Widget Recent Post No.

Γιατί χάνονται τα μελίσσια μου μέσα στο Χειμώνα. Μια σοφή συμβουλή παλιού μελισσοκόμου

 



Σήμερα θέλω απο την εμπειρία μου, να βοηθήσω όλους τους νέους που χάνουν μελισσια το χειμώνα. Δυστυχώς για πολλούς λόγους μελίσσια χάνονται, και πολλές φορές δεν ευθύνεται κανένας άλλως εκτός απο εμάς. Ο μελισσοκόμος πρέπει να μάθει να χειρίζεται σωστά το μελίσσι, για να καταφέρει να βγεί με επιτυχία απο το χειμώνα. Και το "τέχνασμα" της επιτυχίας, είναι η ερμήνευση του μελισσιού. Τι χρειάζεται, και πως το χρειάζεται. 

Όπως γνωρίζουμε το μελίσσι μόλις αρχίσει να κατεβαίνει απότομα η θερμοκρασία, συρρικνώνεται, ο πλυθησμός μαζεύεται στο κέντρο της κυψέλης, σε μια γωνία, όπου είναι πιο ζεστά. Στην μελισσοκομική γλώσσα αυτό ονομάζεται μελισσόσφαιρα. Στην ουσία όμως δε πρόκειται για μελισσόσφαιρα, εφόσον η "μπάλα" του μελισσιού που δημιουργείτε, χωρίζεται ανάμεσα απο τις κηρήθρες. Πολλές φορές μάλιστα υπάρχει και γόνος. Στο εξωτερικό έκαναν ένα πείραμα, και έβαλαν μελίσσια να ξεχειμωνιάσουν σε κατάσταση σμήνους χωρίς κηρήθρες, μόνο με τροφή επάνω. Και ξεχειμώνιασαν με μεγάλη επιτυχία. Αποδεικνύεται ότι η "μελισσόσφαιρα" όσο πιο "σφιχτή" ειναι τόσο πιο πολύ επιβιώνει το μελίσσι, και εδώ έχουμε το μεγάλο μυστικό...
Τι πρέπει να κάνουμε εμείς... Και τι λέει η εμπειρία τόσα χρόνια μέσα στα μελίσσια
Αυτό που παρακολουθώ εδώ και αρκετά χρόνια, είναι ότι οι απώλειες που έχουμε είναι στα άκρα της μελισσόσφαιρας. Όπως γνωρίζουμε η μελισσόσφαιρα αποτελείτε απο μια μπάλα απο μέλισσες. Ωστόσο καθώς ξεκινάμε απο το κέντρο της (σφαίρας), οι μέλισσες είναι συμπιεσμένες μεταξύ τους, ενώ όταν βγαίνουμε προς τα έξω η σφαίρα έχει περισσότερο σκόρπιες τις μέλισσες. Στο κέντρο η θερμοκρασία είναι εντάξει. Έξω όμως δε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Οι μέλισσες κρυώνουν. Αδυνατούν να κρατήσουν τους 10 βαθμούς, και η θερμοκρασία πέφτει πιο κάτω. Άρα το μελίσσι καταπονείτε, οι μέλισσες σιγά σιγά πεθαίνουν, αργότερα πεθαίνουν και οι άλλες πιο μέσα, και έτσι υπάρχουν σοβαρές απώλειες.

Το μυστικό όπως ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ εδώ στην Ορεινή Μέλισσα πολλές φορές, είναι να κρατήσουμε όσο το δυνατόν πιο ζεστό το μελίσσι. Να το σφίξουμε και να αφαιρέσουμε τόσες κηρήθρες, έτσι ώστε η μελισσόσφαιρα το χειμώνα να είναι "συμπιεσμένη" και να έχει ίδια θερμοκρασία. Όσο πιο σφιχτό το μελίσσι μας, με τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα βγούμε απο το χειμωνα.

Δεξιά βλέπουμε μια μέλισσα με λιπόσωμα,
και αριστερά μια μέλισσα χωρίς
Να ξέρετε ότι εκτός απο επιτυχία στο ξεχειμώνιασμα, μονώνοντας καλά το μελίσσι, και "σφίγγωντας" το εξοικονομούμε ακόμα και 80% στη κατανάλωση τροφών. Πράγμα άκρως σημαντικό για τη τσέπη μας. Αλλά εκτός αυτού, μέλισσες δυνατές, θα διαθέσουν και σημαντικά ποσά ενέργειας για εκτροφή γόνου τη πρώιμη Άνοιξη. Μέλισσες που είχαν ζεστό μελίσσι καθόλη τη διάρκεια του χειμώνα, έχουν περισσότερο λιπόσωμα, ένα στρώμα μέσα στη κοιλιά τους, το οποίο χρησιμοποιούν για παραγωγή βασιλικού πολτού, ταίσμα βασίλισσας - γόνου, και παραγωγή κεριού!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια