Widget Recent Post No.

Τι κάνει ένας παλιός μελισσοκόμος, και οι κυψέλες κρατάνε 15 χρόνια και είναι αθάνατες...

 


Γράφει αναγνώστης μελισσοκόμος στην Ορεινή Μέλισσα...
Το λινέλαιο είναι απαραίτητο γιατί προστατεύει από τις ασθένειες του ξύλου. Π.χ. σαράκι. Το ξύλο από την υγρασία σκεβρώνει και φουσκώνει με αποτέλεσμα να δημιουργεί σκασίματα επιτρέποντας έτσι την είσοδο μικροοργανισμών που το κάνουν να σαπίζει.


Η κυψέλη θέλει πρώτα στοκάρισμα στους αρμούς, ρόζους σκασίματα κτλ. και μετά τρίψιμο με γυαλόχαρτο για να γίνει λεία. Όταν η εξωτερική επιφάνεια είναι λεία κρατάει πολύ λιγότερη υγρασία.
Στο λινέλαιο που θα περάσετε στην εξωτερική επιφάνεια μπορείτε να προσθέσετε στεγνωτικό και μίνιο σε σκόνη. Το μίνιο θα κλείσει τους πόρους του ξύλου και θα δώσει πολύ μεγαλύτερη αντοχή. Το πρόβλημα είναι ότι το μίνιο και το στεγνωτικό δεν είναι οικολογικά.



Μετά το στοκάρισμα και το τρίψιμο περνάμε λινέλαιο 1-2 χέρια χωρίς στεγνωτικό για να ποτίσει καλά. Όταν στεγνώσει (θα πάρει αρκετές μέρες) περνάμε το πατοκούτι από κάτω και μέχρι το 1/3 του ύψους του με πίσσα. Επίσης περνάμε με πίσσα όλους τους αρμούς και όπου αλλού έχουμε στοκάρει. Πρέπει η κυψέλη μετά να μείνει μερικές μέρες στον ήλιο. Καλά είναι η όλη διαδικασία να γίνει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μπορείτε να περάσετε του αρμούς και τα σκισίματα αντί για πίσσα με εποξιδικό στόκο. Ο εποξιδικός στόκος χρησιμοποιήται για την συντήρηση των σκαφών αλλά είναι αρκετά ακριβός.
Τέλος περνάμε ότι χρώμα θέλουμε. Αυτό το νέο οικολογικό χρώμα νερού είναι το καλύτερο.



Με λίγη συντήρηση και εφόσον το ξύλο είναι καλής ποιότητας οι κυψέλες θα αντέξουν για πάρα πολλά χρόνια. Αυτόν τον τρόπο μου τον έχει πει παλιός μελισσοκόμος ο οποίος έχει κυψέλη 35 ετών στο μελισσοκομείο του. Σχεδόν όλες οι κυψέλες του έχουν κρατήσει για πάνω από 15 χρόνια.

Να πω και ένα τελευταίο για τον πάτο της κυψέλης. Μην χρησιμοποιήτε πάτους με απλό ξύλο. Δώστε 2-3 ευρώ παραπάνω και αγοράστε κυψέλες με πάτο από κόντρα πλακέ θαλάσσης για να ελαχιστοποιήσετε τα προβλήματα από ασκοσφαίρωση, κυρόσκορο ακόμα και συψηγονίες. Πάντως νομίζω πως οι ανοιχτοί πάτοι είναι πολύ καλύτεροι σε κάθε περίπτωση. Το χειμώνα οι απλοί πάτοι φουσκώνουν από την υγρασία η οποία υγρασία παραμένει εκεί μέχρι αργά την άνοιξη, το μελίσσι δεν μπορεί να κρατήσει σωστά την θερμοκρασία και αναπτύσσονται μύκητες. Το ξέρω πως πρώτα κοιτάμε την τσέπη μας αλλά η κυψέλη είναι το σπίτι των μελισσών μας. Γι' αυτό αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε λίγο παραπάνω.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια