Widget Recent Post No.

Ασκοσφαίρωση σε πολλά μελίσσια: Τρόποι θεραπείας από παλιούς μελισσοκόμους

 


Όταν βλέπουμε στον πάτο της κυψέλης και έξω απο την είσοδο, αυτά τα άσπρα μαύρα κομματάκια - δηλαδή τον ασβεστωμένο γόνο, σημαίνει ότι έχουμε ασκοσφαίρωση.

Η ασκοσφαίρωση θεωρείτε η πιο "ελαφριά" ασθένεια στα μελίσσια. Ωστόσο αν ένας μελισσοκόμος δεν λάβει μέτρα αντιμετώπισης, μπορούν να κολλήσουν πολλά πολλά μελίσσια. Ένας παλιός μελισσοκόμος μου έλεγε, ότι καθώς έκανε επιθεωρήσεις μετέδωσε σε πολλά μελίσσια την ασκοσφαίρωση, και έτσι κατέληξε με πάνω απο 15 μελίσσια να είναι άρρωστα. Και πέστε ένας επαγγελματίας θα βρεί λύση, επειδή έχει πολλά μελίσσια, ένας νέος που έχει 10 - 20 μελίσσια, και νοσήσουν απο ασκοσφαίρωση, και εξαπλωθεί, τι γίνετε μετά; Όσα μελίσσια έχουν ασκοσφαίρωση δεν αναπτύσσονται ο γόνος πεθαίνει, και στο τέλος όσα δεν θεραπεύονται χάνονται, πεθαίνουν!


Οι μελισσοκόμοι κυρίως οι επαγγελματίες, έχουν βρεί πολλούς τρόπους να θεραπεύουν την ασθένεια. Η ασκοσφαίρωση άλλωστε επειδή δεν είναι απο τις βαριές ασθένειες θεραπεύεται εύκολα. Αρκεί ο μελισσοκόμος να βρεί ένα έξυπνο τρόπο. Η ασκοσφαίρωση πρόκειται ουσιαστικά για ένα μύκητα, ένα ισχυρό μύκητα που προσβάλλει μόνο τον γόνο των μελισσιών και όχι τα ενήλικα άτομα. Υπήρξαν πολλοί μελισσοκόμοι λοιπόν, που σκέφτηκαν, αν βάλουμε ένα αντιμυκητιακό, μέσα στη κυψέλη, δεν θα θεραπευτεί η ασκοσφαίρωση; Έτσι ξεκίνησαν οι πρώτες δοκιμές, με χλωρίνη, betadine, μέσα στα μελίσσια... Λίγες σταγόνες μέσα σε ένα λίτρο σιροπιού, και το μελίσσι που τρώει απο αυτή τη τροφή, το δίνει μετά στον γόνο, και η ασκοσφαίρωση εξαφανίζεται!

Ξέρετε η ασκοσφαίρωση μεταδίδεται μέσω της τροφής που τρώει ο γόνος. Οπότε αν η τροφή περιέχει "κάτι" το οποίο δεν επιτρέπει την ανάπτυξη της ασθένειας, τότε αμέσως αμέσως εμποδίζουμε την εξάπλωση της, και γιατρεύουμε τα μελίσσια. Οι δοσολογίες που χρησιμοποιούν οι μελισσοκόμοι κυρίως είναι, 20 σταγόνες χλώρινη σε μισό λίτρο σιρόπι, ή 10 σταγόνες betadine μέσα σε μισό λίτρο σιρόπι. Άλλοι μελισσοκόμοι έχουν δοκιμάσει να βάλουν κάψουλα (χάπι) depon. 1 depon σε μισό λίτρο σιρόπι. Και οι 3 αυτοί τρόποι είναι άκρως αποτελεσματικοί, σύμφωνα με την εμπειρία πάντα των μελισσοκόμων. Εγώ όμως σήμερα έχω να σας δώσω άλλη μια άκρως αποτελεσματική μέθοδο, την οποία σίγουρα δεν έχετε διαβάσει πουθενά αλλού.

Ξέρετε στη φύση ποιοι είναι οι τρόποι που τα μελίσσια καταπολεμούν μόνα τους την ασκοσφαίρωση; Μα φυσικά το μέλι και η πρόπολη! Το μέλι έχει αντιμυκητιακές ιδιότητες, όμως η πρόπολη είναι πολλαπλώς πιο θεραπευτική. Στα μικρόβια τους μύκητες κλπ κάνει πραγματικά θαύμα. Έτσι ξυπνάει μια νέα βιολογική μέθοδος, με βάμμα πρόπολης μέσα στο σιρόπι. Λίγες σταγόνες μέσα στη τροφή των μελισσιών μπορούν να μετατρέψουν την τροφή σε ένα τέλεια απολυμασμένο προιόν, που δεν μπορεί να το διαπεράσει καμία ασθένεια. Μπορείτε μέσα στο σιρόπι που δίνετε στις μέλισσες να ρίξετε 20 σταγόνες σε μισό λίτρο. Το οινόπνευμα που περιέχει η πρόπολη θα εξατμιστεί, και αυτό που θα καταναλώσουν οι μέλισσες θα κάνει θαύματα. Με λίγα λόγια χρησιμοποιούμε το ίδιο το όπλο των μελισσών για να τις προστατεύσουμε. Η πρόπολη δεν έχει καμία παρενέργεια, και έχει πιο ισχυρές ιδιότητες ακόμη και απο το betadine! Το πιο ισχυρό όπλο της φύσης.

Πέρα απο όλα αυτά όμως, η πιο σίγουρη θεραπεία για την ασκοσφαίρωση, είναι η ανθοφορία. Επειδή συνήθως η ασκοσφαίρωση φουντώνει το φθινόπωρο, μια ανθοφορία στο ρείκι - κουμαριά, στις ακονιζιές, μπορεί να τα θεραπεύσει με μεγάλη επιτυχία. Προσοχή όμως. Όταν δούμε άρρωστο μελίσσι απο ασκοσφαίρωση καλό είναι να το απομακρύνουμε 3 χιλιόμετρα απο το μελισσοκομείο μας, για να μην ξεχαστούμε καμια φορά, και μεταφέρουμε την ασθένεια στα υπόλοιπα μελίσσια. Κάθε φορά που κανουμε επιθεώρηση το αφήνουμε τελευταίο, και στο τέλος απολυμαίνουμε με φωτιά το ξέστρο. Ότι κηρόπανα σακουλάκια τροφοδότες έχει μέσα το μελίσσι τα αφήνουμε μέσα και δεν πετάμε τίποτα έξω. Βάζουμε μια χαρακτηριστική είσοδο για να μην μπερδεύονται οι συλλέκτριες και μπαίνουν σε διπλανές κυψέλες. Αυτά για την ασκοσφαίρωση σήμερα, και έχουμε πολλά να πούμε ακόμα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια