Widget Recent Post No.

Βασικά λάθη στα μελίσσια τώρα το Χείμωνα! Και λίγα μυστικά...

 



Το μεγαλύτερο λάθος που γίνετε στα μελίσσια τώρα το Χειμώνα διαπράττετε κυρίως απο τους νέους μελισσοκόμους, η αυτούς που λόγω των συνθηκών δεν είχαν κάποιον έμπειρο να τους δείξει τα βασικά πράγματα. Πολλοί μελισσοκόμοι κάνουν χειρισμούς τόσο άκαιρους, που μπορούν να οδηγήσουν σε πολλές απώλειες. Ένα απο τα βασικότερα λάθη λοιπόν είναι οι επιθεωρήσεις και οι επεμβάσεις με χαμηλές θερμοκρασίες. Τι δουλειά έχει ο μελισσοκόμος να επιθεωρεί τέτοια εποχή; Το μόνο πράγμα που μας ενδιαφέρει τώρα είναι αν το μελίσσι έχει βασίλισσα, και αν έχει προμήθειες. Και τα δύο μπορούμε να τα καταλάβουμε χωρίς να κάνουμε επιθεώρηση. Ο μελισσοκόμος πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός τις κινήσεις του. Το χειμώνα οι χειρισμοί δεν γίνονται στο μελισσοκομείο αλλά στην αποθήκη. Συρματώματα βάψημο κυψελών και προετοιμασία εξοπλισμού για την Άνοιξη.

Επειδή πολλοί μελισσοκόμοι θα ρωτήσουν, καθε πόσες μέρες να πηγαίνω στα μελίσσια, η απάντηση είναι κάθε μήνα μπορεί και παραπάνω. Μα θα μου πείτε πως ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος πηγαίνει κάθε δύο εβδομάδες στα μελίσσια; Ένας μελισσοκόμος που έχει πολλά μελίσσια, είναι φυσικό να τα κοιτά με δόσεις πχ 100 μελίσσια σήμερα 100 την επόμενη βδομάδα κλπ. Όμως σε καμία περίπτωση ένα μελίσσι δεν μας χρειάζεται παραπάνω. Το μόνο που κάνουμε το χειμώνα είναι να ταίζουμε και να εφαρμόσουμε τη θεραπεία κατά της βαρρόα. Τίποτα άλλο. Εννοείτε φυσικά ότι έχει προηγηθεί η μόνωση τους με κηρόπανο ή φελιζόλ η και τα δύο, και έχουμε αφαιρέσει όλες τις άδειες κηρήθρες - Σφίξιμο του μελισσιού.

Ορφάνια μελισσιού
Όταν ένα μελίσσι είναι ορφανό, με το που θα ανοίξουμε το καπάκι, και θα ρίξουμε το καπνό θα κάνει ένα έντονο βουητό, πολύ χαρακτηριστικό. Ένας μελισσοκόμος με μια στοιχειώδη εμπειρία, μπορεί να το καταλάβει με μιάς, ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτό το μελίσσι. Ένας νέος μελισσοκόμος για να καταλάβει το ορφανό μελίσσι μπορεί να κάνει το εξής. Ρίχνει λίγο καπνό στις μέλισσες, και μετά ακούει προσεκτικά πόσα δευτερόλεπτα βουίζουν οι μέλισσες; Ένα ορφανό μελίσσι κάνει συνεχόμενο έντονο βούισμα, ενώ σε ένα βασιλεμένο μελισσι δεν ακούγεται σχεδόν τίποτα, η αν ακουστεί βούισμα αυτό είναι μόνο για 3 δευτερόλεπτα.

Προμήθειες
Σηκώνωντας ελαφρά μια κυψέλη, απο το πίσω μέρος προς τα εμπρός μπορούμε να καταλάβουμε με το χέρι πόσο μέλι υπάρχει μέσα. Αν η κυψέλη είναι πολύ ελαφριά πάει να πεί οτι έχει ξεμείνει απο μέλι και χρειάζεται άμεσα τροφοδότηση με δίκιλη τροφή. Συνήθως ένα νηστικό μελίσσι είναι πολύ ελαφρύ, τόσο που είναι λες και δεν υπάρχουν μέλισσες μέσα, αλλά άδειες κηρήθρες.

Αν το μελίσσι μας έχει αρκετό μέλι, φαίνεται στο χέρι όταν σηκώνουμε λίγο τη κυψέλη ότι έχει τροφή. Εμείς για κάθε ενδεχόμενο, όταν ταίζουμε τα μελίσσια δίνουμε σε όλα και δεν εξαιρούμε κανένα, ακόμα και αν μερικά έχουν περισσότερες προμήθειες απο τα άλλα. Αυτό το κάνουμε για να μην έχουμε διακυμάνσεις στο μελισσοκομείο, και υπάρξει περίπτωση να μείνουν νηστικά μερικά, και άλλα να υπερταιστούν.

Άλλο βασικό λάθος είναι να ξεχνιούνται μελίσσια χωρίς θεραπεία κατά της βαρρόα, η πχ να μην επαρκούν οι ταινίες για όλα τα μελίσσια. Να ξέρετε ότι αν μείνουν μελισσια αθεράπευτα απο τη βαρρόα θα μεταδόσουν το πρόβλημα και στα διπλανά τους το Καλοκαίρι, και έτσι σύντομα θα έχουμε ένα πολύ άσχημο πρόβλημα, απο ένα τόσο "ασήμαντο" λάθος. Προσέχουμε λοιπόν αυτά τα πράγματάκια, εφαρμόζουμε τη θεραπεία της βαρρόα σωστά, δεν επιθεωρούμε άσκοπα και τα μελισσάκια μας θα ειναι μια χαρά!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια