδα. Συμμετείχε σε σεμινάρια και συνέδρια με πολλές ώρες διαβάσματος και έρευνας έχοντας στο πλευρό του εξαιρετικούς δασκάλους και ειδικευμένους επιστήμονες απέκτησε γνώσεις και εμπειρία στην παραγωγή αγνών και καθαρών μελισσοκομικών προϊόντων με εξειδίκευση στη βασιλισσοτροφία. Σήμερα εφαρμόζοντας τη νομαδική μελισσοκομία κάνει πολλά ταξίδια ανά την Ελλάδα έχοντας στις αποσκευές του τα 400 και πλέον μελίσσια του. Στην άκρως παραγωγική συζήτηση που κάναμε, μοιράστηκε μαζί μας τα μυστικά και την τεχνική για τα βασικά στάδια της μελισσοκομίας. Μιλώντας για το θαυμαστό, μυστηριώδη κόσμο που «ζουζουνίζει» γύρω του, το στόμα του «στάζει» μέλι.


Πόσο εύκολο είναι να γίνει κάποιος μελισσοκόμος;
Η μελισσοκομία είναι ο πιο ιδιόμορφος κλάδος της αγροτικής παραγωγής και απαιτεί να έχεις αρκετές γνώσεις πάνω στη μέλισσα και το περιβάλλον. Δεν μπορείς να εξασκήσεις το επάγγελμα του μελισσοκόμου, αν δε γνωρίζεις πολύ καλά τη λειτουργία του εντόμου, τη συμπεριφορά του ως ομαδική κοινωνία σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής του και πάνω απ' όλα την τεχνική παραγωγής των προϊόντων της μέλισσας. Καλός μελισσοκόμος είναι αυτός που θα αγαπήσει τη μέλισσα και θα κάνει το επάγγελμα με πολύ μεράκι.

Τι είδους εκπαίδευση ή εμπειρία χρειάζεται;
Το σημαντικότερο είναι η μαθήτευση πρακτικής εξάσκησης κοντά σε έμπειρο και καταρτισμένο μελισσοκόμο για περισσότερο από 7 χρόνια. Συγχρόνως, πρέπει να διαβάζεις όλα τα βιβλία της μελισσοκομίας που θα πρέπει να έχεις στην κατοχή σου. Απαραίτητο, επίσης, είναι να παρακολουθείς σεμινάρια διδασκαλίας και ενημέρωσης από γεωπόνους και τεχνικούς του κλάδου πάνω στη μορφολογία του εντόμου, στη ζωή του και στη συμπεριφορά του, την τεχνική πολλαπλασιασμού της βασιλισσοτροφίας, της ανάπτυξης των μελισσοσμηνών, ενώ θα πρέπει να έχεις γνώσεις για τις ασθένειες και τη θεραπεία των μελισσών για να μπορέσεις να πετύχεις όσο το δυνατόν μεγαλύτερες παραγωγές προϊόντων.

Ποια τα πρώτα βήματα για να ασχοληθεί κανείς με τη μελισσοκομία; Η εξέλιξη ενός μελισσοκόμου, από τι καθορίζεται;
Η ενασχόλησή σου με τη μελισσοκομία προϋποθέτει ένα δύσκολο δρόμο. Με τη μέλισσα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά και ιδιαίτερα. Αρχικά, θα πρέπει να πάρεις 4-5 κυψέλες με την καθοδήγηση ενός έμπειρου μελισσοκόμου κι έπειτα από 2 χρόνια θα μπορέσεις να αυξήσεις τον αριθμό των κυψελών σε 20-30. Στη συνέχεια, περνώντας τα χρόνια, θα δημιουργήσεις μια μονάδα άνω των 100 κυψελών. Η εξέλιξή σου ως καλός μελισσοκόμος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Θα πρέπει να μη φοβάσαι τη μέλισσα, να κατέχεις τις απαραίτητες γνώσεις και τεχνικές πάνω στο επάγγελμα, να μπορείς να διακρίνεις πότε θα κάνεις τη σωστή επιλογή και τη σωστή κίνηση για να πάρεις το μέλι, τη γύρη, το βασιλικό πολτό. Ταυτόχρονα, θα πρέπει συνεχώς να ενημερώνεσαι για ο,τιδήποτε καινούριο προκύπτει από επιστημονικές έρευνες σε ό,τι αφορά τη μέλισσα και την παραγωγή. Το κυριότερο να σέβεσαι και να συνεργάζεσαι με τη μέλισσα ισότιμα και όχι ληστρικά.

Ποια συγκυρία σας οδήγησε να ασχοληθείτε με τη μελισσοκομία;
Θα μπορούσα να πω αστειευόμενος, ότι αισθάνομαι σα να γεννήθηκα μέσα σε μια κυψέλη με τις μέλισσες και το μέλι. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο πατέρας μου που ήταν παλιός μελισσοκόμος και πήρα τα πρώτα μου μαθήματα κοντά του, στην ηλικία των 6ετών.

Είστε αυτοδίδακτος;
Δε θα το έλεγα. Επειδή με ενδιέφερε πάντα η λεπτομέρεια της γνώσης, της τεχνικής και της κατάρτισης γενικότερα, παρακολούθησα πολλά σεμινάρια και συνέδρια μελισσοκομίας έχοντας τους καλύτερους δασκάλους πάνω στο αντικείμενο, ενώ έχω διαβάσει πάνω από 30 βιβλία που αναφέρονται στη μέλισσα. Βέβαια με τα χρόνια, ανακαλύπτεις εμπειρικά και μόνος σου πάρα πολλά δουλεύοντας με τη μέλισσα.

Πόσα μελίσσια έχετε σήμερα; Είναι δύσκολος ο πολλαπλασιασμός των μελισσών; Τι θέλει ένα μελίσσι για να παράγει μέλι; Ποια τα βασικά προϊόντα ενός μελισσιού;
Σήμερα έχω φτάσει να έχω περί τις 400 παραγωγικές κυψέλες, 100 μικρά κυψελίδια παραγωγής βασιλισσών και 30 περίπου μελισσοκόφινα τύπου Χαλκιδικής για αφεσμούς (σμάρια). Για να πολλαπλασιάσεις τα μελίσσια σου, θα πρέπει να γνωρίζεις καλά την τεχνική της παραφυάδας ή των αφεσμών και την παραγωγή νέων γόνιμων βασιλισσών. Ένα μελίσσι για να παράγει μέλι θα πρέπει να είναι υγιές, πολύ δυνατό σε πληθυσμό συλλεκτριών μελισσών και όλα αυτά να συμπέσουν χρονικά με τη νεκταροέκκριση στο περιβάλλον. Δηλαδή η δυναμικότητα του μελισσοσμήνους θα πρέπει να βρίσκεται στο ζενίθ της έκκρισης νέκταρος ή μελιτώματος στη φύση. Τα προϊόντα ενός μελισσιού είναι το μέλι, η γύρη, ο βασιλικός πολτός, η κηρήθρα με το μέλι αυτούσια, το κερί, η πρόπολη και το δηλητήριο της μέλισσας.

Ποιες προδιαγραφές πρέπει να έχει μια περιοχή για να στήσετε τις κυψέλες;
Είναι αναγκαίο να έχει τα απαιτούμενα φυτά που ανθίζουν και δίνουν νέκταρ ή κωνοφόρα δέντρα που δίνουν το μελίτωμα, αρκετή γύρη, νερό που είναι βασικό για τις μέλισσες και να επικρατούν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες παραγωγής.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι μελισσοκομίας. Ποια μελισσοκομία ακολουθείτε; Ποια είναι η καταλληλότερη μέθοδος για παραγωγή μελιού;
Δουλεύω και τους δύο τρόπους και τη στατική, δηλ. μόνιμο μελισσοκομείο και τη νομαδική, δηλ. μεταφέρουμε τις κυψέλες σε διάφορες περιοχές της χώρας ανάλογα με την περίοδο της κάθε ανθοφορίας. Ξεκινάμε από τη Β. Εύβοια και φτάνουμε μέχρι τη Χαλκιδική και τη Θάσο. Η καλύτερη μέθοδος είναι ο συγχρονισμός της δυναμικότητας του μελισσιού με τη νεκταροέκκριση της φύσης.

Το είδος της μελισσοκομίας επηρεάζει την ποιότητα μελιού;
Εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες, τη βιοποικιλότητα, το υπέδαφος, την ηλιοφάνεια. Η χώρας μας, πχ λόγω του υπεδάφους, του ξηροθερμικού κλίματος και της μεγάλης ηλιοφάνειας, έχει ίσως, τα καλύτερα μέλια από όλες τις υπόλοιπες χώρες, γι' αυτό και το ελληνικό μέλι φημίζεται παγκοσμίως. Τέλος, η αγαστή συνεργασία του μελισσοκόμου με τα μελίσσια του για να έχει ένα τελικό προϊόν ανώτερης ποιότητας.

Πηγή
http://mobile.pelop.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια