Widget Recent Post No.

Το μεγαλύτερο μυστικό για να βγάζουμε πολύ μέλι στα μελίσσια

 



Το μεγαλύτερο μυστικό για να βγάζουμε πολύ μέλι στα μελίσσια, με μεγάλους πλυθησμούς, να μειώσουμε την τάση της σμηνουργίας, και να κάνουμε την μελισσοκομία μια επικερδή ενασχόληση, είναι η αλλαγή των βασιλισσών. Το μελίσσι εξαρτάται εξ ολοκλήρου, απο τη βασίλισσα. Δηλαδή. Πχ αν ένα μελίσσι έχει μια βασίλισσα γέρικη 4 χρονών, δεν είναι αποδοτικό, δεν αναπτύσσεται γρήγορα, έχει μεγάλύτερη τάση για σμηνουργία, ενώ αντιθέτως ένα μελίσσι με βασίλισσα 1 χρονών, έχει πολύ δύναμη, την άνοιξη ξεπετάγεται ραγδαία απο θέμα ανάπτυξης, δεν σμηνουργεί εύκολα κλπ. Ακόμα και με οι ασθένειες σχετίζονται με την ηλικία της βασίλισσας. Ένα δυνατό παραγωγικό μελίσσι μπορεί να αντιμετωπίσει τα πάντα με εξαιρετική ευκολία. Τώρα καταλαβαίνουμε λοιπόν γιατί μερικοί παλιοί μελισσοκόμοι επιμένουν τόσο πολύ στην αλλαγή της βασίλισσας.
Κάθε πότε πρέπει να αλλάζω τη βασίλισσα;
Η αλλαγή της βασίλισσας πρέπει να γίνεται μετά τα δύο χρόνια ζωής. Σύμφωνα με την εμπειρία, η βασίλισσα μετά απο 5 μήνες ζωής αρχίζει και αποκτά το πλήρες των δυνατοτήτων της. Καθώς φτάνει στον πρώτο χρόνο, την πρώτη Άνοιξη, τότε μπορεί να δείξει την πραγματική δύναμη της, να δείξει πόσο μεγάλο μελίσσι μπορεί να φτιάξει. Μόλις έρθει ο δεύτερος χρόνος η βασίλισσα παραμένει πολύ δυνατή. Μερικοί μελισσοκόμοι υποστηρίζουν με μένος, ότι η βασίλισσα γίνεται καλύτερη τη δεύτερη άνοιξη της ζωής της, δηλαδή στο δεύτερο χρόνο ζωής. Μόλις όμως περάσει ο δεύτερος χρόνος, και έρθει η τρίτη άνοιξη, η δύναμη της βασίλισσας είναι πεσμένη. Μπορεί να είναι μάλιστα τόσο πεσμένη, που με το ζόρι το μελίσσι να είναι 5 πλαίσια πλυθησμό, όταν άλλες περίοδους ήταν 20 και 30 γεμάτα με πλυθησμό. Τι κόλπο κάνουν πολλοί μελισσοκόμοι λοιπόν;

Το κόλπο που κάνουν είναι όταν μπεί ο δεύτερος χρόνος της βασίλισσας, και αφού τελειώσουν όλες οι στοχευμένες ανθοφορίες για τρύγο, ο μελισσοκόμος αντικαθιστά τις παλιές βασίλισσες. Δηλαδή η βασίλισσα δεν είναι δύο χρονών αλλά πάει για τρίτο χρόνο. Ουσιαστικά θέλουμε να πάρουμε μέγιστη παραγωγή μελιού, να τις αντικαταστήσουμε όταν τα μελίσσια δεν βάζουν μέλι, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε δυνατά μελίσσια και την επόμενη χρονιά. 

Τώρα ένα ερώτημα είναι πως γίνεται η αντικατάσταση βασιλισσών, με τι βασίλισσες. Πολλοί μελισσοκόμοι αγοράζουν έτοιμες, άλλοι κάνουν δική τους βασιλοτροφία. Εγώ φυσικά θα σας προετείνω να φτιάξετε μόνοι σας σε τριπλοκυψελίδια κάνοντας εμβολιασμό την Άνοιξη. Αφού έχετε φτιάξει μελίσσια - παραφυάδες με καινούργιες βασίλισσες, μπορείτε αργότερα να αλλάξετε τη βασίλισσα σε όσα μελίσσια πάλιωσαν. Για να ξέρουμε την ηλικία της βασίλισσας, υπάρχει ένας τρόπος.

Το σημάδεμα της βασίλισσας!
Πρόκειται για τη διαδικασία, που βάφουμε τη βασίλισσα στο επάνω μέρος, με συγκεκριμένο χρώμα, έτσι ώστε να αναγνωρίζουμε κατευθείαν την ηλικία της. Ένας μελισσοκόμος που αλλάζει τις βασίλισσα και έχει σκοπό να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του απο τη μελισσοκομία, πρέπει να σημαδεύει και τις βασίλισσες. Αλλιώς δεν υπάρχει τρόπος.

Αυτά που σας είπα παραπάνω είναι για όσους θέλουν να κρατάνε νέες βασίλισσες, που είναι το σημαντικότερο για ένα παραγωγικό μελισσοκομείο. Τώρα υπάρχουν πολλοί παλιοί μελισσοκόμοι, που ακολουθούν διαφορετικούς τρόπους. Σκοπός μας λοιπόν είναι να επισκεφτούμε αυτούς τους μελισσοκόμους, να μάθουμε τον τρόπο που δουλεύουν και η γνώση τους να γίνει κτήμα όλων μας. Διότι ο κάθε μελισσοκόμος είτε είναι μικρός είτε μεγάλος κάτι έχει να μας δώσει. Και είναι πολύτιμο...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια