Widget Recent Post No.

Κόλπα στην επιθεώρηση του μελισσιού που κάνουν την εργασία εύκολη: Και δύο μυστικά για έλεγχο χωρίς να βγάλουμε πλαίσια!

 


Σήμερα θα μάθουμε μερικά κόλπα για την επιθεώρηση του μελισσιού, έτσι ώστε να τελειώνουμε γρήγορα, να μην αναστατώνουμε τα μελίσσια και να δουλεύουμε ξέγνοιαστα, με μεγάλο αποτέλεσμα! Αυτό που θέλει κάθε μελισσοκόμος όταν πηγαίνει στα μελίσσια του, είναι οι κινήσεις του να είναι γρήγορες, να μην αναστατώνουν τα μελίσσια και να έχουν αποτέλεσμα, δηλαδή σκοπό. Ποιό το νόημα να ανοίγουμε κυψέλες, χωρίς να ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε; Γι αυτό άλλωστε έχουμε πάντα μαζί μας ένα σημειωματάριο, στο οποίο καταγράφουμε τους χειρισμούς που εφαρμόζουμε σε κάθε μελίσσι, και κάθε φορά που ανοίγουμε ξέρουμε και τι ανάγκες θα έχει.

Το πρώτο πράγμα στην επιθεώρηση, ασχέτης αν θα βάλουμε μόνο μια τροφή, αν θα επιθεωρήσουμε τα πλαίσια, είτε κάνουμε 20 δευτερόλεπτα είτε 5 λεπτά, είναι οι κινήσεις και το κάπνισμα. Στις κινήσεις υπάρχει όμως το μεγάλο μυστικό, ο καπνός είναι απλώς για να δηλώσουμε ότι ήθραμε. Ένας κακός μελισσοκόμος μπορεί να κάνει επιθετικό το μελίσσι χρησιμοποιώντας καπνό, ενώ ένας καλός μελισσοκόμος με λίγο καπνό, μπορεί να καταφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα.



Στις κινήσεις μας λοιπόν. Το σημαντικότερο για εμένα είναι να ρίξουμε λίγο καπνό στην είσοδο και στις θήρες, πρίν ακουμπήσουμε τη κυψέλη. Θέλουμε να εμποδίσουμε τις μέλισσες να μεταδώσουν το οποιδήποτε σήμα συναγερμού, οπότε καπνίσμουμε πρώτα! Μόλις πλησιάσουμε την κυψέλη, με τη βοήθεια του ξέστρου, ανοίγουμε όσο πιο απαλά μπορούμε το καπάκι. Δεν θέλουμε να ακουστεί το γνωστό "κράτσ" όταν ξεκολλάει η πρόπολη, θέλουμε η κίνηση να επιφέρει όσο το δυνατό λιγότερο κραδασμό και θόρυβο. Μην ξεχνάμε ότι αυτές οι κινήσεις για εμάς μπορεί να φαίνονται. λεπτομέρειες, για τις μέλισσες όμως είναι πολύ σημαντικές, για να μείνουν ήρεμες και αν τις δουλέψουμε έτσι, που να είναι αποδοτική η όποια εργασία. Ένα μυστικό για να ξεκολλάει εύκολα το καπάκι, όπως και τα πλαίσια, απο την πρόπολη, είναι να επιθεωρούμε τις θερμές ώρες της ημέρας, τότε που η κυψέλη έχει χτυπηθεί αρκετή ώρα απο τον ήλιο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ένα πολύ γνωστό λάθος σε αρκετούς μελισσοκόμους, και κυρίως νέους είναι να ανοίγουν την κυψέλη, και μετά να ρίχνουν καπνό. Αυτό είναι λάθος, διότι αν το μελίσσι είναι ήδη νευριασμένο, λόγω καιρού, λόγω κάποιας άλλης ενόχλησης, ή είναι λιγάκι επιθετικό, μπορεί να την πέσει όλο επάνω μας, και να μετρήσουμε δεκάδες τσιμπήματα. Αν δεν φοράμε σωστά ρούχα κινδυνεύουμε και απο αλλεργία. Καταλαβαίνετε πόσο σοβαρό είναι λοιπόν να κάνουμε σωστά την επιθεώρηση. Αφού ρίξουμε λίγο καπνό, μετά κάνουμε όλα τα υπόλοιπα.



Αφού αφαιρέσουμε το καπάκι, ρίχνουμε καπνό να υποχωρήσουν οι μέλισσες, και σιγά σιγά αφαιρούμε το κηρόπανο ανεβάζοντας το προς τα πάνω. Να τονίσω ότι την στιγμή που ξεκολλάμε το κηρόπανο απο τα πλαίσια - με το ένα χέρι, ταυτόχρονα με το άλλο χέρι ρίχνουμε καπνό, στις μέλισσες να περνά κάτω απο το κηρόπανο. Έτσι έχουμε μέγιστο αποτέλεσμα, και εξοικονόμηση χρόνου δίχως να ενοχλούμε τις μέλισσες.

Μόλις τελειώσαμε το πρώτο βήμα. Εδώ θέλω να σας πω ένα κόλπο που κάνουν πολλοί παλιοί μελισσοκόμοι στην επιθεώρηση. Ένα κόλπο για να καταλαβαίνουμε αν το μελίσσι έχει γόνο ή όχι χωρίς να βγάλουμε τα πλαίσια. Ακούστε λοιπόν προσεκτικά... Πηγαίνουμε επάνω απο τα πλαίσια, και στα κενά που δημιουργούνται ανάμεσα απο τα πλαίσια, βάζουμε τη παλάμη μας, για να νιώσουμε την αναπνοή του σμήνους. Αν νιώσουμε ένα θερμό αέρα, μια ζεστούλα τότε ξέρουμε ότι το μελίσσι μας εκτρέφει γόνο. Αυτοί οι 35 βαθμοί μέσα στον γόνο είναι αισθητοί στο χέρι μας.

Επίσης αν Ανοίξουμε το καπάκι και ακούσουμε ένα έντονο βουιτό, οι μέλισσες έχουν σηκωμένο τη κοιλιά προς τα επάνω, είναι ανήσυχες, βλέπουμε το μελίσσι να είναι σκόρπιο τότε έχουμε καθαρό δείγμα ορφάνιας, η ότι κάτι δεν πάει καλά. Συνήθως ένα μελίσσι που έχει κακής ποιότητας βασίλισσα, αντιδρά βουίζοντας, έχει καθαρά σημάδια αναστάτωσης, και ένας έξυπνος μελισσοκόμος που ξέρει να τα ερμηνεύει μπορεί να γλιτώσει πολλές ζωές.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια