Widget Recent Post No.

Ξαφνική απώλεια μελισσιού μέσα στο Χειμώνα: Οι 3 σοβαρότεροι λόγοι και η λύση για να μειώσουμε τέτοια περιστατικά

  


Πολύ αναστατωμένοι είναι αρκετοί νέοι μελισσοκόμοι, που αυτή τη περίοδο αρχίζουν να βλέπουν άδειες τις κυψέλες τους. Τι μπορεί αλήθεια να προκαλέσει μια τέτοια εικόνα σε ένα μελίσσι; Γιατί μειώνεται ο πλυθησμόw έτσι γρήγορα; Πως γίνετε ένα μελίσσι να πεθάνει, και να έχει τόσα πολλά μέλια μέσα, αλλά και παρατημένο το γόνο; Ποιοί είναι οι πιο σοβαροί λόγοι που τώρα στη Καρδιά του Χειμώνα πεθαίνουν τα μελίσσια, χωρίς κάποιο φανερό σύμπτωμα;


1. ΝΟΖΕΜΙΑΣΗ - Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ


Σύμφωνα με αποκαλύψεις ερευνητών μελισσοκόμων δεν υπάρχει μελισσοκομείο χωρίς νοζεμίαση. Η ασθένεια αυτή εκτοξεύεται απο τον Οκτώμβριο, και το χειμώνα προκαλεί σημαντικές απώλειες στα μελίσσια. Όσο περισσότερη υγρασία έχει το μελισσοκομείο, όσο πιο ατροφικές μέλισσες έχουμε, όσο πιο απεριποίητα είναι τα μελίσσια, τόσο πιο καλπάζουσα είναι η ασθένεια! Για την πρόληψη της νοζεμίασης παίρνουμε μέτρα απο το φθινόπωρο ταίζοντας τροφές με σκόρδο, θυμόλη, nozevit κλπ. Τώρα το χειμώνα επίσης μπορούμε να ταίσουμε με τέτοιες τροφές έτσι ώστε να προλάβουμε τη νοζεμίαση που δημιουργείτε νωρίς την Άνοιξη.
Η νοζεμίαση προκαλεί μεγάλη απώλεια στο πλυθησμό χωρίς κανένα φανερό σύμπτωμα. Ίσως καμιά φορά να δούμε μερικές μέλισσες νεκρές, αλλά τις περισσότερες φορές οι μέλισσες πεθαίνουν μακριά, και ο πλυθησμός του μελισσιού μικραίνει επικύνδινα! Ο λόγος που χάνονται πολλά μελίσσια απο τη νοζεμίαση, είναι ότι οι περισσότεροι μελισσοκόμοι και ειδικά οι νέοι δεν γνωρίζουν και τα μελίσσια χάνονται.

2. ΒΑΡΙΑ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΒΑΡΡΟΑ

Η βαρρόα είναι επίσης ένα σοβαρότατος λόγος. Και ακούστε να δείτε πως γίνετε...  Οι μέλισσες κάνουν στο τέλος του φθινοπώρου πολλούς γόνους για να έχουν νεαρές μέλισσες που θα ξεχειμωνιάσουν. Με την ύπαρξη της βαρρόα ο γόνος έχει ιώσεις γίνεται αδύναμος, οι μέλισσες βγαίνουν πιο αδύναμες πιο ευάλωτες σε ασθένειες. Ζούν λιγότερο! Αν ένα μελίσσι συνεχίζει να ταλαιπορείτε τόσο μεγάλη περίοδο απο βαριά προσβολή βαρρόα στο τέλος χάνεται. Η βαρρόα συνδέεται πολλές φορές και με άλλες ασθένειες.

3. ΟΞΑΛΙΚΟ ΟΞΥ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΑΡΡΟΑ- ΈΝΑΣ ΥΠΟΥΛΟΣ ΕΧΘΡΟΣ

Καταρχήν να τονίσουμε ότι τα ΟΞΕΑ και συγκεκριμένα το οξαλικό οξύ συνδέονται με πολλές απώλειες μελισσιών. Ίσως όσα μελίσσια είναι ήδη ταλαιπωρημένα απο ασθένειες, το οξαλικό οξύ τους δίνει το τελειωτικό χτύπημα. Σε γενικές γραμμές αν το οξαλικό οξύ εφαρμοστεί στις κανονικές δοσολογίες δίχως κανένα λάθος, δεν υπάρχουν απώλειες. Ωστόσο εγώ απο την εμπειρία μου, όπως και άλλοι επαγγελματίες μελισσοκόμοι, δεν έχουμε καλές εμπειρίες απο τη χρήση του. Έχω δει να γονατίζονται μελίσσια απο αυτό, γι αυτό να προσέχετε.

Όσον αφορά το ΤΑΚ ΤΙΚ, και τις αυτοσχέδιες ταινίες που πειραματίζονται αρκετοί μελισσοκόμοι να ξέρουν το εξής. Μην υπερβαίνετε ποτέ τις δοσολογίες, και μην βαζετε παραπάνω ταινίες για να έχετε παραπάνω αποτελεσματικότητα. Εξίσου άσχημα αποτελέσματα μπορούμε να έχουμε και με αυτές τις μεθόδους στα μελίσσια μας.

ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΔΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΊΠΟΤΑ ΑΠΟ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια