Widget Recent Post No.

Οι 5 Βασικότεροι χειμωνιάτικοι Χειρισμοί τώρα το Δεκέμβριο!!! Αν τους κάνουμε τα αποτελέσματα είναι άριστα...

 

Μια πολύ σημαντική ανάρτηση γίνετε σήμερα απο την Ορεινή Μέλισσα, όπου θα συνοψίσουμε τα βασικότερα για να έχουμε ένα ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΞΕΧΕΙΜΩΝΙΑΣΜΑ. Οι δικοί μας χειρισμοί αυτή την εποχή είναι το Α και το Ω για να συνεχήσουμε να έχουμε τις καλύτερες αποδόσεις απο τα μελίσσια μας. Σκοπός μας τώρα το χειμώνα είναι να διατηρήσουμε όσο γίνετε πιο γερούς τους πλυθησμούς! Πρέπει τα μελίσσια να έχουν τροφή, να είναι απαλλαγμένα απο ασθένειες, να βοσκούν έστω και λίγη ανθοφορία, και οι δικές μας επεμβάσεις να μην γίνονται αν δεν είναι ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΝΑΓΚΗ. Πάμε να δούμε όλα αυτά τα σημαντικά πραγματάκια, μέσα απο φωτογραφίες και μικρές συμβουλές για να εξασφαλίσουμε μέγιστη επιτυχία στο ξεχειμώνιασμα.
1. ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΜΕΛΊΣΣΙ


Το μελίσσι για το χειμώνα πρέπει να έχει μεγάλη επάρκεια σε τροφή. Δεν πρέπει να κάνουμε τσιγγουνιές το χειμώνα, διότι τα μελίσσια θα το πληρώσουν, και μετά θα το πληρώσουμε και εμείς, όταν την άνοιξη τα μελίσσια θα είναι αδύνατα. Τα πλαίσια μέσα πρέπει να έχουν μέλι όπως στην εικόνα. Αν δεν έχουν δίνουμε τροφή στα μελίσσια για να κάνουν.

Να ξέρετε πως η μελισσόσφαιρα το χειμώνα μετακινείτε. Πχ μπορεί να μετακινηθεί 1-2 πλαίσια δεξιά αριστερά, έτσι ώστε να καταναλώσει το μέλι μέσα στς κηρήθρες. Εμείς διευκολύνουμε το μελίσσι και βάζουμε τα μέλια κοντά στη σφαίρα, εκεί δηλαδή που είναι οι περισσότερες μέλισσες. Η τροφή μπαίνει πάντα πάνω απο το κέντρο της μελισσόσφαιρας.

2. ΠΟΣΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΛΥΘΗΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ


Βλέπετε τη φωτογραφία ακριβώς απο επάνω; Έτσι ξεχειμωνιάζει ένα πολύ δυνατό μελίσσι, ακόμη και στις πιο Βόρειες Περιοχές της Ελλάδας. Εδώ βλέπουμε ότι το μελίσσι είναι στα 8 πλαίσια, όμως μη μπερδεύεστε. Πρόκειται για μελισσόσφαιρα! Αν τεχνητώς αυξάναμε τη θερμοκρασία, αυτό το μελίσσι θα ήθελε δεύτερο όροφο. Είναι ένα πολύ δυνατό μελίσσι.


Βλέπετε την ακριβώς επάνω εικόνα; Έτσι ξεχειμωνιάζουν αρκετά μελίσσια στην Ελλάδα, με τόσο πλυθησμό. Στην Νότια Ελλάδα το να ξεχειμωνιάζεις 4 και 5 πλαίσια μελίσσι θεωρείτε μια χαρά. Ακόμη και στη δική μου περιοχή στο Αγρίνιο τα 4άρια μελίσσια τη βγάζουν μια χαρά ειδικά αν έχουν τροφές και είναι υγιή! Συνεπώς ένα μελίσσι σαν της παραπάνω εικόνας, αν έχει υγιή πλυθησμό, καλή μόνωση και τροφή, θα βγάλει μια χαρά το Χειμώνα!


3. ΥΠΑΡΞΗ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΛΙΓΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ




Η κουμαριά όπως και η μουσμουλιά είναι δύο απο τις βασικότερες ανθοφορίες μέσα στο Χειμώνα. Ωστόσο υπάρχουν και άλλα λουλούδια που τα συναναντάμε μέσα στο Χειμώνα. Ακόμη πολλές περιοχές με πεύκο δίνουν μέλι το Χειμώνα. Είναι πολύ καλό για τα μελίσσια μας να δουλεύουν έστω και λίγη γύρη ή νέκταρ μέσα στο Χειμώνα. Τα βοηθάει να αναπτύσσονται καλύτερα, να ξεχειμωνιάζουν με πιο υγιής και δυνατούς πληθυσμούς. Και το κυριότερο λιγότερα έξοδα σε τροφές!

4. ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΑΡΡΟΑ

Με τη πρώτη ευκαιρία κάνουμε την θεραπεία κατά της βαρρό. Φροντίζουμε να δώσουμε ένα γερό χτύπημα στη βαρρόα τότε που ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΓΟΝΟΣ.



Η βαρρόα μικραίνει το χρόνο ζωής των μελισσών, αλλιώνει όλα τα καλά χαρακτηριστικά του μελισσιού, μεταδίδει ασθένειες, και μπορεί να δημιουργήσει ανεπανόρθωτες ζημιές. Όσο νωρίτερα γίνει η θεραπεία τόσο το καλύτερο!!

5. ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΖΕΜΙΑΣΗ

Ταίζουμε τα μελίσσια μας με τροφές που περιέχουν ουσίες που πολεμούν τη νοζεμίαση. Τα πιο αποτελεσματικά είναι το nozevit, το hivealive, η θυμόλη, το σκόρδο κλπ. Προλαμβάνουμε την έξαρση της νοζεμίασης απο τώρα για νωρίς την Άνοιξη, έτσι ώστε να αναπτυχθούν γρήγορα τότε τα μελίσσια μας...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια