Widget Recent Post No.

Παραγωγή μελίού με την ηλικία της βασίλισσας. Συμβουλές αύξησης παραγωγής!

 


Τρόποι αύξησης παραγωγής μελιού!
Ξέρουμε ότι η βασίλισσα παράγει όλες αυτές τις μέλισσες που θα μας φέρουν το μέλι. Συνεπώς πρωταγωνιστικό ρόλο στην όλη υπόθεση, παίζει η ποιότητα της βασίλισσας. Πάμε συνοπτικά να λύσουμε τις δικές σας απορίες, και το πως γινόμαστε αποδοτικοί μελισσοκόμοι!
Μελίσσια που ξεφεύγουν σε ανάπτυξη από τα άλλα την άνοιξη απο αυτά βγάζω μάνες;
Σωστά! Το μυστικό της επιτυχίας, όταν φτιάχνουμε δικές μας βασίλισσες - παραφυάες, είναι να επιλέγουμε τα μελίσσια που έφτασαν πρώτα σε ανάπτυξη, και έχουν ιστορικό με υψηλές παραγωγές μελιού. Για τους μελισσοκόμους που έχουν λίγα μελίσσια, ειναι πανεύκολο: Ξέρουμε ποιά μελίσσια εβγαλαν πολύ μέλι, αναπτύχθηκαν γρήγορα, και δεν είχαν τάση για σμήνουργία! Η επιλογή για νέες βασίλισσες είναι μονόδρομος, μόνο απο τέτοια μελίσσια... Όσο αυξάνεται η ηλικία της βασίλισσας τόσο πληθαίνουν τα πιθανά αρνητικά γενετικά χαρακτηριστικά της;
Σωστό! Η ηλικία της βασίλισσας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα πάντα! Έχουμε παρατηρήσει πρώην 30άρια μελίσσια, ξαφνικά μέσα στην απομενη Άνοιξη "ξεφουσκώνουν" και με το ζόρι κρατιούνται 4-8 πλαίσια. Οι βασίλισσες όπως κάθε οργανισμός, φτάνουν στα "τοπ" τους, μέχρι τα 1-2 τους χρόνια, και μετά πέφτουν οι αποδόσεις.



Τι κακό έχει να βγάζω βασίλισσες απο παλιές μάνες;
Η βασιλοτροφία απο παλιές μάνες εγκυμωνεί κάποιους κινδύνους. Οι παλιές μάνες εχουν περασει πολλα, και τα αυγά δεν ειναι ποιοτικά όπως τις νέας βασίλισσας. Θα έχεις παρατηρήσει ότι σε παλιές μάνες ο γόνος ειναι σκόρπιος. Αυτό δε γίνετε επειδή δεν γεννάει σωστά η βασίλισσα, αλλά επειδή πολλά αυγά της είναι "τζούφια". Προσοχή πάνω στο συγκεκριμένο, η αξιολόγηση γίνετε όταν υπάρχει τροφή, γιατί σε νηστικά μελίσσια παρατηρείτε μερικες φορές το ιδιο φαινόμενο.

Για βασίλισσες επιλέγουμε μελίσσια της προηγούμενης χρονιάς, απο αυτά που ξεφεύγουν απο ανάπτυξη την άνοιξη. Τέτοιες μάνες είναι ικανές να δώσουν τα βέλτιστα γεννετικά χαρακτηριστικα. Αυτές οι μάνες δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν, απο τις έτοιμες που πουλάνε οι βασιλοτρόφοι.



Η καλή βασίλισσα έχει...
Άριστους και ωραίους γόνους στο μελίσσι της
Η κοιλιά της είναι "μακρουλή" την περίοδο της υψηλής γέννας

Πως ξεχωρίζουμε τη καλή βασίλισσα
Η βασίλισσα αξιολογείται από τον πρώτο γόνο μετά από την ανάπτυξη του μελισσιού μέχρι το φθινόπωρο χωρίς να παρουσιάσει ασθένειες και την άνοιξη από την αναπτυξιακή πορεία που θα έχει το μελίσσι. Η επιλογή έχει γίνει εκατομμύρια χρόνια με φυσικό τρόπο. Ο αποκλεισμός γενετικού υλικού με αναπαραγωγή από δήθεν επιλεγμένα μελίσσια και άκαιρα, δεν πρέπει να γίνεται. Βασιλοτροφία από όσα το δυνατόν περισσότερα μελίσσια και χωρίς κηφηνοτροφία.



Επίσης αν γίνουν λάθη κατά τη βασιλοτροφία όπως:
1. Μεγάλης ηλικίας σκουληκάκια
2. Κακοταισμένες μάνες
3. Κακοκαιρία την ώρα της βασιλοτροφίας
Τότε είναι σίγουρο πως δεν αποδίδονται σωστά τα γεννετικά χαρακτηριστικά του μελισσιού που έχουμε επιλέξει.

Ένα μεγάλο μυστικό - Στο κελί, πριν βγεί η βασίλισσα
Όσο λιγότερος β.π. μένει στα β.κ. τόσο καλύτερες οι βασίλισσες. Βλέπε κελιά σμηνουργίας. Αυτό οφείλετε στη μέγιστη απορρόφηση απο το σκουληκάκι, που σημαίνει ότι αφομοίωσε πλήρως την ποσότητα που έβαλαν μέσα οι μέλισσες. Για να το επιτύχουμε αυτό πρέπει να μιμηθούμε το ΄"ενστικτο" του μελισσιού, και να φτιάξουμε τις μάνες μας, την καλύτερη περίοδο, τότε που τα μελίσσια έχουν και τάση για σμηνουργία.

Γνωρίζοντας λοιπόν τα βασικά πάνω στη παραγωγή των καλύτερων μας βασιλισσών, μπορούμε να επιφέρουμε την μέγιστη δυνατή παραγωγή, στο κυνήγι των ανθοφοριών και των μελιτοφοριών του τόπου μας. Γνωρίζουμε ότι εκτός απο το να δίνει μια περιοχή, τον πρώτο ρόλο παίζει τι μελίσσια θα πάμε σε αυτή τη περιοχή, και η βασίλισσα είναι αυτή που θα καθορίσει τα πάντα...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια