Widget Recent Post No.

Ψημένος γόνος: Το μυστικό για να βλέπουμε τη βαρρόα με μια γρήγορη ματιά...

 



Η βασίλισσα όταν ο καιρός είναι καλός και υπάρχει ανθοφορία αυξάνει την αυγοπαραγωγική της ικανότητα, με αποτέλεσμα να έχουμε στη κυψέλη πολλά πλαίσια γόνου. Όταν οι μέλισσες συμπυκνώνουν το νέκταρ διεγείρονται οι κηρογόνοι αλλά και υποφαριγγικοί αδένες, δηλαδή παράγουν κερί και βασιλικό πολτό. Με το βασιλικό πολτό ταΐζουν τη βασίλισσα, η οποία παίρνει το μήνυμα και γεννάει ακόμα περισσότερο. Την Άνοιξη μάλιστα φτάνει να γεννά ακόμα και 1500 αυγά τη μέρα, πράγμα το εντυπωσιακό.

Η εικόνα που βλέπουμε στον γόνο της βασίλισσας λέει πολλά σε εμάς τους μελισσοκόμους. Ένας πεπειρασμένος μελισσοκόμος πρέπει να μάθει να ερμηνεύει τα σημάδια, τις αρρώστιες, την ποιότητα της μάνας, την νεκταροέκκριση, και πολλά άλλα, τα οποία φαίνονται πανεύκολα στον γόνο. Σήμερα θα προσπαθήσω με φωτογραφίες να σας δείξω πως δείχνει ο γόνος σε ένα καθαρό μελίσσι, και πως σε ένα μελίσσι που έχει αρρώστια δηλαδή βαρρόα, που είναι η κυριότερη.

Η βασίλισσα όταν έχει ανθοφορία και η ποιότητα της είναι καλή, γεννά περιμετρικά απο το κέντρο του πλαισίου, σε μια επιφάνεια η οποία εξαρτάται απο την εξωτερική θερμοκρασία. Πχ την άνοιξη γεννά ολόκληρο το πλαίσιο "απο ξύλο σε ξύλο" που λέμε. Ωστόσο το φθινόπωρο γεννά λίγοτερο, και όχι ολόκληρο το πλαίσιο όπως την Άνοιξη. Η βασίλισσα αφήνει πάντα μερικά άδεια κελιά, τα οποία είναι λιγοστά και εξυπηρετούν τις μέλισσες για διάφορους σκοπούς, όπως πχ να αποθηκεύουν τη τροφή κλπ.

Αν ο γόνος είναι ομοιόμορφος με λίγα κενά, είμαστε 100% σίγουροι ότι η προσβολή της βαρρόα είναι σε ανεκτά επίπεδα και δεν έχουμε πρόβλημα. Αντιθέτως αν ο γόνος έχει παντού τρύπες, τότε έχουμε καθαρά συμπτώματα βαρροικής προσβολής, ακόμα και ασθένειεας που έχει προκληθεί απο αυτή πχ μασημένα φτερά στις μέλισσες. 

Σε αυτό το πλαίσιο βλέπουμε άριστο ομοιόμορφο γόνο χωρίς ίχνος από κάποιο πρόβλημα. Η βασίλισσα είναι πολύ καλή και το μελισσάκι αυτό πάει σφαίρα.

Εδώ βλέπουμε ένα γόνο όχι τόσο σφαιρικό όπως στην προηγούμενη εικόνα. Τέτοιο γόνο μπορούμε να δούμε σε ένα μελίσσι που έχει μια ήπια έως σημαντική προσβολη βαρρόα με μια βασίλισσα η οποία προσπαθεί δυναμικά να προχωρήσει παρόλη την προσβολή. Η άλλη περίπτωση να δούμε ένα τέτοιο γόνο είναι λόγω της βασίλισσας, και μπορεί να μην έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα. Όταν δούμε γόνο με αρκετά κενά, αμέσως πονειρευόμαστε και κοιτάμε τις μέλισσες για να δούμε βαρρόα.

Εδώ έχουμε καθαρή περίπτωση γόνου πλήρως προσβεβλημένου απο βαρρόα. Μάλιστα η προσβολή είναι τόσο μεγάλη που το μελίσσι ίσως και να μην σώζεται. Τέτοια εικόνα αμα δούμε αμέσως λαμβάνουμε μέτρα κατά της βαρρόα, διότι αυτή το προκαλεί. Άλλη περίπτωση να δούμε τέτοια εικόνα είναι απο λιμοκτονία, δηλαδή το μελίσσι να ξεμείνει απο τροφή.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια