Widget Recent Post No.

Εισαγωγή νέας μάνας σε μελίσσι



Οδηγίες για την εισαγωγή βασιλισσών

Γενικές οδηγίες:

-Σε περίπτωση αντικατάστασης της παλιάς βασίλισσας:
Ορφανεύουμε το μελίσσι και ψάχνουμε για βασιλοκέλια. Άμα βρούμε τα χαλάμε. Σπάμε τα πορτάκια  από την πλευρά της τροφής (ζαχαροζύμαρο) και τοποθετούμε το κλουβάκι που περιέχει τη βασίλισσα κοντά σε πλαίσια που έχουν γόνο.

Τροφοδοτούμε και ανοίγουμε ξανά την κυψέλη για να ελέγξουμε, αφού έχει περάσει μία εβδομάδα! (εάν ανοίξουμε νωρίτερα διακινδυνεύουμε σοβαρά να μην γίνει αποδεκτή η νέα βασίλισσα από το μελίσσι)!



- Σε περίπτωση που θέλουμε να φτιάξουμε παραφυάδα:
Χρειαζόμαστε πλαίσια που έχουν γόνο, μέλι και γύρη. Παίρνουμε άλλο ένα πλαίσιο με ανοιχτό γόνο και τινάζουμε τις μέλισσες που περιέχει πάνω στα πλαίσια της παραφυάδας, για να ενισχύσουμε τον πληθυσμό με νεαρές μέλισσες.

Τοποθετούμε το κλουβάκι με τη βασίλισσα κοντά στον γόνο, αφού έχουμε σπάσει τα πορτάκια από την πλευρά της τροφής (ζαχαροζύμαρο).

Μεταφέρουμε την παραφυάδα 3 χιλιόμετρα μακριά.
Τροφοδοτούμε και ανοίγουμε ξανά την κυψέλη για να ελέγξουμε, αφού έχει περάσει μία εβδομάδα.

- Χειρισμοί που ευνοούν την αποδοχή:
Εάν δεν μας πιέζει ο χρόνος κι έχουμε τη δυνατότητα να πηγαίνουμε στο μελισσοκομείο χωρίς η μετακίνηση να αποτελεί σημαντικό εμπόδιο (όπως, λόγω κάλυψης μεγάλων χλμ. αποστάσεων), αφήνουμε το κλουβάκι που περιέχει τη βασίλισσα κοντά στο γόνο, χωρίς να σπάσουμε τα πορτάκια από την πλευρά της τροφής (ζαχαροζύμαρο) για 1 μέρα και τα ανοίγουμε την επόμενη. Έτσι δίνουμε περισσότερο χρόνο στο μελίσσι να αποδεχτεί τη νέα βασίλισσα.

-Σημειώσεις:
Α) Σε αρρενοτόκο μελίσσι δεν έχει νόημα να βάλουμε βασίλισσα (εκεί απαιτούνται εξειδικευμένοι χειρισμοί).
Β) Σε περίπτωση κακοκαιρίας φυλάσσουμε τα κλουβάκια σε θερμοκρασία δωματίου και ανά 2η μέρα ενσταλάζουμε 2 σταγόνες νερό πάνω στο πλέγμα.
Γ) Για καλύτερα αποτελέσματα, η κυψέλη δεν θα πρέπει να έχει μείνει ορφανή για περισσότερο από 2-3 ημέρες. Επίσης, η ύπαρξη νεαρών μελισσών ευνοεί την αποδοχή, σε αντίθεση με τις συλλέκτριες που «κόβουν» τις μάνες.
Δ) Όσο μικρότερη είναι η παραφυάδα τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό
αποδοχής! Μελίσσια άνω των 7 πλαισίων δέχονται δύσκολα τις μάννες που τους βάζουμε !

Ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες, τα ποσοστά επιτυχίας φτάνουν/ξεπερνούν το 90%. Εάν πάραυτα γνωρίζετε κάποια άλλη μέθοδο, μπορείτε να την εφαρμόσετε.

Καλή επιτυχία!

Επιμέλεια:  Βασιλοτρόφος Στέργιος Στεργάτος
parnitha-bees.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια