Widget Recent Post No.

Μελίσσια χωρίς βαρρόα;


Νέες έρευνες ήρθαν στο φως χάρη σε μια ερευνητική ομάδα στον Καναδά η οποία ανακάλυψε μελίσσια τα οποία δεν έχουν ίχνος απο  βαρρόα και νοζεμίαση. Τρελό? και όμως αληθινό..... Όπως αναφέρεται προκειται για ένα εντυπωσιακό φαινόμενο , το οποίο δεν παρατηρείτε σε κανένα άλλο μέρος του πλανήτη.

H Βαρρόα και η νοζεμίαση είναι δυο μάστιγες των μελισσών που έχουν καταστρέψει χιλιάδες αποικίες μελισσών , μειώνοντας την παραγωγικότητα σε μεγάλο ποσοστό .Σε αυτά τα μελίσσια που ανακαλύφθηκαν στον Καναδά , ασθένειες οπως η nosema ceranae και τα βαρροα απλώς δεν υπάρχουν!

Αξίζει να αναφερθεί ότι η nosema ceranae προέρχεται από την ασιατική μέλισσα (Apis cerana) ενω η nosema apis απο την μέλισσα της Ευρώπης στις οποίες περιλαμβάνονται και οι δίκες μας μέλισσες.

Το αξιοπερίεργο είναι οτι η nosema apis της Ευρώπης τείνει να ''εκτοπίζεται'' απο την nosema ceranae της ασιατικής μέλισσας. Και το πιο θλιβερό ειναι οτι η apis ceranae εχει συνέπειες πολλαπλής μόλυνσης στις αποικίες των μελισσών.

Αυτό θα αναλυθούν σε κάποιο άλλο άρθρο. Το συμπέρασμα είναι οτι και τα ΒΑΡΡΟΑ και η ΝΟΖΕΜΙΑΣΗ που αντιμετωπίζουμε εμείς σήμερα έχουν έρθει απο την Ασία.

Ας επανέλθουμε στο θέμα μας τώρα. Αυτές οι μέλισσες που βρεθήκαν λοιπόν στον Καναδά της Αμερικής , δεν είχαν την nosema caranae ούτε τα γνωστά σε όλους βαρροα , κάτι που πραγματικά ειναι εντυπωσιακό.

Οι ερευνητές παρατήρησαν σε αυτές τις αποικίες οτι ενώ ήταν εντελώς υγιής απο τα παραπάνω παράσιτα έπασχαν από την ''ασύμμετρη τοποθέτηση των φτερών'' το οποίο δεν ήξεραν παλαιότερα οτι συνδέεται με κάποιο παθογόνο μικροοργανισμό. K-Wind το ονομάζουν. Επισης οι αποικίες έπασχαν από την ασθένεια του γόνου BQVC ( Ιός που μαυρίζει την προνύμφη-βασίλισσα μέσα στο κελί)




Απογοητευτήκατε? Και όμως αυτά τα δυο ίσως συνδέονται άμεσα με την οριστική εξαφάνιση των υπολοίπων ασθενειών μέσα στην κυψέλη. Παρατηρήθηκε μια αρνητική συσχέτιση μεταξύ βαρροα και των παραπάνω ασθενειών που έπασχαν τα μελίσσια εκείνα.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να θέτουν υπο εφαρμογή τα ερευνητικά τους προγράμματα και δεν είναι τελείως απίθανο μια μέρα να μας ξεφορτώσουν και εμάς από τους εφιάλτες που ταλαιπωρούν τα μελισσάκια μας!!!!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια