Widget Recent Post No.

Έβαλα τακ τικ για θεραπεία βαρρόα το φθινόπωρο. Δε φαντάζεστε τι έπαθαν τα μελίσσια...

 



Έχω 26 μελίσσια και πήγα να αγοράσω πριν 15 ημέρες ταινίες για τη βαρρόα. Ο καταστηματάρχης μου είπε πάρε τακ τικ, ρίξε 60ml τακ τικ και 1 λίτρο ηλιέλαιο. Μετά φτιάξε ταινίες και άλλαζε τες κάθε 7 ημέρες 3 επαναλήψεις (για να πιάσει 21 ημέρες το κύκλο ζωής του γόνου). Στη δεύτερη αλλαγή που έκανα βρήκα πολλές ψώφιες μέλισσες, μια χούφτα κάτω απο κάθε κυψέλη, αλλά δεν έδωσα σημασία, νόμιζα ότι ραντίζουν για το ακτινίδιο. Συνέχησα με τρίτη θεραπεία.. Βάζωντας απο μια ταινία σε πλυθησμό 8 πλαισίων. Τώρα μετά απο την 3η καταπολέμηση επιθεώρησα τα μελίσσια και σε 8 μελίσσια δεν βρίσκω ούτε γέννα, ούτε αυγό ημέρας. Πολύς γόνος είναι νεκρός με το κεφάλι έξω... Τι μπορεί να είναι και τι μπορώ να κάνω; Θα επανέλθουν οι βασίλισσες να γεννήσουν; Να φωνάζω κάποιο μελισσοκόμο;


Απάντηση απο ΟΡΕΙΝΗ ΜΕΛΙΣΣΑ...
Καταρχήν πρέπει να τονίσουμε ότι το ΤΑΚ ΤΙΚ, αν και περιέχει σαν δραστική ουσία του amitraz είναι μη εγκεκριμένο σκεύασμα, και δεν επιτρέπεται για χρήση στη μελισσοκομία. Τα περι νομοθεσίας όμως είναι το λιγότερο, εφόσον αυτό το σκεύασμα συνδέεται με πολλούς θανάτους μελισσιών κάθε χρόνο. Η εμπειρία αυτού του μελισσοκόμου, είναι η απόδειξη ότι το σκεύασμα ΤΑΚ ΤΙΚ μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά στο μελισσοκομείο, απώλειες βασιλισσών, απώλειες πλυθησμών, ακόμα και αν η δοσολογία είναι τόσο χαμηλή, εφόσον 60ml δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που εφαρμόζουν άλλοι μελισσοκόμοι. Έχω ακούσει μελισσοκόμους που βάζουν και 150ml, και μάλιστα το προτείνουν και σε άλλους μελισσοκόμους.
Το TAK TIK έχει στη σύνθεση του πρόσθετες ύλες, πετρελοειδή, που έχουν μια πολύ έντονη οσμή. Λόγω του ότι έχει εγκριθεί για κτηνοτροφία, είναι φυσικό να περιέχει και κάποιες βοηθητικές ουσίες μέσα. Οι μέλισσες αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα με αυτή την οσμή όταν μπεί μέσα στη κυψέλη. Απο εμπειρίες, χάνονται βασίλισσες πλυθησμοί όπως και στη παραπάνω περίπτωση. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο... Διότι υπάρχουν και περιστατικά που χάθηκαν ολόκληρα μελισσοκομεία. ή στηρώθηκαν οι βασίλισσες δίχως να μπορούν να γεννήσουν. Πολλές βασίλισσες δε μπορούν να γεννήσουν σωστά την Άνοιξη λόγω ΤΑΚ ΤΙΚ.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ
Με δεδομένο ότι η ουσία “ΑΜΙΤΡΑΖ” δεν ανήκει πλέον στα ΜΗ ΕΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΑ φάρμακα, όσον αφορά την αντιμετώπιση της βαρρόα στα μελίσσια, θα ήθελα να μου πείτε λεπτομερώς τον ορθό τρόπο χρήσης της, και συγκεκριμένα του σκευάσματος ΤΑΚ ΤΙΚ που την περιέχει. Αναλογίες, χρόνος και περίοδος εφαρμογής, θνησιμότητα μελισσιών, κατάλοιπα στο μέλι, εάν γίνεται τοξική σε χαμηλές θερμοκρασίες κτλ. Τρίχιας Παναγιώτης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΘ
Η δραστική ουσία αμιτράζ ανήκει πλέον στα εγκεκριμένα μόνο όταν εφαρμόζεται με το συγκεκριμένο σκεύασμα Apitraz. Το ΤΑΚ ΤΙΚ περιέχει αμιτράζ αλλά είναι για χρήση σε άλλα ζώα και όχι στη μέλισσα. Η εταιρεία, δεν έχει κάνει μελέτες για να προτείνει την εφαρμογή του με ασφάλεια και συγκεκριμένο τρόπο εφαρμογής.

Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι έγκριση περιλαμβάνει κάθε φορά μόνο το συγκεκριμένο σκεύασμα που είναι έτοιμο προς χρήση. Οποιαδήποτε παρέκκλιση, καταστεί το σκεύασμα ως μη εγκεκριμένο. Αν για παράδειγμα κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει το εγκεκριμένο σκεύασμα Perizin όχι με ενστάλαξη όπως το έχει κατασκευάσει η εταιρεία και έχει κάνει όλη τη μελέτη ως προς αυτό, αλλά π.χ. με ομιχλοποιητή, το σκεύασμα θεωρείται πλέον ως μη εγκεκριμένο και οποιεσδήποτε συνέπειες κακής αποτελεσματικότητας, τοξικότητας, υπολειμματικότητας, βαρύνουν τον μελισσοκόμο που έκανε την εφαρμογή με διαφορετικό τρόπο.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Θα ήθελα να μου αναλύσετε την ιστορία του ΤΑΚ ΤΙΚ και γιατί σταμάτησε να κυκλοφορεί. Ν.Κ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΘ
Το Taktic όπως και άλλα σκευάσματα (Mavrik,Asuntol κ.α.) χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για την καταπολέμηση της βαρρόα ως ακαρεοκτόνα, προτού ακόμα οι φαρμακευτικές εταιρείες πάρουν έγκριση και κυκλοφορήσουν σκευάσματα για μελισσοκομική χρήση.

Από το σημείο εκείνο και μετά, δεν επιτρέπεται η χρήση τέτοιων σκευασμάτων για τα οποία δεν έχει γίνει μελέτη ως προς τον τρόπο δράσης τους, την ασφάλεια στις μέλισσες αλλά και τα προϊόντα τους.

Το Taktic όμως συνεχίζει να κυκλοφορεί κανονικά για άλλη κτηνιατρική χρήση όπως κυκλοφορούσε και στο παρελθόν. Η εταιρεία δηλαδή έχει πάρει έγκριση για το συγκεκριμένο σκεύασμα, για συγκεκριμένα όμως ζώα και αυτό φαίνεται από την ετικέτα ακόμα όπου απεικονίζονται χοίροι, πρόβατα και βοοειδή. Αντίστοιχα το Asuntol είναι για σκύλους ενώ το Mavrik για φυτά.

Η επιλογή του κάθε μελισσοκόμου να χρησιμοποιήσει ένα μη εγκεκριμένο σκεύασμα, τον βαρύνει ως προς το αποτέλεσμα που θα έχει σε όλους τους τομείς. Ξεκινώντας από τα υπολείμματα στο μέλι, δραστικών ουσιών που περιέχονται σε αυτά τα σκευάσματα και φτάνοντας ως την τοξικότητα στις μέλισσες που σε αρκετές περιπτώσεις ήταν πλήρης.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Το πρώτο υπεραποτελεσματικό φάρμακο κατά της Βαρρόα ήταν το Μαυρίκ. Αφού το Μαυρίκ δεν έπιανε τη Βαρρόα χρησιμοποίησα το τακτικ μέχρι την απόσυρσή του πριν ένα χρόνο περίπου. Δεν είχα ποτέ πάσης φύσεως προβλήματα από κανένα από τα δύο φάρμακα στα μελίσσια μου. Μηδέν προβλήματα. Δεν χρησιμοποίησα κανένα άλλο φάρμακο κατά της Βαρρόα τα τελευταία χρόνια.Όσον αφορά τα προϊόντα, από την χρήση των δύο φαρμάκων, γνώμη έχουν οι ειδικοί στο αντικείμενο. Μέσα στο 2020 χρησιμοποιούμε το σκαμπατόξ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!