Μια τακτική των μελισσών είναι να φράζουν τις θήρες και την είσοδο με πρόπολη και αυτό μπορεί να συμβεί για δύο λόγους. Ο ένας είναι οι μεγάλοι εχθροί που εισβάλλουν μέσα και ο δεύτερος οι άνεμοι και το κρύο. Φυσικά οι μέλισσες ξέρουν τι κάνουν και ποτέ μα ποτέ δε τις πειράζουμε. Έχω ακούσει μερικούς μελισσοκόμους που ανησυχούν όταν βλέπουν κλεισμένες τις θήρες απο το καπάκι, νομίζοντας πως το μελίσσι κάτι ανησυχιτικό έχει. Όχι παιδιά μην ανησυχείτε. Αφήστε τις μέλισσες να κάνουν ανενόχλητες τη δουλειά τους. Και πιστέψτε με δε ξέρει κανένας καλύτερα απο αυτές.
Εχθροί στη κυψέλη:
Μεγάλοι εχθροί όπως σφήκες, σαρανταποδαρούσες ακόμη και ποντίκια μπορεί να μπαίνουν μέσα στη κυψέλη και να ενοχλούν τις μέλισσες. Επίσης οι αχερόντιες νυχτοπεταλούδες - αυτές με τη νεκροκεφαλή στη πλάτη - είναι ένας συχνός λόγος που οδηγούν τις μέλισσες στην φραγή της εισόδου, ακόμη και την ολοκληρωτική εγκατάλλειψη της κυψέλης. Σε μια τέτοια περίπτωση ο μελισσοκόμος βρίσκει τις πεταλούδες νεκρές πάνω απο τα πλαίσια η και στην είσοδο, και πρέπει άμεσα να λάβει μέτρα όπως πχ να βάλει μεταλλικά πορτάκια, η οποιαδήποτε είδους πατέντα προκειμένου να μη χωράνε οι πεταλούδες.
Ένας μελισσοκόμος προκειμένου να σωθεί απο τέτοιου είδους εχθρούς είχε κάνει την εξής πατέντα. Στην εσωτερική πλευρά τις εισόδου σύραψε μια σίτα με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από αυτή της μέλισσας, και έτσι ακόμη και την άνοιξη που ο μελισσοκόμος πρέπει να βγάζει τα πορτάκια απο τις κυψέλες οι μέλισσες δεν είχαν ανάγκη. Απο προσωπική εμπειρία - είχα μια τέτοια κυψέλη - είδα οτι είναι πολύ σούπερ η πατέντα και δεν περνά τίποτα μέσα εκτός από μέλισσες!
Κρύο και άνεμοι:
Άλλος ένας σημαντικός λόγος που οι μέλισσες φράζουν τα παράθυρα στο καπάκι. Πολλά μελίσσια κλείνουν με προπολη τι σίτα κυρίως τις περιόδους που υπάρχει πρόπολη στη φύση, και αυτό συμβαίνει για να μη δημιουργούνται ρεύματα αέρα μέσα στη κυψέλη. Μπορεί οι μέλισσες να φράξουν τις θήρες την Άνοιξη και το καλοκαίρι να τις ξανα ανοίξουν επειδή ζεσταίνονται. Γενικά είναι αναποφάσυστες και δρούν αυτόβουλα ανάλογα με τις ανάγκες τους. Και φυσικά πάντα ξέρουν τι κάνουν.
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!