Widget Recent Post No.

Γρήγορη θεραπεία της νοζεμίασης με Nozevit! Έρευνες με αποτελέσματα!

 


Σήμερα έχουμε μια άκρως επείγουσα ανάρτηση! Και είναι το θέμα της νοζεμίασης. Της αρρώστιας που θερίζει τα μελίσσια τώρα το Χειμώνα. Το θέμα αυτό το ανοίγω σήμερα, επειδή διαπίστωσα πρόβλημα στα δικά μου μελίσσια, και είμαι σίγουρος ότι το θέμα ταλανίζει πάρα πολλούς μελισσοκόμους. Αγαπάω τα μελισσάκια μου με όλη μου τυ ψυχή, και μόλις είδα να χάνεται τόσο γρήγορα ο πλυθησμός, τώρα μέσα στο Χειμώνα, τρελάθηκα απο το άγχος. Ξέρετε πολλές φορές τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, μέχρι να αποκτήσεις το πρόβλημα, και να δείς τα μελισσάκια σου να πεθαίνουν το ένα μετά το άλλο.

Θα σας εξηγήσω τι συνέβη στα μελίσσια μου, και τι λύση βρήκα. Φέτος προμηθεύτηκα για πρώτη φορά τροφή με nozevit, και το φθινόπωρο ταίσα τα μελίσσια μου. Όχι όμως όλα. Περίπου 30 μελίσσια έμειναν χωρίς θεραπεία, και αυτό το έκανα απο αμέλεια, ίσως και απο περιέργεια να δω αν θα υπάρξει κάποια άσχημη εξέλιξη. Και να που υπήρξε... Και οι πληθυσμοί άρχισαν να πέφτουν, σε όσα μελίσσια δεν έβαλα τίποτα, και το αποτέλεσμα είναι να χάνονται μελίσσια τέτοια εποχή. Τα λάθη είναι για να μαθαίνουμε όμως και να μη τα επαναλαμβάνουμε!

Δεν με είχε απασχολήσει ποτέ αυτή η ασθένεια, όμως λόγω των μετακινήσεων κάπου θα κόλλησαν την ασθένεια τα μελίσσια και το πρόβλημα διογκωθηκε. Όπως είχε πει έμπειρος ερευνητής στο χώρο της μελισσοκομίας, δεν υπάρχει μελισσοκομείο που να μην έχει και τις δύο μορφές νοζεμίασης. Και όλοι πρέπει να κάνουμε πρόληψη άνοιξη και φθινόπωρο απο 2 επαναλήψεις κάθε φορά, δηλαδή συνολικά 4 εφαρμογές το χρόνο.

Εδώ μέσα απο το blog Ορεινή Μέλισσα, θέλω να σας παρουσιάσω μια άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα. Ο Randy Oliver, μελισσοκόμος απο το εξωτερικό, έκανε ένα μια πολύ ενδιαφέρον έρευνα δοκιμάζοντας διαφορετικά σκευάσματα κατά της νοζεμίασης. Και μας δείχνει τα αποτελέσματα, δηλαδή ποια φάρμακα δούλεψαν στα μελίσσια του!



Όπως βλέπουμε στα αποτελέσματα το Nozevit είναι το πιο αποτελεσματικό, και η πιο αποδοτική θεραπεία. Έχει καθαρά υψηλότερη αποτελεσματικότητα απο όλα τα υπόλοιπα σκευάσματα που κυκλοφορούν. Δείτε πόσο μεγάλη πτώση είχαν τα σπόρια της νοζεμίασης μέσα στη κοιλιά της μέλισσας. (βλέπε διάγραμμα: Έχω κάνει σημειώσεις επάνω στο διάγραμμα για να το καταλάβετε)

Συγκεκριμένα στην έρευνα αυτή το σκεύασμα που δούλεψε καλύτερα απο όλα ήταν το fimagilin (αντιβιοτικό αυστηρώς απαγορευμένο στην Ελλάδα). Το μόνο σκεύασμα που έδειξε παρόμοια αποτελέσματα, ήταν το νοζεβίτ, το οποίο όπως γράφει η έρευνα αυτή, πλησίασε σε αποτελεσματικότητα το φουμιντίλ. Η θυμόλη στην έρευνα αυτή δεν είχε τόσο καλά αποτελέσματα. Όμως απο πρόσφατες έρευνες που Έκανε το ΑΠΘ, έδειξαν ότι είναι και αυτή ένα καλή λύση, όμως για πρόληψη και όχι για θεραπεία. Το έχει τονίσει πολλές φορές αυτό άλλωστεο κ. καθηγητής Ανδρέας Θρασυβούλου.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΖΕΒΙΤ ΣΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ
ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ
ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΙΑΒΡΟΧΗ ΜΕ ΝΟΖΕΒΙΤ ΣΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος όταν τα μελίσσια θέλουμε να τα θεραπεύσουμε απο την νοζεμίαση όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Η μέθοδος αυτή έχει άμεσα αποτελέσματα. Φτιάχνουμε σιρόπι ζάχαρης 1 προς 1 (1 κιλό ζάχαρη 1 λίτρο νερό). Παίρνουμε ένα φλιτζάνι με σιρόπι (50ml περίπου) και ρίχνουμε μέσα 1ml νοζεβίτ. Η δόση ανα μελίσσι είναι 1 ml νοζεβίτ που περιέχεται σε 1 φλιτζάνι σιρόπι. Με τη μέθοδο της διαβροχής, ρίχνουμε τα 50ml με μια σύριγγα και βρέχουμε τις μέλισσες. Σε εξαιρετικά κρίσιμη προσβολή της νοζεμίασης, επαναλαμβάνουμε αυτή τη θεραπεία 4 φορές, κάθε 4 ημέρες. Υπο φυσιολογικές συνθήκες σε καθαρά μελίσσια εφαρμόζουμε 2 επαναλήψεις κάθε 10 ημέρες, φθινόπωρο και άνοιξη.

ΤΑΙΣΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ - ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ
Για να κάνουμε πρόληψη κατά της ασθένειας. Ρίχνουμε 2.5 ml ανα λίτρο σιροπιού που φτιάχνουμε απο νερό και ζάχαρη. Όταν έχουμε κρύο κάνουμε πυκνό το σιρόπι, ενώ όταν κάνει ζέστη πιο αραιό. Γενικά η μέθοδος έχει υψηλοτερα αποτελέσματα όταν οι μέλισσες τρώνε το σιρόπι και δεν το αποθηκεύουν. Κάνουμε δύο επαναλήψεις σε διάστημα 10 ημερών. Άνοιξη και φθινόπωρο. Η δόση 2.5 ml ανά λίτρο ή κιλό τροφής, είναι πολύ αποδοτική για όλες τις εποχές του χρόνου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια