Widget Recent Post No.

Πόσο ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙ ένα μελίσσι με ΚΑΛΗ ΜΟΝΩΣΗ καθ όλη τη διάρκεια του Χειμώνα.



Το μελισσι αν το συμπυκνώσουμε στο πλυθησμό και το κρατήσουμε ζεστό, δεν καταναλώνει. Ένα καλά μονωμένο μελίσσι, απο τώρα έως και τον Φεβρουάριο, δεν καταναλώνει περισσότερο απο 2 κιλά μέλι, στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με την πολυετή εμπειρία επαγγελματία μελισσοκόμου. (εννοείτε χωρίς εκτροφή γόνου). Φυσικά για να καταφέρουμε ένα μελίσσι να καταναλώσει τόσο λίγο μέλι τόσο μεγάλη περίοδο, πρέπει να μην χάνει απο πουθενά θερμότητα και να είναι ζεστό. Ειναι γεγονός ότι όση περισσότερη θερμότητα χάνεται, τόσο μέλι χρειάζεται να φάνε οι μέλισσες για να το αναπληρώσουν.



Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι, κυρίως στη Νότια Ελλάδα παραλείπουν να μονώσουν τα μελίσσια τους, με αποτέλεσμα η κυψέλη να έχει μεγάλες απώλειες θερμότητας. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι το μελίσσι θα πεθάνει το χειμώνα, ή ότι θα χάσει γρηγορότερα το πλυθησμό του. Η κατανάλωση είναι το πρόβλημα! Όλα θα κριθούν στο μέλι... Όσο πιο ΚΡΥΑ κυψέλη τόσο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ κατανάλωση μελιού.
Ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος, δεν κοιτά μόνο να κρατά υγιή και δυνατά μελίσσια, αλλά να εξασφαλίζει τα λιγότερα δυνατά έξοδα για την επιχείρηση του. Όταν τα μελίσσια διατηρούνται ζεστά, με πατέντες, δεν τρώνε μέλι, δε χρειάζονται συνέχεια ταίσματα, μπορούν να βγάλουν το χειμώνα με πολύ λίγες τροφές.

Παραπάνω ο μελισσοκόμος ανάφερε ότι μπορεί ένα μελίσσι να βγάλει χειμώνα με 2 κιλά μέλι. Ωστόσο αυτό κατά τη δική μου γνώμη είναι αδύνατο, τουλάχιστον για τα δικά μας δεδομένα. Στη δική μου περιοχή τα μελίσσια κρατάνε γόνους μέχρι και το Δεκέμβριο, πράγμα που σημαίνει ότι καταναλώνεται και πολύ μέλι. Πχ σε εμάς μπορεί απο τον Νοέμβριο έως το Φεβρουάριο να καταναλώσουν 6 κιλά μέλι περίπου, αλλα αυξομειώνεται ανάλογα με τους γόνους το κρύο και τις υπάρχουσες ανθοφορίες. Τα 2 κιλά που αναφέρει ο μελισσοκόμος γίνονται μόνο σε ξεγονιασμένα μελίσσια και φυσικά πολύ καλά μονωμένα. Δεν αρκεί ένα απλό κηρόπανο.

ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΖΕΣΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ
Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι με την ενισχυμένη μόνωση των μελισσών μας, μικραίνουμε ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ τα έξοδα της επιχείρησης μας σε τροφές. Αλλά για εμένα το σημαντικότερο δεν είναι αυτό. Σκεφτείτε και οι μέλισσες πόσο πιο ωραία θα νιώθουν σε μια ζεστή κυψέλη. Το κρύο το χειμώνα είναι έντονο και οι εξωτερικές μέλισσες της μελισσόσφαιρας κρυώνουν, μόνο οι πιο μέσα είναι ζεστές. Το κόλπο είναι να σφίξουμε το μελίσσι, να γίνει συμπαγής η μελισσόσφαιρα, και στη συνέχεια ένα φελιζόλ και ένα καλό σκέπασμα στο επάνω μέρος. 2 πόντοι απο την πίσω πλευρά άνοιγμα αρκούν για την υγρασία.

Όσον αφορά την πυκνότητα του μελισσιού και το σφίξιμο. Δεν εννούμε 5άρι μελίσσι που έχει σε κάθε πλαίσιο μια χούφτα μελισσες σε κάθε πλαίσιο. Εννοούμε να έχει 1000 και 2000 μέλισσες σε κάθε πλαίσιο. Αυτό είναι σφιχτό μελίσσι. Έτσι θα καταφέρουμε και μέγιστα αποτελέσματα σε όσα αναφέραμε παραπάνω...


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια