Αυτό το δίμηνο κλείνει τη μελισσοκομική χρονιά και ο ρόλος του εστιάζεται στην ανανέωση του κουρασμένου πληθυσμού του μελισσοκομείου ,για να ξεχειμωνιάσει με νέες μέλισσες .Αυτές στη συνέχεια θα παραδώσουν τη σκυτάλη σε άλλες νεότερες της άνοιξης της ερχόμενης χρονιάς.
Η επιδίωξη αυτή πρωτεύει για το μελισσοκόμο. Ενώ η σκέψη για παραγωγή αποκλειστικού φθινοπωρινού εισοδήματος,πρέπει να να μη γίνεται,για να μη χαθούν μελίσσια το χειμώνα .Αλλά αν προκύψει και δυνατότητα φθινοπωρινού εισοδήματος θα είναι καλοδεχούμενο,όταν δεν υπάρχουν απώλειες μελισσιών το χειμώνα,
Όμως μέσα σε αυτό το δίμηνο προκύπτει και μία άλλη επιτακτική ανάγκη ,της αλλαγής των βασιλισσών, που δεν απόδωσαν αξιόλογο πληθυσμό ανάπτυξης.Αλλά και αυτών που έδωσαν καλό πληθυσμό ,όμως συμπλήρωσαν το δεύτερο χρόνο της ζωής τους. Και πρέπει να αντικατασταθούν στην αρχή αυτού του φθινόπωρου,ώστε από αυτές να προκύψει ο πληθυσμός ,που θα ξεχειμωνιάσει τα μελίσσια.
Η ανανέωση όμως των βασιλισσών,δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη ,αλλά πρέπει να μεθοδεύεται για βελτιωτική προσπάθεια.Ώστε να αξιοποιείται ο γόνος που θα αποδώσει άριστες βασίλισσες .Και αυτός να προέρχεται απαραίτητα από τα πιο αποδοτικά μελίσσια .Αυτά να είναι εκείνα , που τα μαρκάραμε στον τρύγο και καταγράψαμε τα πολλά πλαίσια μελιού που έδωσαν.Πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε ποία είναι και να τα μαρκάρουμε , με αυτή τη σκέψη.
Η σκέψη όμως αυτή ,της ανανέωσης των βασιλισσών στην αρχή του φθινόπορου , δεν γίνεται αποδεκτή σε πολλούς μελισσοκόμους,που υποστηρίζουν ,ότι δεν ευνοεί ο καιρός,οι βροχές τη βασιλοτροφία ,γιαυτό προτιμούν την άνοιξη. Και πρέπει να επικαλεστούμε ότι αυτές οι καιρικές συνθήκες της αρχής του Φθινοπωρου είναι ανάλογες με τις ανοιξιάτικες. Αλλά η άνοιξη δεν έχει περίσσιο χρόνο για τέτοιες διαδικασίες της βασιλοτροφίας,που πρέπει να έχει προηγηθεί ,ώστε να μη χάνονται ανθοφορίες στην άνοιξη , όταν γίνεται βασιλοτροφία και αυτές οι ανθοφορίες προσπερνούν ανεκμετάλλευτες.
Αυτό λοιπόν το δίμηνο ,στα μέσα του Σεπτεμβρίου προκύπτει μελιτοφορία από το πεύκο στην Ελλάδα και τα μελίσσια μεταφέρονται στο δεύτερο βάρεμα,αλλά να έχουν 6 πλαίσια γόνου και να είναι καλυμμένα με μέλισσες που να πλεονάζουν αυτές.Αλλά αυτά τα μελίσσια είναι εκείνα που δυναμώνουν σε καλοκαιρινές ανθοφορίες και στην ανάγκη του σκοπού μπορούν να ενδυναμωθούν με την έγκαιρη μεταφορά γόνου και μελισσών,όμως μπορεί να γίνουν και συνενώσεις αδυνάτων 10-15 μέρες πριν τη μεταφορά.
Τα άσπρα πλαίσια δεν πρέπει να πηγαίνουν στα πεύκα και αφαιρούνται ενώ επιλέγονται τα σκουρόχρωμα ,που τα προτιμούν οι μέλισσες.
Η έλλειψη γύρης στους πευκόνες και το μπλοκάρισμα της γονοφωλιάς από το μέλι ,ξεγονιάζουν τα μελίσσια στους πευκόνες,γιαυτό και πρέπει να μεταφέρουμε σάυτούς μελίσσια με 6 πλαίσια γόνου, για να συνεχιστεί με αυτές η επιβίωσή τους.
Μετά τον τρύγο τα μελίσσια εξαντλούνται και πρέπει να γίνει μεταφορά τους σε περιοχές καλύτερες για την τροφοδότησή τους ,να αναλάβουν,όπως ρείκια και αργότερα κουμαριές,που προσφέρουν ενδυνάμωση.
Στον τρύγο αφαιρύνται πλαίσια με μέλι και συμπτύσσονται τα μελίσσια στον ένα όροφο.
Χρειάζεται μεγάλη και σχολαστική προσοχή στον τρύγο για να μην προκύψει λεηλασία και κόλαση καταστροφής στο μελισσοκομείο.
Τέλος μην αμελίσουμε να διαπιστώσουμε μήπως στην περιοχή των πεύκων υπάρχουν ρείκια και για αργότερα κουμαριές,που θα μας απαλλάξουν από μεταφορές,θα λύσουν το πρόβλημα και ίσως προκύψει και μέλι για τρύγο.
Ο Κισσός ανοίγει το Σεπτέμβρη στην Κεντρική Ελλάδα και αυξάνει το γόνο στα μελίσσια,αλλά υστερεί το μέλι του σε οργανοληπτικά στοιχεία.
Η Χαρουπιά δυναμώνει τα μελίσσια μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι,υπάρχει σε ξηροθερμικές περιοχές και δίνει γύρη,νεκταρ και μελίτωμα ανάλογα τη χρονιά.
Η Αγριοβαμβακιά και το πολυκόμπι ξεκινούν το καλοκαίρι,ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και συνεχίζουν αργότερα,ενώ το μέλι τους έχει ευχάριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.
Βασίλισσες μπορούν να γίνουν σε αυτό το δίμηνο,γονιμοποιούνται και γεννούν γρήγορα.
Παραφυάδες όμως, πρέπει να γίνονται δυνατές με 3-4 πλαισία,γεμάτα μέλισσες και 1-2 πλαίσια με εκκολαπτόμενο γόνο.
Τα μελίσσια δεν πρέπει να τοποθετούνται σε περιοχές καλλιεργειών χρήσης φυτοφαρμάκων.,περιβαλλοντικών ρύπων, οσμών και θορύβου,πυκνότητας μελισσοκομείων που γίνεται παραπλάνηση των μελισσών,έλλειψης καθαρού νερού,δρόμων κοντά σε κυκλοφορία αυτοκινήτων ή δίκτυα ηλεκτρισμού μεταφοράς φορτίων ,που κάνουν τις μέλισσες επιθετικές..
Να είναι μακρυά από περιοχές επικίνδυνες για πυρκαγιές και ξηρά εύφλεκτα χόρτα.
Νέα μελίσσια κρατούνται σε απόσταση για να γίνει παρακολούθηση της υγείας τους.
Οι τροφοδοσίες τους να μην επηρεάζουν το μέλι τους.
Η μεταφορά τους γίνεται σε δροσερή νύχτα ,με καλό αερισμό στο όχημα και υπάρχει ψεκαστήρας νερού,για το δροσισμό τους.
Το δέσιμο των κυψελών να παρέχει ασφάλεια,
Το καπνιστήρι να είναι έτοιμο για άναμα και να υπάρχουν εφεδρικές μάσκες
Το ταξίδι να γίνεται σε συνεργασία με άλλο μελισσοκομείο και τηλεφωνική επικοινωνία με κινητά τηλέφωνα και τηλέφωνα οδικής βοήθειας .
Το μελισσοκομικό φαρμακείο είναι απαραίτητο να υπάρχει με τη συνεργασία του φαρμακοποιού και οι αλλεργικοί στο κέντρισμα της μέλισσας δεν κάνουν μελισσοκομία.
Το υλικό που αποσύρεται από το μελισσοκομείο χρειάζεται απολύμανση πριν τη νέα χρήση του ,οι πλαισιοκηρήθρες χρειάζονται κατάλληλη συντήρηση:Για όλλα αυτά υπάρχουν αναρτήσεις στην ιστοσελίδα μας και για το χειρισμό του μελιού προβλέπονται όροι ορθής μελισσοκομικής πρακτικής από τον κανονισμό 852/2004κ και στο παράρτημα 1 περιέχονται όροι για τη διασφάλιση του μελιού.
ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ tomelissi.wordpress.com
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!