Widget Recent Post No.

Τα όνειρα μας για την Άνοιξη... Τοπ επεμβάσεις, για γερά μελίσσια!

 



Βρισκόμαστε στα τέλη του φθινοπώρου και σήμερα θα μιλήσουμε για τους στόχους της Άνοιξης και το πως θα καταφέρουμε ΜΕΓΙΣΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ απο τα μελισσάκια μας. Νομίζω ότι κάθε μελισσοκόμος έχει περάσει αυτό το "μελισσοκομικό πυρετό" που συνεχώς σκέφτεται το πως θα αυξήσει τα μελισσάκια του, πως θα κάνει παραφυάδες νωρίς την Άνοιξη, και πως θα αυξηθεί η παραγωγή απο τις νομές. Έτσι λοιπόν θα σας μεταφέρω τις σκέψεις μου, για μια ΔΥΝΑΤΗ ΑΝΟΙΞΗ!
Να ευχαριστήσω θερμά τον φίλου μου Δημήτρη απο τη Λάρισα για τις πολύ όμορφες, φθινοπωρινές και ανοιξιάτικες εικόνες από τα μελισσάκια του....



ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ - ΝΑ ΒΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ
Ο χειμώνας είναι η περίοδος που χάνονται μελίσσια, αντί να αυξάνονται. Πολλοί μελισσοκόμοι έχουν προνοήσει, και κρατούν βασίλισσες γι αυτό το λόγο, όχι όμως όλοι. Εγώ για παράδειγμα ξέρω ότι σε μια μέση χρονιά θα χάσω ένα 5% των μελισσιών μου, ωστόσο πάντα στόχος να μικρίνει ακόμα περισσότερο το νούμερο. Φυσικά η βαρρόα και η νοζεμίαση είναι οι "διαόλοι" του χειμώνα, γι αυτό χρειάζεται συνεχής έλεγχος και προληπτικές θεραπείες.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΑΡΡΟΑ
Να ξέρετε όπως έχει πεί ένας σοφός μελισσοκόμος, ο καλύτερος τρόπος να διαλύσουμε τη βαρρόα είναι τα σκευάσματα που μας επιτρέπουν επαναλήψεις. Η μέγιστη αποτελεσματικότητα γίνετε με το τακ τικ σε ενστάλλαξη, η εξάχνωση οκαλικού οξέος, οι οποίες θεραπείες θεωρούνται ΤΟΠ στα αποτελέσματα, δίχως να επηρεάζουν το σμήνος. Προσωπικά έκανα μια τον Αύγουστο, θα κάνω μια το Νοέμβριο, και μια το Δεκέμβριο. Το δεκέμβριο θα δώσω όλη μου τη ΠΡΟΣΟΧΗ για να φτάσω ποσοστό προσβολής κάτω του 0.5%. Τόσο θεωρείτε το ιδανικό νούμερο για ΔΥΝΑΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ την άνοιξη.



ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ
Τα καλά σφιγμένα μελίσσια, με το φελιζόλ τους στα πλάγια, το κηρόπανο τους, μπαίνουν στην Άνοιξη πιο δυνατά. Ο λόγος είναι ότι οι μέλισσες δεν σπαταλούν πολύτιμο λιπόσωμα για παραγωγή θερμότητας. Όσα αδύνατα μελίσσια υπάρχουν αυτή την εποχή, μπορούν να συνεννωθούν, και να αποκτήσουμε λιγότερα αλλά δυνατότερα μελίσσια. Γενικά τα μικρά σώζονται αν έκαναν καλούς γόνους και ξεπερνούν τα 2-3 πλαίσια για τη Νότια Κεντρική Ελλάδα. Ωστόσο αν δείτε ορφανό μελίσσι τέτοια περίοδο, το συνεννώνεται, για να πάρουν δύναμη τα άλλα μελίσσια.



ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ
Αδιαμφισβήτητα, το μυστικό της επιτυχίας είναι να εκμεταλλευτούμε την Άνοιξη από την αρχή. Απο τον Μάρτιο Απρίλιο με τις πρώτες καλές θερμοκρασίες μπορούμε να ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε παραφυάδες, εφόσον συμφέρει απο άποψη ανάπτυξης. Πχ αν έχουμε ένα 10άρι μελίσσι αρχές Μαρτίου, και το κόψουμε σε 2 παραφυάδες , μετά απο ένα διάστημα αν κάνουμε συνέννωση θα έχουμε μεγαλύτερο πλυθησμό, εφόσον 2 βασίλισσες αποδίδουν καλύτερα απο 1. Επίσης δημιουργώντας παραφυάδες, σταματούμε και την αναπαραγωγή της βαρρόα για το διάστημα που δεν υπάρχει γόνος.



ΔΥΝΑΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ
Εγώ πάντα στο μελισσοκομείο ξεχωρίζω τα μελίσσια που προορίζονται για παραφυάδες. Τα υπόλοιπα φτιάχνονται για να γίνουν τα παραγωγικά της χρονιάς, και σε αυτά θα χρειαστούν πολλά έξοδα σε τροφές, πρίν γίνουν τριόροφα!



ΝΕΑΡΕΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΕΣ - ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΞΕΧΕΙΜΩΝΙΑΣΜΑ - ΜΗΔΕΝ ΣΜΗΝΟΥΡΓΙΑ
Οι νέες ποιοτικές βασίλισσες θα εξασφαλίσουν στο μελισσοκόμο όλα αυτά που ονειρεύεται. Απο του χρόνου βάλτε στόχο να μπείτε στην επόμενη χρονιά με πολλές ΝΕΕΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΕΣ και θα με θυμηθείτε, πόσο μεγάλη διαφορά θα δείτε στα μελίσσια σας... Και χωρίς πολλές σμηνουργίες!



ΜΙΑ ΦΟΥΛ ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΧΕΙΜΑΔΙΟ ΜΑΣ



ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΜΥΣΤΙΚΟ
Παιδιά μεριμνήστε όλοι για μια ΑΡΙΣΤΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΒΑΡΡΟΑ, εξασφαλίστε ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ στα μελίσσια, φροντίστε πλαίσια με ΜΕΛΙΑ ΚΑΙ ΓΥΡΕΣ, εξασφαλίστε μέρος ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΟ ΚΑΙ ΖΕΣΤΟ, και είμαι σίγουρος ότι η Άνοιξη θα σας τα γυρήσει όλα πολλαπλά...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια