Widget Recent Post No.

Το μέρος που θα βάλουμε τα μελίσσια! Καλύτερη ανάπτυξη, περισσότεροι γόνοι και μερικά ακόμα μυστικά...

 



Η επιλογή του μέρους που θα ξεχειμωνιάσουμε τα μελίσσια. Εύκολα και απλά, απο την βαθιά εμπειρία ενός επαγγελματία μελισσοκόμου! Τελικά δεν είναι κάτι δύσκολο. Αλλά πολύ βασικό. Το χειμώνα πρέπει να βρούμε το κατάλληλο μέρος για να ηρεμήσουν τα μελίσσια μας, να ξεκουραστούν, και να προετοιμαστούν σωστά για την ερχόμενη Άνοιξη. Πολλοί οι κίνδυνοι πολλές οι ασθένειες και σήμερα θα πούμε μερικά απο τα πιο χρήσιμα πράγματα.

Το πρώτο που θα πρέπει να κοιτάξουμε είναι να είναι οι κυψέλες σε έδαφος με κλίση. Να πλαγιάζει λίγο ουτοσώστε να φεύγουν τα νερά και να μη λιμνάζουν. Ξέρετε όταν κάνει πολλές και συνεχόμενες βροχές τα νερά συσσορεύονται κάνουν λίμνες, και τα μελίσσια μπορούν να πνιγούν. Πρέπει λοιπόν πάνω σε αυτό να λάβουμε τα μέτρα μας. Επίσης ποτέ μελίσσια κοντά σε λίμνη ή ποταμό ή χείμαρρο που κατεβάζει νερό και μπορεί να ΦΟΥΣΚΩΣΕΙ. Με μια νεροποντή μπορεί να παρασυρθούν όλες οι κυψέλες και να χαθούν στη κοίτη του ποταμού. Συμβαίνει κάθε χρόνο σε πάρα πολλούς μελισσοκόμους. Και ξέρετε δεν αποζημειώνει ο ΕΛΓΑ σε μια τέτοια περίπτωση.... Διότι αν είσαι κοντά σε ποταμό η λίμνη θεωρείτε ότι είναι ευθύνη του μελισσοκόμου και όχι του κράτους. Δεν υπάρχει χειρότερο συναίσθημα να βρείς πνιγμένα τα μελίσσια, και να μη μπορείς να τα σώσεις.

Δείτε πόσο κατηφορικό είναι το έδαφος μετά τις κυψέλες. Με αυτό το τρόπο αποφεύγουμε τη πλυμμήρα στο μελισσοκομείο μας

Το μυστικό για καλή ανάπτυξη μελισσιών 
Διαλέγουμε η θέση που θα πάμε τα μελίσσια να είναι προσήλια. Το μυστικό είναι να κοιτάξουμε πότε ανατέλει και πότε δύει ο ήλιος. Πόσες ώρες ήλιος χτυπάει τα μελίσσια μας; Το χειμώνα είναι λίγες οι ώρες κάθε μέρα. Αν λοιπόν το μελισσοκομείο μας έχει σκιά τα μελίσσια δεν ρίχνουν γόνους και είναι πιο "μαζεμένα". Επίσης ο ήλιος παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στις ασθένειες. Σπάει η υγρασία και καταπολεμούνται ασθένειες όπως νοζεμίαση ασκοσφαίρωση σηψηγονίες κλπ. Οι μέλισσες με τον ήλιο συλλέγουν περισσότερο, κάνει περισσότερη ζέστη, και κάνουν πιο πολύ γόνο. Με μικρή ηλιοφάνεια βλέπουμε τελείως διαφορετική εικόνα στα μελίσσια. Όχι όμως ότι δε ξεχειμωνιάζουν στον ίσκιο.



Πατέντες μελισσοκόμων για βάσεις στα μελίσσια
Δεν αφήνουμε τις κυψέλες απευθείαν πάνω στο έδαφος. Η λάσπη και τα νερά κάνουν τις κυψέλες να σαπίζουν, και τα μελίσσια να αρρωσταίνουν. Ο χειρότερος εχθρός του μελισσιού είναι η υγρασία. Μια κυψέλη που βρέχεται και ακουμπά πάνω σε νερά σαπίζει ακόμη και 10 φορές πιο γρήγορα. Οι μελισσοκόμοι προκειμένου να επιτύχουν μεγάλη διάρκεια ζωής στις κυψέλες, και υγειή μελισσια σηκώνουν τα μελίσσια απο το έδαφος. Όσο περισσότερο τόσο καλύτερα.

Χρησιμοποιούν για βάσεις, λάστιχα αυτοκινήτων, παλέτες, σιδερένιες βάσεις, τούβλα, τσιμεντόλιθα, πέτρες και ότι άλλο βολέψει έτσι ώστε να σηκωθούν τα μελίσσια απο το έδαφος.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι βάσεις που είναι απο σίδερο, τα ποδαράκια όταν βρέχει, το χώμα μαλακώνει και βυθίζονται μέσα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πέφτουν οι κυψέλες και να γυρίζουν ανάποδα. Αν ένα μελίσσι πέσει απο τη βάση του, μπορεί γρήγορα να πεθάνει αν δε το φέρουμε στα ίσια του.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΥΣΤΙΚΟ
Όσο πιο κοντά βάλουμε τα μελίσσια στη θάλασσα τόσο πιο ήπιος ο χειμώνας. Για παράδειγμα όταν βάζουμε τα μελίσσια κοντά στη θάλασσα κρατάνε περισσότερους γόνους, ακόμα και μέσα στο Χειμώνα. Μην ξεχνάμε ότι όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στη Θάλασσα τόσο πιο χαμηλότερο υψόμετρο έχουμε. Άρα και λιγότερο κρύο. Ένα αρνητικό πάνω σε αυτό είναι ότι δεν έχουμε πολύ χρόνο να καταπολεμήσουμε τη βαρρόα. Ωστόσο να γνωρίζετε ότι και 1 εβδομάδα ξεγονιάσματος είναι αρκετή για να δώσουμε ένα γερό χτύπημα στη βαρρόα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι μελισσοκόμοι επιλέγουν το ξεχειμώνιασμα τους κοντά στη θάλασσα...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια