Widget Recent Post No.

Καταπολέμηση βαρρόα με μικρή αποτελεσματικότητα: Γιατί; Ας μάθουμε τι πραγματικά συμβαίνει...

 




Γράφει ο έμπειρος μελισσοκόμος...
Πολλές φορές έχουμε ακούσει από έμπειρους μελισσοκόμους να λένε πως φάρμακα που χρησιμοποιούσαν παλιά, πλέον δέν είναι αποτελεσματικά! Έχει τύχει σε αρκετούς μελισσοκόμους να εφαρμόζουν κάποια θεραπεία και μετά απο λίγο καιρό, να βλέπουν αρκετή βαρρόα πάνω στις μέλισσες τους. Αυτή η παρατήρηση όντως ισχύει, έχει εξήγηση και οφείλεται σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται "Ανθεκτικότητα". Με λίγα λόγια τα Βαρρόα έχουν εθιστεί στα συγκεκριμένα φάρμακα και πλέον αυτά τα φάρμακα δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικά, όπως στο παρελθόν. Το φαινόμενο της "Ανθεκτικότητας" μπορεί να μειώσει έως και να αχρηστεύσει τη θεραπευτική δράση ενός φαρμάκου. 

Πολλοί είναι οι μελισσοκόμοι που ψάχνουν το κατάλληλο "μαγικο" φάρμακο με την αποτελεσματικότερη ουσία για τη βαρρόα, όμως αυτό απο μόνο του ίσως δεν αρκεί, διότι η σωστή καταπολέμηση Βαρρόα απαιτεί ένα σύνολο χειρισμών αντιμετώπισης και οποιαδήποτε ουσία όσο δραστική και να είναι, αν δεν εφαρμοστεί σωστά τότε θα έχει πάρα πολύ μικρό αποτέλεσμα.
H Ανθεκτικότητα είναι απο τις βασικότερες παραμέτρους που πρέπει να υπολογίσουμε, για να έχουμε σωστή αντιμετώπιση των Βαρρόα. Συχνά όμως παραβλέπεται απο πολλούς μελισσοκόμους.

Τι είναι η Ανθεκτικότητα ?
Ανθεκτικότητα των Βαρρόα σε κάποιο φάρμακο-ουσία είναι το φαινόμενο κατά το οποίο τα Βαρρόα αποκτούν εθισμό και αντοχή στην ουσία αυτή, με την πάροδο των γενεών. Δηλαδή όταν κάνουμε συχνή χρήση μιας θεραπευτικής ουσίας, μετά απο καποιες γενιές τα βαρρόα πλέον αντέχουν, όταν εκτίθενται στην ουσία αυτή και δεν θανατώνονται . Τότε λοιπόν, λέμε πως τα βαρρόα ανέπτυξαν Ανθεκτικότητα.

Πως δημιουργείται η Ανθεκτικότητα?
Όταν βάζουμε ενα φάρμακο στην κυψέλη για να καταπολεμήσουμε τα Βαρρόα, τότε το φάρμακο θα σκοτώσει τα περισσότερα βαρρόα, αλλά ένα πολύ μικρό ποσοστό πάντα θα επιβιώνει. Τα λίγα Βαρρόα που δεν θανατώθηκαν, έχουν γονίδια που προκαλούν αντοχή στο φάρμακο που χρησιμοποιήσαμε. Αυτά τα βαρρόα θα αναπαραχθούν και η επόμενη γενιά τους θα είναι πιο ανθεκτική στο φάρμακο που βάλαμε, μιας και θα διαθέτει αυτά τα γονίδια. Η ανθεκτικότητα του βαρρόα λοιπόν είναι κληρονομική και αν κάνουμε διαδοχικές χρήσεις με το ίδιο φάρμακο, τότε η κάθε γενιά βαρρόα θα είναι ανθεκτικότερη απο την προηγούμενη, σε αυτό το φάρμακο.

Αποτέλεσμα της συχνής και διαδοχικής χρήσης του ίδιου φάρμακου, είναι η ανάπτυξη στελεχών βαρρόα με αυξημένη αντοχή στην δραστική ουσία του φαρμάκου. Έτσι το φάρμακο μετά απο λίγο καιρό δεν θα έχει κανένα πλέον αποτέλεσμα.








Πρόληψη - Αντιμετώπιση:
Η καλύτερη αντιμετώπιση της Ανθεκτικότητας είναι η πρόληψη. Έτσι τα μέτρα που παίρνουμε είναι:

- Εναλλαγή φαρμάκων με διαφορετικό τρόπο δράσης- διαφορετική δραστική ουσία.
Για παράδειγμα αν χρησιμοποιήσαμε perizin για θεραπεία που έχει δραστική ουσία coumaphos, στην επόμενη θεραπεία που θα κάνουμε θα είναι λάθος να χρησιμοποιήσουμε ταινίες check mite διότι και τα δυο σκευάσματα έχουν ίδια δραστική ουσία coumaphos. Άλλο παράδειγμα, αν κάναμε τον Αύγουστο ξαλάφρωμα με flumethrin είναι λάθος τον επόμενο Δεκέμβριο να κάνουμε θεραπεία πάλι με flumethrin και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικό φάρμακο.

- Χρήση φαρμάκων με μικρή υπολειμματική δράση 
Η συνεχής και μακροχρόνια χρήση φαρμάκων με υψηλή υπολειμματική 
δράση, ευνοεί την ανάπτυξη ανθεκτικότητας και θα πρέπει να αποφεύγεται. 

- Περιορισμός των επεμβάσεων.
Κάνουμε φαρμακευτική αγωγή, μόνο τότε που χρειάζεται και όχι άσκοπα και άκαιρα.

- Δεν χρησιμοποιούμε μεγαλύτερες δόσεις απο αυτές που αναφέρουν οι ετικέτες των φαρμάκων.


- Σωστός χρόνος εφαρμογής ενός φαρμάκου. 

Για το βαρρόα τα φάρμακα είναι αποτελεσματικά, όταν οι κυψέλες μας έχουν ελάχιστο ή καθόλου γόνο.

- Συνδυασμός φυσικών μεθόδων και συμβατικών μεθόδων θεραπείας του Μελισσοκομείου μας.
Προσεκτική και μειωμένη χρήση συμβατικών φαρμάκων, σε συνδυασμό με βιολογικούς μεθόδους καταπολέμησης του βαρρόα, οργανικά οξέα κ.α.. Δηλαδή κατά τη διάρκεια της μελισσοκομικής χρονιάς κάνουμε χειρισμούς και χρήση βιολογικών μεθόδων καταπολέμησης (π.χ. οξαλικό οξύ, αφαίρεση κηφηνοκερήθρας κ.α.), με σκοπό να περιορίσουμε όσο το δυνατό περισσότερο τη χρήση συμβατικών φαρμάκων, έτσι ώστε όταν κριθεί σκόπιμο και φτάσει η εποχή να εφαρμόσουμε μια συμβατική θεραπεία, τότε αυτη να έχει μεγαλύτερο αποτέλεσμα.

- Βιολογική μελισσοκομία

Η βιολογική μελισσοκομία περιορίζει εντελώς την "ανθεκτικότητα", μιας και δεν γίνεται χρήση χημικών δραστικών ουσιών και συμβατικών σκευασμάτων. Αρκετοί μελισσοκόμοι πλέον προσπαθούν εφαρμόζουν μελισσοκομία χωρίς χημικά φάρμακα συνδυάζοντας τεχνικές όπως ανοικτούς πάτους, παγίδες με κηφηνοκελιά, κάνοντας χρήση οξέων όπως οξαλικό, μυρμηκικό, αιθέρια έλαια κ.α. Είναι δύσκολη όλη αυτή η διαδικασία και πολλές φορές τα προβλήματα με βαρρόα ξεφεύγουν.

Ίσως στο μέλλον μειώσουμε στο ελάχιστο τη χρήση συμβατικών φαρμάκων, μιας και τα αποτελέσματα των ερευνών για φυσικές μεθόδους διαχείρισης, είναι αρκετά ενθαρρυντικά. Μεχρι τότε χρειάζεται μεγάλη προσοχή όσον αφορά τα βαρρόα στα μελίσσια μας. Μεταδίδονται εύκολα απο μελισσοκομείο σε μελισσοκομείο και σε περιοχές με πολλά μελίσσια παρουσιάζονται προβλήματα, πρέπει έτσι να προσέχουνε όλοι oι μελισσοκόμοι και να καταπολεμούν σωστά τα βαρρόα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια