Widget Recent Post No.

Δυνάμωμα παραφυάδων και μικρών μελισσιών για το χειμώνα!!! Μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος

 


Τώρα το φθινόπωρο όλοι οι μελισσοκόμοι έχουμε κάποια μικρά μελίσσια και παραφυάδες. Όταν λέω μικρά εννοώ 2 και 3 πλαίσια πλυθησμό με λίγο γόνο. Ωστόσο όπως όλοι ξέρουμε αυτά τα μικρά μελίσσια είναι απολύτως αβέβαιο αν θα καταφέρουν να βγάλουν το χειμώνα. Σύμφωνα με την εμπειρία ενός παλιού μελισσοκόμου τα μελίσσια τον Νοέμβριο θα πρέπει να ξεπερνούν τα 4-5 πλαίσια για τη Νότια Ελλάδα και τα 7 πλαίσια στη Βόρεια. Αλλιώς αν υπάρχουν πολλά μικρά μελίσσια, οι απώλειες με τα μεγάλα κρύα θα είναι πολύ μεγάλες. Και ποιός μελισσοκόμος θέλει να χάσει τα μελίσσια που με τόσο κόπο έφτιαξε!


Σήμερα λοιπόν θα μάθουμε ένα παν-γρήγορο τρόπο για να δυναμώσουμε τα μικρά μελίσσια! Πολλοί μελισσοκόμοι παίρνουν γόνους απο τα δυνατά και βάζουν απο στα αδύνατα. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να απορρίψουμε. Εγώ φυσικά έχω να σας δώσω ένα ακόμα πιο γρήγορο τρόπο, που έχει άμεσα αποτελέσματα στα μελίσσια. Δηλαδή μια παραφυάδα των 2 πλαισίων να γίνει μέσα σε 3 ημέρες 4 ακόμα και 5 πλαίσια, χωρίς να χρησιμοποιήσετε ούτε κάποιο άρωμα για να δώσετε πλυθησμό ούτε κάποιο δύσκολο χειρισμό. Πως λοιπόν θα δυναμώσετε τα μικρά μελίσσια τόσο γρήγορα;

Ανταλλαγή θέσεων κυψελών. Η αδύνατη στη θέση της δυνατής, και η δυνατή στη θέση της αδύνατης. Όμως η μέθοδος δεν πρέπει να γίνει τυχαία, όποια ώρα της ημέρας θέλουμε, και με όποια μελίσσια μας καπνίσει. Πρέπει κάποιος να γνωρίζει την τεχνική. Γι αυτό γίνεται η σημερινή ανάρτηση για να σας δώσω ιδέες πως θα κάνετε την μέθοδο να έχει 100% επιτυχία, με άμεση αύξηση του πλυθησμού και χωρίς κανένα ρίσκο να χαθεί η βασίλισσα.

Αυτό είναι ένα πολύ αδύνατο δυαράκι μελισσάκι που έγινε αλλαγή θέσης με δυνατό. Τώρα έγινε 4 πλαίσια και ρίχνει φούλ γόνους, δυνάμωσε σημαντικά...





Αρχικά να πούμε τι ακριβώς θα πετύχουμε με την "ανταλλαγή θέσεων". Οι συλλέκτριες έχουν μνήμη περίπου 3 ημέρες. Δηλαδή αν πάρουμε μια κυψέλη απο την θέση της και βάλουμε μια άλλη, οι συλλέκτριες θα μπαίνουν στην καινούργια κυψέλη και όχι στη παλιά. Ένα 20-40% του πλυθησμού θα μεταφερθεί στο αδύναμο μας μελίσσι, και αυτό θα γίνει κυρίως τη πρώτη ημέρα, και λιγότερο τη δεύτερη τρίτη. Μέσα σε 3 ημέρες έχουμε κάνει δύο ισότιμα μελίσσια. Δηλαδή για παράδειγμα έχουμε ένα 8άρι μελίσσι και ένα 2άρι. Αλλάζουμε τις θέσεις τους. Το δυάρι θα γίνει 4άρι περίπου και το 8άρι 6άρι. Έτσι έχουμε δύο μελίσσια με άριστες συνθήκες να ζήσουν το χειμώνα. Αν παρότι τους δώσουμε αυτή την ευκαιρία δεν πάρουν μπροστά οι παραφυάδες και δεν κάνουν γόνο, σημαίνει ότι κάποιο πρόβλημα υπάρχει με τη βασίλισσα. Εμείς έχουμε χρέος να βάλουμε το χειρισμό αυτό, λίγη τροφούλα και όλα θα γίνουν μόνα τους μετά!

Την ανταλλαγή των θέσεων την κάνουμε μετά το μεσημέρι, το απογευματάκι, 1-2 ώρες πρίν πέσει ο ήλιος. Θέλουμε η κυψέλη να πάρει μια δόση συλλεκριών αυτές τις 2 ώρες, και οι υπόλοιπες να μπούν αύριο. Με λίγα λόγια θέλουμε να μην πέσει μαζεμένο όλο το φόρτο συλλεκτριών σε 1 μέρα! Γιατί αν πέσουν τόσες συλλέκτριες μαζεμένα μπορεί να ρισκάρουμε να χάσουμε τη βασίλισσα. Πάντως να ξέρετε ότι και πολλές συλλέκτριες να μπούν, οι υπάρχων εσωτερικές μέλισσες θα προστατεύσουν τη βασίλισσα τους. Ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος μου είπε "Εφαρμόζω χρόνια τη μέθοδο αλλαγής θέσεων των μελισσιών, και δεν χάθηκε ποτέ ούτε ένα μελίσσι. Ακόμα και τα πιο μικρά που έκανα δεν έπαθαν τίποτα. Και αν χάθηκε κάποιο ήταν απο άλλο λόγο και όχι απο αυτό. Η μέθοδος έχει επιτυχία".

Πλέον λοιπόν συνάδελφοι κοιτάμε να εξισώσουμε τα μελίσσια μας, να δυναμώσουμε τα μικρά με όποιο τρόπο μπορούμε. Βανίλια, θερμομόνωση με νταού στο πλάι, κηρόπανο και είναι έτοιμα να βγάλουν το χειμώνα τους. Νέα ανάρτηση για πατέντα θερμομόνωσης των μελισσιών πολύ σύντομα. Μείνετε συντονισμένοι!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια