Widget Recent Post No.

Νέο αποκαλυπτικό άρθρο για το αλλεργικό σοκ στους μελισσοκόμους και τις πρώτες βοήθειες οι οποίες σώζουν ζωές!



Νέο αποκαλυπτικό άρθρο για το αλλεργικό σοκ στους μελισσοκόμους και τις πρώτες βοήθειες οι οποίες σώζουν ζωές! Ο εθελοντής του Ερυθρού Σταυρού και πολύ καλός μου φίλος Δημήτρης γράφει σήμερα αποκλειστικά στην Ορεινή Μέλισσα και μοιράζεται μαζί μας πληροφορίες που δεν διαβάσατε πουθενά! Δώστε μεγάλη σημασία σε κάθε του λέξη, γιατί εδώ παίζεται η ίδια σας η ζωή.

Πρώτες βοήθειες στη Μελισσοκομία
Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα για το οποίο πρέπει απαραιτήτως να μεριμνήσει ένας μελισσοκόμος, λόγω της φύσης της δουλειάς του, είναι η Υγεία του. Η συχνή επαφή με έντομα και κυρίως με υμενόπτερα(μέλισσες, σφήκες κ.ά.) μπορεί είτε να προκαλέσει απλώς ενοχλητικά τσιμπήματα είτε να αποβεί μοιραία. Παρακάτω σας παραθέτω τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα τσιμπήματα αυτά είτε σε μη αλλεργικούς ή σε αλλεργικούς, αλλά και τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσετε για να προστατεύσετε την υγεία σας με τον πληρέστερο τρόπο, καθώς και για να κάνετε την εμπειρία σας στα μελίσσια όσο πιο ασφαλή γίνεται.

 Αρχικά, είναι αναγκαίο να τονίσουμε ότι το καλύτερο μέτρο είναι η πρόληψη. Συνεπώς, πριν αρχίσει κάποιος να ασχολείται με τον κλάδο αυτό, είναι καλό να κάνει ένα τεστ αλλεργίας για τα υμενόπτερα, έτσι ώστε να έχει επίγνωση της κατάστασής του και να τον ενημερώσει ο γιατρός του, για το τι είναι καλύτερο να κάνει σχετικά με την υγεία του.

Επίσης, ως μέτρο πρόληψης επιβάλλεται να αναγνωρίσουμε και την προστατευτική στολή του μελισσοκόμου, η οποία εκτός από την προστασία της υγείας προσφέρει  άνεση και περισσότερη αποδοτικότητα κατά την εργασία στα μελίσσια.

Σημαντικό είναι επίσης να μην εργαζόμαστε στα μελίσσια μόνοι, αλλά τουλάχιστον με ένα άτομο ακόμα έτσι ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε ή να μας προσφέρουν βοήθεια.

Τους τρόπους αντιμετώπισης των δηγμάτων εντόμων, θα τους χωρίσω σε δύο κατηγορίες: Α)Τρόποι Αντιμετώπισης δηγμάτων εντόμων για ΜΗ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟΥΣ και  Β) Τρόποι Αντιμετώπισης δηγμάτων εντόμων για ΑΛΛΕΡΓΙΚΟΥΣ.

Σημειωτέον, ότι όποιος μέχρι τώρα δεν παρουσίασε αλλεργική αντίδραση σε οποιοδήποτε δήγμα εντόμου,  δεν σημαίνει ότι δεν θα παρουσιάσει και στο μέλλον.

Α1) Συμπτώματα από δήγματα εντόμων για ΜΗ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟΥΣ
Τοπικός πόνος, τοπικό οίδημα και ερύθημα στην περιοχή του τσιμπήματος με έντονο συνοδό κνησμό.

Α2) Τρόποι Αντιμετώπισης δηγμάτων εντόμων για ΜΗ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟΥΣ

1ον : Αποφύγετε τις μετακινήσεις του θύματος
2ον: Μην χαράζετε το τραύμα
3ον: Αφαιρέστε ενδύματα που πιέζουν
4ον: Χρησιμοποιούμε λεπίδα/πιστωτική κάρτα να ξύσουμε το δέρμα για την αφαίρεση του κεντριού
5ον: Χρησιμοποιούμε ειδική αλοιφή κατά του κνησμού
6ον: Τοποθετούμε επιθέματα πάγου
7ον: Προσέχουμε για εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων για τα επόμενα 30 λεπτά-2ώρες.

Β1) Συμπτώματα από δήγματα εντόμων για ΑΛΛΕΡΓΙΚΟΥΣ
Έντονος κνησμός και αίσθημα καύσους στο σώμα, ερύθημα δέρματος (κοκκινίλες), κνίδωση ή /και πρηξίματα κυρίως σε πρόσωπο και γεννητικά όργανα, ρινική καταρροή , στη συνέχεια βήχας, δύσπνοια, σφύριγμα στην αναπνοή, ναυτία, έμετοι, μετεωρισμός κοιλίας, διάρροιες, αρρυθμία, ζάλη, απώλεια των αισθήσεων, πτώση της πίεσης του αίματος και καρδιακή ανακοπή με τελική κατάληξη το θάνατο.

Β2) Τρόποι Αντιμετώπισης δηγμάτων εντόμων για ΑΛΛΕΡΓΙΚΟΥΣ
Κάθε άτομο το οποίο είναι αλλεργικό στο δήγμα ενός εντόμου παρουσιάζει οξεία αλλεργική αντίδραση(αναφυλακτικό Σοκ), η οποία αποτελεί λίαν επείγουσα κατάσταση και χρήζει έγκαιρης αντιμετώπισης. Η μη έγκαιρη αντιμετώπισή της μπορεί να προκαλέσει είτε μη αναστρέψιμες μεταβολικές διαταραχές είτε θάνατο.

ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ: Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιον άλλον να ηρεμήσει αν πρώτα δεν έχουμε ηρεμήσει εμείς.

Αν το θύμα διαθέτει ένεση αδρεναλίνης*:  

1ον) Βοηθάμε το θύμα να χορηγήσει στον εαυτό του προσεκτικά την αυτόματη ένεση αδρεναλίνης: στο σημείο του μηρού ακόμα και πάνω από το παντελόνι πιέζοντάς την για 10 δευτερόλεπτα(βλ. οδηγίες χρήσης)

2ον) Μεταφέρουμε το θύμα στο νοσοκομείο

*  Την αυτόματη ένεση αδρεναλίνης την προμηθευόμαστε μετά από υπόδειξη του ιατρού. Η δράση της δημιουργεί στον οργανισμό τις αντίθετες ενέργειες απ’ ότι η οξεία αλλεργική αντίδραση: αύξηση της πίεσης, διαστολή των αεραγωγών των πνευμόνων(βρογχοδιαστολή), αναστρέφει την απόφραξη της ανώτερης αεροφόρας οδού, το οίδημα του λάρυγγα και την κυκλοφορική κατάρριψη. Επιστρέφει εν ολίγοις ο οργανισμός στα φυσιολογικά επίπεδα λειτουργίας του.

Αν το θύμα ΔΕΝ διαθέτει ένεση αδρεναλίνης:

  1. Μεταφέρουμε το θύμα άμεσα στο νοσοκομείο ενημερώνοντας παράλληλα το νοσοκομείο για το συμβάν*
  2. Εκτιμούμε συνεχώς τις ζωτικές λειτουργίες του θύματος: σφυγμοί, αναπνοή
  3. Εξασφαλίζουμε ανοιχτό το αεραγωγό
  4. Διατηρούμε τη θερμοκρασία του σώματος

* Αν δεν διαθέτουμε όχημα για να μεταφέρουμε το θύμα στο νοσοκομείο καλούμε άμεσα το 166, δίνουμε τα ακριβή στοιχεία του τόπου και της κατάστασης του θύματος και συνεχίζουμε τα επόμενα βήματα. Αν στη συνέχεια η κατάσταση του θύματος επιδεινωθεί και υποστεί καρδιακή ανακοπή  τότε εφαρμόζουμε το πρωτόκολλο  Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης (βλ. παρακάτω).

Σε περίπτωση που το θύμα δεν αναπνέει ούτε παρουσιάζει σφυγμό, θεωρούμε ότι έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή και εφαρμόζουμε το πρωτόκολλο Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης (ΚΑΑ).

Πρωτόκολλο Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης(ΚΑΑ)

  1. Προσεγγίζουμε με ασφάλεια το θύμα
  2. Ελέγχουμε το επίπεδο συνείδησής του κουνώντας το ελαφρά στους ώμους και ρωτώντας τον δυνατά και καθαρά: «Είσαι καλά; Είσαι καλά;»
  3. Κάνουμε έκκληση βοήθειας από τρίτους φωνάζοντας «Βοήθεια». Αν έρθει κάποιος/α του λέμε να μείνει μαζί μας γιατί θα τον χρειαστούμε.
  4. Χρησιμοποιώντας τα χέρια κάνουμε έκταση της κεφαλής και ανύψωση της κάτω γνάθου, για να εξασφαλίσουμε βατότητα στον αεραγωγό και να αποφύγουμε τη χάλαση της γλώσσας.
  5. Ελέγχουμε αν αναπνέει το θύμα για περίπου 10 δευτερόλεπτα. Αν δεν αναπνέει λέμε στο άτομο που έχει έρθει για βοήθεια να πάρει το 166 και να δώσει ακριβή στοιχεία για τον τόπο και την κατάσταση του θύματος και εμεί ξεκινάμε ΚΑΑ. Αν δεν έχει έρθει άτομο για βοήθεια ενημερώνουμε εμείς το ΕΚΑΒ και ξεκινούμε έπειτα ΚΑΑ.
  6. Κάνουμε 30 θωρακικές συμπιέσεις και 2 εμφυσήσεις(ΚΑΑ) στο θύμα ασταμάτητα μέχρι να καταφτάσει το ασθενοφόρο ή να εξαντληθούμε εντελώς. 

 Οι θωρακικές συμπιέσεις πρέπει να γίνονται με τεντωμένα τα χέρια και με ρυθμό 100 συμπιέσεις/1 λεπτό στο θώρακα και με βάθος 5-6 εκατοστά. Οι εμφυσήσεις για να γίνουν σωστά πρέπει να κλείνουμε τη μύτη του θύματος και να κάνουμε έκταση της κεφαλής και ανύψωση της κάτω γνάθου, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι το οξυγόνο που θα του εμφυσήσουμε θα περάσει όλο στους πνεύμονές του.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι απ’ τη στιγμή που το θύμα δεν αναπνέει και δεν έχει σφυγμούς(έχει υποστεί δηλαδή καρδιακή ανακοπή) έχουμε χρόνο 5 λεπτά για να του εφαρμόσουμε ΚΑΑ. Η οποιαδήποτε χρονική καθυστέρηση πρόκειται να προκαλέσει ανεπανόρθωτη εγκεφαλική βλάβη ή θάνατο.

Το παρόν άρθρο το έγραψε Εθελοντής Σαμαρείτης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού αποκλειστικά για την Ορεινή Μέλισσα

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια