Αρκετοί μελισσοκόμοι τόσο παλιοί όσο και καινούργιοι χρησιμοποιούν λάστιχα αυτοκινήτου, για βάση στα μελίσσια τους. Είναι μια πάμφθηνη λύση, που όμως έχει και τα προβλήματα της. Παρόλα αυτά όλοι όσοι τα χρησιμοποιούν υποστηρίζουν με μεγάλη μανία ότι υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα, και το κυριότερο είναι η ζέστη που εκπέμπουν όταν τα χτυπά ο ήλιος! Εκτός αυτού τα μελίσσια πηγαίνουν καλύτερα, συγκριτικά πάντα με βάσεις απο παλέτα, μέταλλο, πλαστικό κλπ. Σήμερα λοιπόν θα πούμε τα υπέρ και τα κατά που έχουν στα μελίσσια αυτές οι βάσεις! Έχουμε συγκεντρώσει για άλλη μια φορά τις εμπειρίες των παλιών, που τα δουλεύουν πολλά χρόνια!
Πηγαίνοντας σε ένα παλιό μελισσοκόμο, είχε πολλές κυψέλες, και όλες μα όλες ήταν ανεβασμένες σε λάστιχα αυτοκινήτου. Τον ρώτησα γιατί βάζεις λάστιχα για βάσεις; Και μου απάντησε, "τα λάστιχα κάνουν καλή δουλειά στα μελίσσια. Βγάζουν ζέστη με τον ήλιο, και το μελίσσι είναι σαν να έχει μια φυσική θερμάστρα από κάτω. Η θερμότητα ανεβαίνει προς τα επάνω και ζεσταίνει το σμήνος. Τα μελίσσια αναπτύσσονται καλύτερα το φθινόπωρο το χειμώνα και νωρίς την Άνοιξη. Έχω δεί διαφορές και γι αυτό τα χρησιμοποιώ. Τα παίρνω τζάμπα από βουλκανιζατέρ". Εγώ αμέσως στο μυαλό μου είχα κάτι άσχημο, εφόσον σκεφτόμουν και την μόλυνση αυτών των λάστιχων να είναι έτσι πεταμένα μέσα στο χωράφι. Αλλά το προσπέρασα, ποτέ άλλωστε δεν πρέπει να πηγαίνεις κόντρα ένα μελισσοκόμο, πόσο μάλλον αν είναι παλιός στο χώρο.
Σε ένα άλλο μελισσοκόμο μου είχε πεί για ένα πρόβλημα που παρουσιάζεται στις κυψέλες όταν βάζουμε λάστιχα. Όπως γνωρίζουμε το λάστιχο, καθώς το βάζουμε κάτω απο το μελίσσι, έχει μια κοίλη μεριά στο κάτω μέρος! Ε αυτό το στρογγυλό με τις βροχές γεμίζει νερό, και γίνεται λιμνούλα. Και αυτό έχει δύο τεράστια προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι πνίγονται μέλισσες! Πολλές μέλισσες, και το δεύτερο είναι η υγρασία που σημαίνει νοζεμίαση. Υγρασία το χειμώνα μεταφράζεται σε νοζεμίαση, η οποία αποδεκατίζει τους πλυθησμούς! Έτσι ο μελισσοκόμος μου είπε για ένα κόλπο που κάνει. Τρυπάει το λάστιχο στην κάτω μεριά έτσι ώστε να φεύγει το νερό και να μην δημιουργείτε πρόβλημα.
Άλλη παρατήρηση που θέλω να κάνω, πάνω στα λάστιχα είναι η στήρηξη που προσφέρουν στις κυψέλες, και ταυτόχρονα ένα καλό ύψος χωρίς χόρτα και υγρασία. Το λάστιχο όταν ζεσταίνεται αποβάλλει αμέσως όλη την υγρασία, τα χόρτα απο κάτω δεν φυτρώνουν και το μελίσσι έχει θεωρητικά μια καλή βάση. Αντίστοιχα με μια παλέτα τα χόρτα φυτρώνουν κανονικά απο κάτω, σηκώνονται μπροστά στις κυψέλες, αλλά το χειρότερο είναι ότι το ξύλο σαπίζει γρήγορα! Και στα λάστιχα φυτρώνουν χόρτα, αλλά είναι πολύ πιο εύκολο να τα καθαρίσουμε. Τσακ μπαμ με το χέρι μπροστά απο την είσοδο. Το λάστιχο μην ξεχνάμε έχει ένα καλό ύψος, και η κυψέλη δεν γλυστρά να πέσει. Σύμφωνα με την εμπειρία των παλιών από λάστιχο δεν πέφτει σχεδόν ποτέ μελίσσι, αλόμα και με πολύ δυνατό άνεμο βροχή κλπ.
