Widget Recent Post No.

Εύκολος τρόπος προστασίας κηρηθρών από τον κηρόσκωρο



Ο κηρόσκορος είναι εχθρός της μελισσοκομίας ,που καταστρέφει τις κηρήθρες. Δραστηριοποιείται τη νύχτα ψάχνοντας να εναποθέσει τα αυγά του σε κατάλληλο χώρο και η αντιμετώπισή του πέρασε από πολλά στάδια: Αρχικά χρησιμοποιήθηκε η ναφθαλίνη (που να προσθέσουμε ότι θανάτωσε μελίσσια σε περίπτωση γνωστού μελισσοκόμου), ακολούθησε το παραδιχλωροβενζόλιο, που να θυμηθούμε ότι έφερε κρίση στην ελληνική μελισσοκομία από ανίχνευσή του στο μέλι , όταν χρησαιμοποιήθηκε για προστασία κηρηθρών, που περιείχαν μέλι και απαγορεύτηκε η χρήση του,από τότε, που ήταν γενικής σχεδόν εφαρμογής,όχι όμως και σε πλαίσια με μέλι και χωρίς να ελεγχθούν αυτά αλλά και οι διακινητές τους.


Συνεχίστηκε ο υποκαπνισμός με αναθυμιάσεις θειαφιού και το διβρωμιούχο αιθυλένιο και άλλα που διαπιστώθηκε ότι επιμολύνουν τα προϊόντα της μέλισσας (μέλι, κερί) και απαγορεύτηκε η χρήση τους.Στη συνέχεια έγινε εφαρμογή μεθόδων ψύξης – θέρμανσης για την καταπολέμηση του κηρόσκορου, με κόστος αγοράς καταψυκτών,που αποδείχτηκε αποτελεσματική ,αλλά δύσχρηστη η καταπολέμησή του .H χρήση δε της θερμοκρασίας και αυτή είναι δύσκολη αφού πρέπει να πλησιάζει τους 50 βαθμούς Κελσίου που λιωνονται οι κηρήθρες.

Έτσι αναζητήθηκαν εφαρμογές με χρήση βιοτεχνικών-βιολογικών,όπως και αδάπανων, απλών μεθόδων.(Βέβαια ανάλογες εφαρμογές ανακοινώθηκαν και για την καταπολέμηση των βαρρόα ,που τελευταία έγιναν βάσιμες ανακοινώσεις και διαδικτυακές αναρτήσεις και στην ιστοσελίδα μας) ,που μπορούν να αναζητηθούν για εφαρμογή με ικανοποιητικές επιτυχίες ,ώστε να εγκαταλείψουμε κάθε άλλη παλιά μέθοδο και για τον πρόσθετο λόγο,ότι τέτοιες μέθοδοι ισχυροποιούν την άμυνα των μελισσιών, αφού δεν δέχονται τις βλαπτικές εφαρμογές των παλαιών μεθόδων χρήσης χημικών ουσιών.

Αυτή η ιστορική δυσάρεστη αναδρομή στα παλιά έγινε ,σαν χρήσιμη για τους νέους μελισσοκόμους, ώστε να αποφύγουν παλιά λάθη ,αν υπάρχουν μελισσοκόμοι ανενημέρωτοι. Αλλά και σημερινά ανάλογα λάθη στη χρήση της μελισσοκομικής πολυφαρμακείας, που και αυτή μακροχρόνια εφαρμόστηκε και συνεχίζει, ενώ αρχίζει και έχει προωθηθεί η εφαρμογή αποτελεσματικών βιοτεχνικών ή ήπιων μεθόδων, κατά της βαρροϊκής ακαρίασης, της νοζεμίασης, κλπ, που παρατηρείται ότι διαφεύγει από την ενημέρωση των μελισσοκόμων της Ελλλαδας και παρακινεί την ιστοσελίδα μας, σε ογκώδη ενημερωτική προσπάθεια,για τους νέους μελισσοκόμους,που τη χρειάζονται.

«Επανερχόμενοι λοιπόν στην καταπολέμηση του κηρόσκορου και στο άρθρο του κυρίου Βαλάντη Πανταζή, γεωπόνου – μελισσοκόμου, ( Πηγή: Μελισσοκομική Επιθεώρηση, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου 2009, σελ. 66):

Μας πληροφορεί ότι οι βιοτεχνικές μέθοδοι δεν επιβαρύνουν τα προϊόντα της μέλισσας με επικίνδυνες ουσίες, κάνουν κάτι πολύ σημαντικό, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού της μέλισσας, δίνοντάς της τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει μόνη της τους εχθρούς της αφού η υπερβολική χρήση φαρμάκων και η μη ισορροπημένη διατροφή, μειώνουν την άμυνατου οργανισμού των μελισσών.

Ο συλλογισμός αυτός οδηγεί στην επινόηση και εφαρμογή με επιτυχία μεθόδου, χρησιμοποιημένης για 5 χρόνια από το 2009 μέχρι το 2014,που μας την παραθέτει, για την αντιμετώπιση του κηρόσκορου και συνοπτικά είναι η εξής:

7 κηρήθρες σε κάθε πάτωμα, που δεν εφάπτονται μεταξύ τους, ούτε με τα τοιχώματα της κυψέλης, δηλαδή αραιωμένες. Συγκροτημένες σε στήλη κάθετη ,αλλά και τα πατώματα να μην εφαρμόζουν μεταξύ τους. Αφήνουμε κενό με ξύλινα παρεμβάσματα,αλλά να μη χωρούν οι μέλισσες και αν δεν μπορούν να συνδεθούν με τους συνδετήρες,τα αφήνουμε ασύνδετα τα πατώματα ή μειώνουμε την απόσταση για να συνδεθούν,αλλά να παραμένει κενο μεταξύ των παταωμάτων.

Η κάτω κυψέλη μπορεί να είναι βάση με κλεισμένη την είσοδο ή με σήτα αερισμού για παρεμπόδιση εισχώρησης ποντικών. Στο τελευταίο πάτωμα καπάκι και αυτό με απόσταση από το πάτωμα. Ντάνες, όσες χρειάζονται για την αποθήκευση των κηρηθρών και για την προστασία τους από βροχή, κάνουμε κάλυψη με νάυλον ή πισσόχαρτο κ.λ.π. Και μπορούν να μείνουν και κοντά στομελισσοκομείο, για άμεση χρήση.

Αν περάσει βροχή μέσα στις κυψέλες στραγγίζει το νερό, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Παρατηρήσεις: Πεταλούδες κηρόσκορου εισχωρούν ,αλλά δεν χτίζουν κουκούλια, γιατί υπάρχει έντονος φωτισμός, αερισμός, χωρίς συνωστισμό των κηρηθρών, δηλαδή περιβάλλον ακατάλληλο για ολοκλήρωση βιολογικού κύκλου του εντόμου.Και κουκούλι κηρόσκορου έγινε σε περίπτωση επαφής με τα τοιχώματα.

Έτσι οι κηρήθρες πλησίον του μελισσοκομείου το Φθινόπωρο και η χρήση τους γίνεται εύκολη και ασφαλής και αποφεύγεται η δαπανηρή χρήση καταψύκτη και μεταφορά των πλαισίων στην οικιακή κατάψυξη ,μακριά από το χειριζόμενο μελισσοκομείο.

Ορεινή Μέλισσα & Περιοδικό Μελισσοκομική Επιθεώρηση απο tomelissi.wordpress.com

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Απαντήσεις
    1. Δεν δουλεύει..με αυτον τον τρόπο που περιγράφηκε.. θα έχετε τεράστιες απώλειες στις μαυρες κερίθρες. Δοκιμάστε βάκιλο θουριγίας

      Διαγραφή
  2. Χρησιμοποιείστε XENTARI , βιολογικό, φθηνό και αποτελεσματικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!