Αντιθέτως με άλλου είδους βάσεις δημιουργούνται τέτοια προβλήματα. Όπως πχ μια σιδερένια βάση, με πολύ βροχή, μπορεί να βυθιστούν τα πόδια μέσα στο έδαφος, η σε μια ξύλινη παλέτα αν έχει κλίση μεγάλη προς τα εμπρός, και η κυψέλη είναι πλαστική η τα πόδια δεν εφαρμόζουν καλά, να γυρήσει η κυψέλη ανάποδα. Το είχα δεί μια φορά αυτό, και έχασα ένα καλό μελισσάκι.
Κλείνοντας τη σημερινή ανάρτηση, δεν θέλω σε καμία περίπτωση να σας προτείνω να αρχίσετε να σκορπάτε λάστιχα μέσα στα παρθένα δάση, και τα περιβόλλια σας. Δεν μου αρέσει σε καμία περίπτωση αυτή η πρακτική, με οποιαδήποτε τρόπο και αν μολύνεται το περιβάλλον. Απλώς θεωρώ πως αντικειμένικά με όσα έχω ακούσει και έχω δουλέψει θα ήταν καλό να καταγράψω εντελώς αντικειμενικά. Μην βάλετε λάστιχα, προτιμήστε βάσεις άλλου είδους, και να ξέρετε ότι και αν κάνετε θα υπάρχουν πάντα πλεονεκτήματα και μειωνεκτήματα
Σημαντικό σχόλιο αναγνώστη:
Πολλά λέει το άρθρο για υπέρ και κατά αλλά δεν λέει το πιο σημαντικό: σε πυρκαγιά που πέρασε από το μελισσοκομείο μου όσες κυψέλες είχα σε λάστιχα έγιναν στάχτη. Γλύτωσαν μερικές που είχα σε τσιμεντόλιθους. Το λάστιχο είνα τέλειο προσάναμα και άμα πιάσει δεν σβήνει όσο νερό και να του ρίχνεις.
3 Σχόλια
Κάποιοι πολίτες δεν αγοράζουν μέλι από μελισσοκόμους που ξέρουν ότι τα μελίσσια τους στηρίζονται σε ρόδες αυτοκινήτου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. δ΄ της υπ΄ Αριθμ. 15005 οικ. Φ.700.9 αποφάσεως ( Έγκριση της υπ’ αρ. 9/2021 πυροσβεστικής διάταξης με θέμα: Καθορισμός μέτρων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους) : «δ. Απαγορεύεται η εγκατάσταση κυψελών επάνω σε ελαστικά αυτοκινήτων».
ΑπάντησηΔιαγραφήΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ του ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΚΥΡΙΑΚΗ
ΑπάντησηΔιαγραφήγεια σε όλους
Ευχαριστώ πολύ τον Θεό που επανέφερε τον ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΚΥΡΙΑΚΗ στο δρόμο μου.
Για όλες τις οικονομικές σας ανάγκες ή εάν αντιμετωπίζετε οικονομικές δυσκολίες, απλά επικοινωνήστε με αυτό το υπέροχο ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΚΥΡΙΑΚΗ και θα λάβετε απόλυτη ικανοποίηση.
Αυτή η σπουδαία γυναίκα μόλις με βοήθησε με ένα μικρό ποσό των 30.000 € και αυτό είναι υπεραρκετό για μένα.
Είναι γυναίκα με καρδιά, χάρη σε αυτή την υπέροχη γυναίκα, μπόρεσα να αυξήσω το βιοτικό μου επίπεδο και το χρέος μου.
Εάν χρειάζεστε ένα μικρό δάνειο, επικοινωνήστε μαζί τους και δεν θα απογοητευτείτε.
Email: kikivas86@gmail.com
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Σημείωση
Εάν δεν είστε από την Ελλάδα, παρακαλούμε απόσχετε
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!